Comunicate de Afaceri

Cum afectează vremea rece coșul de fum al șemineului

Poate este greu de crezut că o structură atât de solidă, precum coșul de fum, cade victimă vremii capricioase din sezonul rece. Bineînteles, efectele produse nu sunt întotdeauna vizibile de la început, dar în timp pot creea probleme ce vor afecta funcționalitatea coșului. Construit să reziste la temperaturi înalte, un coș de fum nu va fi deteriorat de căldură. Ceea ce poate duce la degradarea sa este apa provenită de la ploi și topirea zăpezii. Cunoașterea acestor aspecte te vor face mai atent atunci când vine vorba de coșul de fum, astfel încât să identifici eventualele probleme în stadiu incipient, înainte ca acestea să cauzeze modul de funcționare a coșului și șemineului.

Ciclul îngheț-dezgheț

Cărămizile sunt materiale poroase, ce absorb apa. Apa poate de asemenea să se infiltreze în micile fisuri existente la nivelul mortarului ce ține cărămizile împreună. Aceste fisuri apar datorită fenomenului de “așezare” a casei, a vremii de-a lungul timpului, sau pur și simplu din cauza vârstei înaintate a coșului. Atunci când această apă îngheață, se expandează și pune presiune asupra orice o înconjoară. Cicluri repetate de îngheț-dezgheț vor începe să cauzeze deteriorări la cărămizile și mortarul unui coș de fum.

Care sunt semnele prevestitoare? Există anumite semne ce indică acest tip de deteriorări în stadiul lor incipient, deci merită să fii atent la ele pentru a putea lua măsuri din timp. Dacă faci acest lucru, remedierea problemelor nu va fi deloc costisitoare și va spori siguranța utilizării unui șemineu pe lemne.

  • Fărâmițare în zidăria coșului de fum;
  • Crăpături în coronamenul coșului sau în îmbinările de mortar;
  • Cărămizi ce sunt desprinse, joacă în locașul lor, sau chiar lipsesc;

Dacă deteriorările inițiale nu sunt remediate, ele vor permite infiltrarea unei cantități și mai mare de apă în sistemul coșului de fum. Semne că acest lucru se întâmplă deja includ:

  • Mirosuri neplăcute ce vin de la șemineu din cauza umidității în exces prezente în coșul de fum;
  • Plăci crăpate sau deteriorare în interiorul focarului;
  • Pete apărute pe pereții interiori ai casei sau pe tavan în apropierea șemineului;
  • Mucegai (o substanță albicioasă, ca o pudră) pe exteriorul coșului de fum;
  • Apă în focarul șemineului;
  • Observarea deteriorărilor cauzate de apă la coșul de fum;

Dacă știi sau bănuiești că ai un coș de fum deteriorat, cheamă un specialist să evalueze situația. Dacă deteriorările sunt doar la început, de cele mai multe ori puțin material de etanșare rezistent la apă poate preveni viitoarele deteriorări prin împiedicarea infiltrațiilor de apă.

Dacă secțiuni de cărămidă și mortar se fărâmițează, părțile libere se pot acoperi cu mortar proaspăt, ceea ce va restaura rezistența structurii coșului de fum.

În cazul deteriorărilor semnificative, precum fărâmițarea unor porțiuni mari de zidărie sau aplecarea coșului de fum într-o parte, a reconstrucție parțială sau totală ar putea fi necesară.

Importanța inspecției anuale a coșului de fum

Este foate simplu să programezi o inspecție a coșului de fum o dată pe an, în special în perioada în care nu folosești șemineul. Un specialist poate vedea micile deteriorări înainte ca ele să se transforme în probleme majore. De asemenea, poate efectua toate reparațiile necesare, astfel încât folosirea șemineului în sezonul următor să nu fie însoțită de nici un fel de risc sau probleme.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: A.I. On Web

Comentarii

Cauta

Categorii populare