Comunicate de Afaceri

Jocurile video vs locurile de joacă – impactul lor asupra copiilor

Într-o eră a tehnologiei foarte avansate, a smartphone-urilor, gadgeturilor și a jocurilor video, ne este tot mai greu să îi convingem pe copii că există o lume mai frumoasă și mai interactivă dincolo de cea digitală. Deși jocurile video prezintă și ele multiple beneficii asupra dezvoltării mentale, cantitatea de timp prea mare alocată jocurilor digitale sau tipurile de joc nepotrivite pentru vârsta copiilor le fac să fie inamicul nr. 1 al copilăriei lor.
Dincolo de dezvoltarea intelectuală și emoțională, prin jocurile video copiii riscă să nu mai cunoască sensul jocului în aer liber, al jocurilor clasice, al jocurilor copilăriei noastre, cele care, până la urmă, ne-au format și ne-au ajutat să devenim adulții de astăzi.

„Joaca este în scădere, din păcate, nu doar în ultimii ani. Declinul jocului a început la nivel mondial undeva în anii `50, și efectele se pot vedea”, confirmă psihologul Anca Popescu pentru Digi24.

 Joaca în aer liber, la locurile de joacă special amenajate ar trebui să fie jobul copiilor. De ce este important ca aceștia să se joace? 

Jocul este atât de esențial pentru dezvoltarea copilului, încât Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite îl recunoaște ca un drept al fiecărui copil. Jocul este esențial pentru ca cei mici să își dezvolte abilitățile emoționale, sociale și de gândire creativă de care vor avea nevoie atunci cand sunt adulți. Jocul le permite să se conecteze cu mediul înconjurător și cu cei din comunitatea lor într-un context distractiv.
Specialiștii le recomandă părinților să îi lase pe cei mici să se joace cât mai mult și că timpul petrecut afară, la locul de joacă, să nu se considere timp pierdut.
Ce efecte negative au jocurile online asupra copiilor, dar mai ales, de ce sunt considerate periculoase? Din păcate, clasicele locuri de joacă în aer liber pentru copii au început să fie înlocuite de simulatoare 3D și de roboți.

Efectele negative ale jocurilor video

Efectele negative ale jocurilor video sunt, în mare parte, legate de cantitatea de joc și conținutul jocului. Principalele îngrijorări legate de această dependență constau în dezvoltarea unei diete nesănătoase, activitate fizică precară, probleme cu vederea și auzul, afecțiuni musculo-scheletale, deprivare de somn etc.

1.  Jocurile video pot promova un comportament violent
Unul dintre cele mai dăunătoare efecte ale jocului video violent este agresivitatea crescută la copii. Expunerea la jocuri video violente este un factor de risc cauzal pentru un comportament agresiv crescut. Unii cercetători susțin că jocurile video violente pot desensibiliza copiii la violență și scad probabilitatea unui comportament prosocial.

2. Performanță academică scăzută
Acesta este unul dintre efectele secundare ale jocurilor video asupra adolescenților. Jocul video, într-un timp îndelungat, poate afecta performanța adolescentului în școală. Studiile au arătat că o cantitate mai mare de timp petrecută în jocul digital poate fi asociată cu performanțe academice mai mici.

 3. Efecte adverse asupra sănătății
Timpul excesiv in fata ecranului poate avea un impact negativ asupra sănătății copiilor, deoarece petrec mai mult timp jucând jocuri virtuale, în loc sa facă efort fizic și să iasă în aer liber. Această practică crește riscul obezității copilului. Uneori, copiii sar, de asemenea, mese și refuză să doarmă din cauza jocurilor, de care sunt dependenți. Totodată, lumina constantă a ecranelor poate afecta și vederea pe termen lung a copilului.

4. Jocurile video promovează izolarea socială sau comportamentul antisocial
Prea mult timp jucând jocuri video îi poate face pe copii să fie izolați social. Aceștia pot petrece mai puțin timp pentru alte activități, cum ar fi: temele, cititul, sportul și chiar interacțiunea cu familia.

Cum puteți evita toate aceste efecte negative asupra copiilor voștri?

Ca majoritatea hobby-urilor, jocurile video pot fi sigure dacă sunt „consumate” cu moderație. Cu toate acestea, copiii care încă nu și-au dezvoltat capacitatea de a-și autoregla comportamentul, au nevoie de îndrumare și sprijin pentru dezvoltarea acestor abilități.
Ce se poate face pentru a preveni aceste efecte negative ale jocurilor video asupra dezvoltării copilului?

Implică-te
În calitate de părinte, este bine să fii implicat în obiceiurile de joacă ale copiilor tăi. Deși nu trebuie neapărat să te joci cu ei, trebuie doar să știi ce se întâmplă de fiecare dată când aceștia se conecteaza la digital.

Alegeți locurile de joacă în aer liber


Nu numai că jocul ajută copiii să-și dezvolte abilitățile sociale și să-și construiască prietenii, dar oferă și numeroase alte beneficii. Care este rolul jocului în dezvoltarea copilului? Iată cum jocul promovează dezvoltarea și învățarea copiilor. Experții definesc jocul drept „orice activitate spontană sau organizată care oferă plăcere, divertisment, distracție sau diversiune”.
Toate jocurile sunt valoroase, dar jocul nestructurat, liber, în natură poate fi crucial. Acesta permite copiilor să fie independenți, să învețe cum să ia decizii pe cont propriu pentru a obține un rezultat.
Joaca este pur și simplu o distracție, o activitate spontană a copiilor, practicată cel mai adesea într-un spațiu de joacă special amenajat. Joaca cuprinde multe lucruri care se pot pune în mișcare:

o      corpul (alergare, sărituri, dans);

o      mintea (fantezie);

o      recuzita (blocuri de construcție, împingerea unei jucării);

o      cuvinte (glume, canto)

Locurile de joacă permit copiilor să se joace liber, orice fel de joc, încurajați de o gama largă de structuri și spații de joacă. Jocul liber permite copilului să exploreze în funcție de tendințele sale naturale, permițându-le copiilor să învețe unii de la alții și să interacționeze cu o gamă largă de grupe de vârstă.

Joaca și timpul petrecut la locul de joacă stimulează dezvoltarea și funcționarea creierului copilului, având un rol cheie în construirea fundamentului, organizării și capacității creierului. Este foarte important pentru copii să aibă mai multe oportunități regulate, pentru o varietate de activități motorii.
Copiii care nu beneficiază de o interacțiune în primii 6 ani de viață se vor confrunta cu o putere a creierului limitată, pentru tot restul vieții. Așadar, locul de joacă are un rol extrem de important în dezvoltarea lui.
Jocul îi ajută pe cei mici să se dezvolte atat fizic, cât și emoțional sau mental, fără să își dea seama. Prin replicarea unor situații din viața, copiii învață să se integreze în societate. Specialistii spun că jocul de rol are foarte multe beneficii pentru copii. Într-un cuvânt, echipamentele pentru locurile de joacă în aer liber reprezintă o parte indispensabilă a copilăriei copiilor.
Potrivit celor de mai sus, credem că părinții pot înțelege acum funcția reală a activităților de joacă în aer liber în viața copiilor.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Serb Adelina

Comentarii

Cauta

Categorii populare