Comunicate de Afaceri

Metode de izolare a peretilor din gips-carton

Compartimentarea cu ajutorul peretilor de gips-carton se face pe o structura metalica, destinata exclusiv acestui scop, cu sisteme speciale de prindere. Pentru ca se monteaza usor si au preturi accesibile, peretii de gips-carton au devenit in ultima perioada unul dintre cele mai utilizate materiale pentru compartimentarile interioare, atat pentru peretii plani si curbi, cat si pentru tavane. Placile de gips-carton sunt tip sandwich, compuse dintr-un strat de ipsos acoperit pe ambele suprafete cu folii de carton, adica un material netoxic si reciclabil in totalitate.

Peretii de compartimentare obtinuti din placi de gips-carton si vata minerala sunt foarte usori si nu incarca structura. Se monteaza repede si in orice conditii si scutesc proprietarii de obositoarele si mult mai indelungatele santiere din zidarie traditionala. Un alt avantaj oferit de peretii din gips-carton este flexibilitatea in amenajare. Daca la un moment dat va doriti sa impartiti un spatiu mai mare in doua sau mai multe camere, o puteti face simplu si rapid, cu ajutorul peretilor din gips-carton http://www.prtotal.ro/noi-modele-de-placi-gips-carton-la-preturi-avantajoase-sunt-disponibile-pe-magconstructii-ro/ fara sa va transformati casa intr-un santier. Peretii despartitori pot fi simpli sau dubli. Izolarea lor se face la interior, cu vata minerala, si are doua caracteristici: una termica si cealalta fonica. Montarea placilor pe un schelet de metal sau de lemn, de o parte si de alta, face ca peretele sa se asemene cu o cutie goala ce preia zgomotul si reverberatiile din spatiul despartit. Pentru a se evita acest lucru, intre cele doua placi de gips-carton se pune un strat de vata minerala.

Izolarea peretelui din gips-carton

Cu cat este mai bine realizata interactiunea dintre structura de sustinere din profile metalice, placarea cu gips-carton si materialul izolator introdus in spatiul gol dintre placi, cu atat eficienøa perete- lui va fi mai mare, atat din punct de vedere termic, cat si fonic. De obicei, peretii despartitori, in spatiile interioare, nu au grosimi foarte mari, din rationamente de spatialitate, asa ca un strat de vata minerala gros de 50 mm sau chiar de 100 mm este suficient. Mai exact, spatiul trebuie sa fie umplut pe intregime, insa mare atentie la aplicarea ruloului de vata. Acesta nu trebuie sa se taseze sub actiunea fortei gravitationale si sa se adune in partea de jos a peretelui, deoarece sistemul nu va mai functiona ca atare.

Peretele de gips-carton este un sistem constructiv uscat si de aceea este agreat de constructori, dar si de proprietari. Chiar daca par foarte fragili, peretii de gips-carton pot suporta incarcari destul de mari, daca suportul pe care sunt asezate placile este unul special, proiectat exact pentru aceasta sarcina. Pentru ca este vorba de un sistem uscat, peretii din gips-carton scutesc proprietarii de neplacerile cauzate de peretii tip umed, cum ar fi, de exemplu, solutiile din zidarie clasica. Timpul de finisare este mult redus, iar capacitatea de izolare este mai buna decat la peretii masivi.

Etapele unei bune izolatii

Trebuie sa fie foarte clar faptul ca un perete de gips-carton (chiar daca are un schelet metalic) nu are niciun rol de a tine in picioare casa. De obicei, acestia se recomanda atunci cand vreti sa re- compartimentati etajele superioare sau mansarda, pentru ca sunt usori si nu incarca structura, insa ei pot fi prevazuti si la parter sau subsol. Montarea unui perete de gips-carton sau de placi din lemn se realizeaza pe sisteme constructive metalice tip UW si CW. Primul pas in compartimentarea cu ajutorul unui astfel de zid este trasarea locului de amplasare a profilelor metalice UW cu ajutorul unei sfori de marcare. Aceste profile trebuie montate in pardoseala si tavan, dupa ce in prealabil au fost date gaurile potrivite cu bormasina cu percutie.

Urmeaza montarea profilelor metalice UW, astfel incat sa formeze un cadru. Abia dupa aceea se monteaza profilele CW in interiorul cadrului metalic, iar scheletul este complet rigidizat. Este recomandat ca la montaj sa se verifice verticalitatea elementului, deoarece exista riscul ca peretele sa iasa stramb. Conlucrarea dintre profile se face prin intermediul unor suruburi autofiletante speciale. Prinderea placilor de gips-carton se face cu niste suruburi speciale (autofiletante), iar imbinarea se realizeaza cu banda adeziva de ornare. Egalizarea se face cu chit din ipsos, prin gletuiri cu spaclul.

Avantajul vatei minerale

Vata minerala este un material izolator foarte eficient si flexibil ce se preteaza la foarte multe lucrari in aproape orice parte a casei, incepand cu pardoselile si terminand cu acoperisurile mansardate. Flexibilitatea si densitatea materialului ofera elementului izolat calitati ce nu pot fi intalnite la niciun alt material obisnuit. Vata minerala se pozeaza intre placile de gips-carton, in scopul atenuarii zgomotului aerian si pentru izolarea termica a sistemului. Zgomotul se propaga cu viteze foarte mari prin materialele solide. Cu cat spatiul dintre placile de gips-carton sau de lemn este mai mare (cu un strat de vata minerala calculat si aplicat cat mai corect posibil), cu atat peretele va fi mai bine izolat fonic, dar si termic.

Desi peretii despartitori sunt materiale usoare, ei pot deveni foarte buni izolatori, daca sunt captusiti pe dinauntru cu vata minerala sau vata de sticla. Obtinerea eficientei maxime este conditionata de grosimea si densitatea stratului de vata introdus intre placile peretelui. Atentie insa, daca faceøi exces de vata minerala, exista posibilitatea ca peretii sa se deformeze ulterior!
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Public Comunication

Comentarii

Cauta

Categorii populare