Comunicate de Afaceri

Cum te ajuta un receptor GNSS in planurile tale

Topografia unei zone reprezinta configuratia generala a terenului pe care se va realiza masurarea, cuprinzand pozitionarea acestuia in raport cu drumurile si vegetatia din jur, dar si cu cladirile din jur. In acest fel o sa iti faci o idee despre cum se imbina planurile tale de constructie sau amenajare cu mediul inconjurator. Atunci cand doriti sa achizitionati un teren este recomandat ca acesta sa fie masurat din punct de vedere topografic, iar cele mai precise masuratori se fac cu ajutorul receptoarelor GNSS.

Cum te ajuta receptoarele GNSS?

Domeniul topografiei cuprinde tot ceea ce e construit de catre om, hipsografie, caracteristicile reliefului, hidrografie si tot domeniul ce se ocupa cu studiul apei, dar si al vegetatiei.

Relieful poate fi descris pe harti prin:

  • Linii de contur

Acestea sunt folosite pentru a determina vizibilitatea dintre doua sau mai multe locuri. Cu ajutorul liniilor de contur iti poti face o imagine despre terenul respectiv si daca acesta prezinta potentialul de a avea o vedere spre un lac sau orice alta forma de relief. In plus, liniile de contur pot afisa inclusiv punctele cardinale, astfel incat vei sti daca ai posibilitatea de a admira apusul sau rasaritul.

  • Puncte de inaltime

Punctele de inaltime vin in completarea liniilor de contur, prin reprezentarea unor puncte fixe. Un punct de inaltime iti arata toate altitudinile, de la cea mai mica pana la cea mai mare. Aceste sunt folosite pe terenurile unde exista diferente mari de inaltime, pe care o linie de contur nu le poate reda.

  • Straturi nuantate

In interiorul liniilor de contur, culorile sunt diferite in functie de inaltimea masurata. Nuantele variaza de la verde, pentru cea mai joasa altitudine, pana la maro, pentru cele mai inalte.

  • Umbrire

Aceasta functie reda o impresie generala asupra intregului teren, vizavi de umbra pe care o lasa eventualele forme de relief, in prezenta unei surse de lumina. Tehnica are un rol informativ, intrucat masuratorile sunt imposibil de facut.

Achizitionarea unui teren trebuie sa satisfaca unele nevoi pe care fiecare individ le are si trebuie sa se preteze planurilor pe care le ai, in acel moment. De exemplu, un teren de fotbal nu se poate construi pe un loc inclinat. Este practic imposibil sa desfasori un meci de fotbal pe un astfel de teren.

Un alt exemplu ar putea fi o ferma de animale care poate fi dificil de realizat intr-o zona muntoasa. Accesibilitatea si libertatea mica de miscare pe care le-o ofera spatiul animalelor este unul dintre motive. In schimb, intr-o zona de campie puteti cultiva aproape orice, iar animalele se pot misca in voie. Un alt factor decizional il reprezinta usurinta cu care va puteti lega la reteaua de apa si cea electrica. O zona poate fi imposibil de alimentat electric sau costurile ar fi prea mari, atunci alternativa este data de panourile solare, cu conditia sa va asigurati ca dispuneti de suficienta lumina solara.

Inaine de achizitia unui teren, asigura-te ca alegi terenul potrivit. In acest sens va trebui sa faci toate masuratorile, astfel incat acesta sa se potriveasca cu proiectul tau. Daca nu reusesti sa faci acest lucru, ulterior iti va fi mai dificil. Fa toate masuratorile cu ajutorul celor de la Giscad. Cu ajutorul unui personal calificat si al unor receptoare GNSS, vei fi sigur ca terenul pe care il alegi va fi cel mai potrivit pentru ceea ce vrei sa construiesti pe el.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: flp

Comentarii

Cauta

Categorii populare