Comunicate de Afaceri

Cat de credibil este detectorul de minciuni?

Fie ca sunt denumite indicii orientative sau probe, ele pot fi coroborate cu alte elemente in procesul de luare a deciziilor.

 Cat de credibile sunt informatiile oferite de testul cu poligraful?

 Modul de functionare al poligrafului este unul destul de simplu. Subiectului i se adreseaza intrebari, iar dispozitivul masoara cativa parametri fiziologici importanti: tensiunea arteriala, pulsul, respiratia si conductivitatea pielii, pornind de la ideea ca valorile inregistrate la exprimarea unei afirmatii false sunt indicatori ai unei stari de anxietate.

Totusi, rezultatele la testul cu poligraf pot sa fie uneori destul de inselatoare sau neconcludente mai ales daca persoana inregistreaza stari de anxietate din diverse alte motive sau poate sa isi controleze foarte bine emotiile. Aceste concluzii au dus la contestarea, inca de la inceputurile folosirii dispozitivului, a acuratetii si relevantei probelor furnizate.

La nivel international, nu s-a publicat pana in prezent nici un studiu stiintific care sa garanteze ca poligraful poate sa fie un instrument stiintific foarte util. Cu toate acestea, de foarte multe ori, este demn de luat in considerare cu privire la ceea ce poate sa releve un astfel de test, iar indiciile oferite pot sa ajute foarte mult in solutionarea anchetelor.

Testele cu poligraful au fost considerate intotdeauna si un mod excelent prin care se poate lua o decizie in anumite situatii dificile asa cum este cazul testarii fidelitatii partenerului, obtinerea unor informatii pentru a lua o decizie serioasa si asa mai departe.

 Cum se desfasoara o testare cu poligraful?

 Testarea cu poligraful debuteaza cu un interviu in care examinatorul obtine informatii suplimentare si afla pozitia subiectului in raport cu fapta de investigat. Urmeaza un test de acomodare pentru a vedea parametrii de functionare ai organismului, după care testul de baza, compus din mai multe chestionare, construite la randul lor din intrebari de diferite categorii. Examinarea se incheie cu un interviu post-test, in care se comenteaza conduita examinatului si rezultatul testului.

Sunt multi factori care influenteaza posibilitatea de a detecta adevarul. Si atunci, cum ai putea sa determini daca un test cu poligraful este sau nu un instrument prin care sa obtii adevarul de la subiect? Analizand schimbarile de conductanta, presiune arteriala, puls si respiratie, subiectului nesincer i se vor schimba toate aceste stari fiziologice iar aceste schimbari pot fi interpretate corect de catre un expert.

Atunci cand se efectueaza un test la poligraf acesta poate sa se faca prin consultarea unui avocat, iar rezultatele trebuie sa fie confidentiale. Este foarte important ca testul sa fie realizat numai de catre experti in domeniu care stiu sa interpreteze comportamentul uman. Cu siguranta, acesta este un subiect destul de sensibil si trebuie sa fie realizat numai de catre specialisti in domeniu.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: BeinTop

Cauta

Categorii populare