Comunicate de Afaceri

Forarea unui put

Forarea unui put reprezinta un foraj care depaseste o adancime de peste 60 metri si care poate ajunge pana la nivelul unui strat de apa in vederea alimentarii cu apa potabila sau menajera. O astfel de lucrare de foraj ar trebui sa fie executata de catre firmele cu experienta in domeniu.

            De ce un put si nu o fanana? O fantana clasica are o adancime redusa de cativa metri, aceasta fiind capabila sa colecteze doar apa de la suprafata, adica apa de infiltratie. In aceasta situatie, calitatea apei este usor influentata de activitatile umane desfasurate la suprafata terenului, fiind sensibila la poluare.

            Un mare dezavantaj al fantanii il reprezinta faptul ca nu exista nicio garantie pentru asigurarea unei cantitati constante de apa, deoarece cantitatea oferita depinde foarte mult de cantitatea de precipitatii si de perioadele de seceta, deci un mare dezavantaj.

            La polul opus, un put forat, are drept avantaj cantitatea apei oferita. Dintr-un put forat se pot pompa zilnic aproximativ 20.000 litri de apa, ceea ce nu putem spune si in cazul unei fantani. Este bine stiut faptul ca dintr-o fantana nu poti pompa niciodata o cantitatea mare de apa, astfel ca va puteti trezi fara apa in aceasta chiar daca nu ati consumat-o.

            De aceea, daca doriti sa faceti sapaturi la o adancime de pana in 20 metri, un put forat poate ca nu este cea mai buna solutie, in schimb, daca aveti nevoie de un volum mai mare de apa, precum si de o calitate superioara a acesteia, putul forat este cea mai buna decizie pe care o puteti lua. 

            Avand in vedere beneficiile pe care le poate oferi un put intr-o gospodarie, sa vedem si ce inseamna acesta ca si buget. Costurile unei asemenea lucrari variaza in functie de diversi factori. Pentru o astfel de lucrare pretul se va calcula in functie de: 

  • tipul solului din zona lucrarii;
  • adancimea de forare – cu cat forarea se face mai adanc va fi nevoie de utilaje mult mai puternice si care costa mai mult, deoarece consumul acestora este mai mare;
  • debit – atunci cand diametrul de sapare este mai mare mesteri vor avea nevoie de instalatii de foraj mai puternice, care sunt mari consumatoare de resurse;
  • distanta de la firma respectiva pana la zona unde are loc forajul – pe langa transportul instalatiei, firma trebuie sa asigure transportul muncitorilor, a echipamentelor, a tubulaturii, cimentului si a accesoriilor de foraj , facori ce duc la costuri destul de mari, etc.

            In mod general, pretul unei astfel lucrari poate varia, acest lucru fiind conditionat de firma la care se apeleaza pentru executarea lucrarii. 

            Un foraj de alimentare cu apa corect executat si exploatat nu are nevoie de intretinere zeci de ani. Cu toate acestea este recomandata verificarea anuala a forajului.

            Aceasta consta in urmatoarele :

  • masurarea nivelului static al forajului (nivelul la care apa sta atunci cand pompa nu functioneaza);
  • compararea acestora cu cele precedente (cu 1 an, 2, 3 in urma, etc);
  • masurarea nivelului dinamica al forajului (atunci cand pompa merge la debit maxim);
  • prelevarea a 2 probe de apa (de la pompa) si efectuarea analizelor bacteriologice si fizico – chimice.

            Daca nu exista schimbari , puteti in continuare folosi cu incredere forajul dumneavoastra.

 

http://www.forajeputuriapa.com.ro/

 

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Seles Online Project SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare