Comunicate de Afaceri

Ghid Practic: Totul despre instalatii si echipamente electrice

Instalatii de alimentare energie electrica a diversilor consumatori

Folosite in alimentarea cu energie electrica pentru consumatori electrici precum tablouri electrice, utilaje electrice, alimentare pentru echipamente medicale sau pentru echipamente profesionale de bucatarie. Mai jos va vom detalia cateva tipuri de instalatii si echipamente electrice de care trebuie sa tineti cont.

Instalatii impamantare 

Rolul acestor instalatii electrice este de a dirija in pamant curentul provenit din descarcari atmosferice sau a din defecte datorita deteriorarii instalatiei, precum si asigurarea unui anumit mod de functionare a instalatiilor de curenti tari. Au rolul de a proteja deteriorarea consumatorilor electrici. Pentru a putea asigura protectia necesara, instalatiile de impamantare trebuie sa foloseasca o rezistenta cat mai mare in caz de scurtcircuitare a instalatiei electrice.

Instalatii paratrasnet

Instalatiile de tip paratrasnet au rolul de a impiedica accidentele naturale provocate de trasnete. Practic, acest tip de instalatii atrag loviturile de trasnet si redirectioneaza curentul in pamant. Sunt utilizate pentru orice fel de cladire civila, comerciala sau industriala.

Instalatii iluminat si prize

Instalatiile electrice de iluminat si prize sunt executate doar conform normelor in vigoare. Pentru ca aceste instalatii si echipamente electrice sa fie eficiente, solutiile oferite trebuie sa fie cu adevarat adaptate necesitatii fiecarei cladiri sau locatii in parte. Ele pot fi interioare sau exterioare.

Instalatii electrice de incalzire in pardoseala, sisteme de degivrare

Reprezentand o solutie eficienta de termoficare moderna, acest tip de instalatie permite o incalzire omogena si uniforma a incaperii, deoarece caldura se emana de jos in sus pe toata suprafata camerei. Degivrarea protejeaza contra inghetului pentru a nu deteriora iremediabil din cauza fluctuatiilor mari de temperaturi. Acest tip de instalatie este foarte des intalnit in zonelor pietonale sau a cailor de acces.

Instalatii curenti “TARI” - intensitati ale curentului de ordinul amperilor sau kiloamperilor

 • de putere, cuprinzand echipamente destinate nemijlocit aplicarii energiei electrice
 • iluminat electric
 • reducerea regimului deformant
 • protectie impotriva socului electric
 • automatizare, masura si control
 • compensarea puterii reactive

Instalatii curenti “SLABI”

 • telecomunicatii
 • telecomanda si telemasurare
 • detectare automata si de alarma
 • ceasoficare
 • tele-supraveghere a functionarii instalatiilor de curenti “tari” din cladiri

Legislatia in domeniul instalatiilor electrice

Legislatia in vigoare este foarte stricta in ceea ce priveste proiectarea si instalarea. Legea nr. 123/2012 prevede chiar pedeapsa cu inchisoarea.

Art. 92. (1) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Potrivit articolului 93 din legea nr. 123/2012, constituie contraventii si urmatoarelor fapte:

 • desfasurarea de catre persoane fizice ori juridice de activitati si/sau prestari de servicii in sectorul energiei electrice fara a detine licenta ori autorizatie de infiintare
 • proiectarea, executarea si verificarea instalatiilor electrice fara atestat si/sau autorizatie
 • nerespectarea normelor tehnice emise de catre ANRE;
 • nerespectarea conditiilor de valabilitate asociate licentelor/atestatelor/autorizatiilor emise de catre ANRE.

Este recomandata ca fiecare lucrare realizata sa fie implementata de specialisti, de electricieni, pentru a elimina riscul electrocutarii sau a accidentelor pe termen lung. Pentru acest lucru, electricienii, inginerii si sudorii specialisti si pentru a beneficia de servicii personalizate pentru instalatiile executate, au listat cele mai avantajoase oferte pe platforma agruo.ro.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Agruo

Comentarii

Cauta

Categorii populare