Comunicate de Afaceri

Instrucțiuni pentru menținerea terenurilor sportive pe timp de IARNĂ

Gazonul artificial și înghețul
În general, gazonul artificial este rezistent la îngheț și asta datorită firului utilizat în realizarea lui – polietilenă (PE). Tipurile de fire cum ar fi polipropilena (PP) și poliamida (PA), sunt în schimb, mai sensibile la îngheț. Gazonul artificial este testat în laborator la temperaturi cuprinse între -20 ° C și + 40 ° C. Acest lucru este necesar deoarece produsul este utilizat atât în țările cu climă aspră de iarnă, ex: Scandinavia, cât și în țări foarte calde, de ex. Algeria. Umplutura sau infill-ul utilizat este, de asemenea, rezistent la îngheț.

 

Înghețul uscat
Înghețul uscat nu reprezintă o problemă pentru terenurile de gazon artificial și jucabilitatea lor. În principiu, un teren cu gazon artificial înghețat este puțin mai dur, dar în orice caz mai uniform decât un teren cu gazon natural. Înghețul în combinație cu umiditate ridicată și/sau precipitațiile, poate provoca probleme pentru jucabilitatea suprafețelor de gazon artificial (îngheț, polei, zăpadă).

Zăpada
În principiu, zăpada nu reprezintă o problemă pentru gazonul artificial. Totuși, jocul pe o suprafață înghețată sau acoperită de zăpadă, prezintă risc de alunecare. Jocul pe un teren acoperit de zăpadă nu este, prin urmare, recomandat. Zăpada poate fi adusă în interiorul terenului de către jucători, ducând la formarea unui strat de gheață. Jocul nu este posibil în astfel de circumstanțe. În plus, va dura mai mult timp ca stratul de gheață să se dezghețe și să aveți un teren pe care se poate juca.
Dacă totuși doriți să jucați, va trebui mai întâi să înlăturați zăpada.

Îndepartarea zăpezii
Zăpada de pe suprafețele cu gazon artificial este cel mai bine îndepărtată cu o suflantă de zăpadă în loc de perie sau plug de zăpadă. O suflantă rotativă va curăța terenul fără a pune presiune asupra gazonului artificial. Îndepărtarea mecanică a zăpezii poate deteriora firele gazonului. Eliminarea zăpezii de pe gazonul artificial face presiune asupra cusăturilor terenului.
În plus, o parte din umplutură va fi transportată fără intenție către marginile suprafeței sportive. Este important să puneți această umplutură înapoi și să o împrăștiați până când se obține nivelul de umplere necesar.
Metoda convențională, dar lentă de îndepărtare a zăpezii și gheței de pe teren, este pur și simplu să aștepțati ca zăpada să se topească. În cazul în care acest lucru nu este posibil, cel mai bine este să eliminați zăpada imediat înaintea jocului sau a sesiunii de antrenament. Acest lucru va împiedica vântul să dea naștere suprafețelor înghețate care pot fi periculoase pentru jucători.
În cazul în care zăpada grea și umedă trebuie îndepărtată cu ajutorul unui plug de zăpadă, marginea acestuia trebuie să fie acoperită cu cauciuc sau un material moale. Setați plugul astfel încât materialul moale să fie situat la cel puțin 1 cm deasupra suprafeței gazonului artificial.
Se recomandă insistent îndepărtarea straturilor de zăpadă mai mici de 10 cm. Întotdeauna împingeți zăpada în direcția cusăturilor. Orice zăpadă rămasă (înghețată) trebuie îndepărtată manual.

Bruma
Bruma este un depozit alb provocat de precipitații și înghețarea vaporilor de apă în aer. Aceasta este temporară și dispare de îndată ce soarele începe să iși facă apariția. Pentru un teren cu gazon artificial, înghețul din punct de vedere tehnic nu este o problemă, deoarece prezența sa nu va determina ruperea firelor. Asigurați-vă, totuși, că înghețul nu influențează alunecarea terenului.

Poleiul
Poleiul este o ploaie care îngheață de îndată ce cade pe o suprafață înghețată. Se va forma astfel, un strat subțire de gheață, făcând suprafața alunecoasă. Poleiul dispare de obicei în câteva ore, dar poate persista și mai mult. O suprafață de gazon sintetic înghețată va avea ca rezultat, în general, jocuri temporar amânate, deoarece este prea periculoasă pentru jucători.

Dezghetul
Dezghețarea suprafeței apare atunci când, după dezgheț, apa topită nu poate pătrunde în subsolul înghețat și impermeabil. Apa care rămâne pe suprafață în timpul procesului de dezgheț, indică o suprafață în proces de înghețare. Până când apa dispare, va dura de obicei o zi sau două. Acest lucru poate fi verificat prin introducerea unui băț de 0.30/0.50 m în sol, în afara terenului. Dacă există încă un strat de îngheț în pământ, este recomandabil să nu folosiți terenul.
Dacă nu mai există apă și suprafața de joc este curată și uscată, terenul poate fi folosit.

Sare
Nu se recomandă utilizarea de sare (clorură de calciu) sau apă sărată pentru combaterea zăpezii și înghețului. Sarea va pătrunde în sol și posibil în apele subterane, ceea ce este rău pentru mediul înconjurător.

GAZON ARTIFICIAL ATLAS SPORT
Cu o experiență de peste 14 ani, Atlas Sport este specialist în sisteme de gazon artificial de înaltă calitate și inovator în terenuri sportive.

 https://www.atlassport.ro/instructiuni-pentru-mentinerea-terenurilor-sportive-pe-timp-de-iarna/

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Atlas Sport

Comentarii

Cauta

Categorii populare