Comunicate de Afaceri

GRADINA PALAS – CEA MAI MARE INVESTITIE PRIVATA DIN ROMANIA INTR-UN SPATIU CU DESTINATIE PUBLICA

Conceput de peisagisti romani si italieni, intregul spatiu verde de la Palas – de 50.000 mp – este de inspiratie renascentista, dupa modelul celebrelor gradini de la Versailles (Franta) si Schonbrunn (Austria). „Dificultatea a constat in a crea un areal verde generos care sa imbine edificii construite in epoci diferite, cu stiluri diferite. Palatul Culturii este un element vizual important al gradinii Palas si am gasit un concept care sa genereze unitate intre nevoia de utilitate a zonei si armonia estetica”, a precizat Davide Provezza, arhitect peisagist la compania LEMSCAPE din Italia.
Amplasata pe spatiul fostei gradini a Curti Domnesti, pe atunci in stil oriental, actuala gradina pastreaza elemente din timpul amenajarilor facute de Vasile Lupu, cum ar fi lacul circular si un ponton inchis cu foisor pe locul havuzului din Evul Mediu.
Axul central al parcului a fost special gandit pentru a crea o splendida belvedere Palatului Culturii. Astfel, pentru prima oara, latura sudica a edificiului va fi pusa in valoare prin vegetatie in trepte, oglinzi si caderi de apa. Scarile de pe versant, care conduc vizitatorii spre Palatul Culturii, sunt bordate cu balustrade monumentale, din piatra, pentru a completa arhitectura cladirii simbol.
O zona dedicata muzicii si concertelor, cu un chiosc vienez, se afla in vecinatatea teatrului de vara, care are 350 de locuri. Amfiteatrul va fi folosit si pentru proiectii cinema in aer liber. Un generos patinoar, imprejmuit de platani, va functiona iarna, iar in sezonul cald se va transforma intr-o piateta multifunctionala, unde si impatimitii de role si skateboard se pot distra.
Peisajul gradinii va fi completat de fantani arteziene, piatete inierbate, spatii largi de promenada si de relaxare. Atractia principala pentru cei mici va fi un fascinant carusel, special fabricat in Venetia.
Aproximativ 30.000 de arbusti si 500 de copaci, toti aclimatizati, compun un veritabil „plaman verde” pentru intregul areal Palas, dar si pentru vecinatati. Cea mai mare concentrare botanica va fi dispusa spre exteriorul versantului Palatului Culturii, in zona lacului si a noului teatru de vara.
Arborii si arbustii au fost special alesi pentru a crea, in toate componentele gradinii Palas, un spectacol cromatic in cele patru anotimpuri. O buna parte dintre acestia reprezinta o premiera nu doar pentru Iasi, ci pentru regiunea de nord-est, precum Hamamelis, Metasequoia, Liquidambar (sau arborele de guma), Oxydendron, Davidia si Parotia. Alti copaci de mari inaltimi sunt castanii, pinii negri austrieci, teii, stejarii rosii, fagii, salcamii japonezi, carpenii, tisa, brazii, salciile aurii. Cei cu alura medie sunt artari de diferite culori, Ginkgo Biloba (dispusi pe o intreaga alee), molid argintiu, magnolii, peri ornamentali, precum si stejari piramidali. Printre speciile de arbusti se numara Berberis, calini, lilieci, mahoni, pini pitici, ienuperi si Cornus. La baza arborilor si chiar a arbustilor, dar si pe spatii vaste, vor fi plantate flori precum azalee, hortensii, trandafiri, narcise si crini.
Si spatiile dintre cladirile ansamblului urbanistic Palas vor fi decorate cu jardiniere de mari dimensiuni si locuri de odina, iar unele cladiri vor avea acoperisuri cu vegetatie.
Un sistem ultraperformant de irigatie computerizat asigura necesarul de umiditate fiecarei specii de plante.
Lucrarile de amenajare a gradinii Palas – cea mai mare investitie privata din Romania intr-un spatiu cu destinatie publica – sunt in plina desfasurare si se vor incheia in toamna acestui an.


Departament PR Iulius Group
E: pr@palasiasi.ro / W: www.palasiasi.ro
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Iulius Group

Comentarii

Cauta

Categorii populare