Comunicate de Afaceri

Ce ar trebui sa stii despre legislatia muncii la angajare?

Situatiile in care este implicata legislatia muncii, sunt foarte diferite: de la neplata salariilor pana la neexecutarea atributiilor personalului companiei. Cei care se angajeaza pentru prima data si care doresc sa aiba o slujba permanenta, trebuie sa stie, in primul rand, legislatia muncii. Angajatii insisi trebuie sa vegheze asupra respectarii acestei legi si nimeni altcineva nu are dreptul s-o incalce. Cunoasterea prevederilor de baza ale Codului muncii este vitala. Acest lucru va ajuta la evitarea multor posibile greseli.

Niciun contract de munca nu poate contine conditii care sa limiteze drepturile sau sa reduca nivelul garantiilor lucratorilor,  comparativ cu legile muncii stabilite. Daca astfel de conditii sunt incluse in contractul de munca, acestea nu sunt aplicabile. Astfel, legislatia muncii garanteaza si reglementeaza drepturile fundamentale ale angajatului, indiferent de initiativele fanteziste si legale ale angajatorului.

Ce trebuie sa stii cand vrei sa faci o cerere de angajare

Unii debutanti cred ca angajatorii si angajatii sunt o familie mare. Acest lucru nu este adevarat, singura exceptie fiind aceea de a fi angajat in compania tatalui tau. Litigiile de munca dintre angajat si angajator se intampla destul de des, pentru a fi lasate la voia intamplarii.  Este necesar sa-ti faci o regula din asta, sa te ocupi si sa pastrezi documentele care iti garanteaza  munca intr-un fel sau altul.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa inregistrezi toate activitatile de munca sau sarcini tehnice, ci doar atunci cand angajatorul iti modifica salariul sau conditiile de munca, in defavoarea ta. Trebuie sa stii ca promisiunile verbale ale angajatorului, precum si instructiunile verbale, vor  fi imposibil de contestat sau ca dovada in instanta.

Interviu

Discutiile asupra conditiilor de munca au loc, de obicei, la interviu. Prin urmare, este logic sa clarifici punctele importante, si anume:

  • conditiile salariale; daca o parte a salariului tau va fi un bonus, intreaba care sunt conditiile de plata si cat este bonusul, in care caz prima nu poate fi platita, daca se intampla in circumstante obiective sau prin decizia administratorului, daca salariul este platit pe card sau intr-un plic.
  • timpul de lucru, ora de incepere si ora de terminare.
  • indatoririle tale pe o lista detaliata. Cere-i angajatorului sa te familiarizeze cu regulile de ordine interioara din cadrul companiei. 

Contract de munca

Atunci cand te angajezi la un loc de munca, trebuie sa semnezi un contract de munca. Prin lege, relatia de munca cu angajatorul tau incepe in momentul in care incepi efectiv munca, chiar daca contractul de munca nu este semnat. In absenta unui contract de munca, vina va fi a ta, si, de asemenea,  relatia de munca nu va fi usoara. Contractul de munca reglementeaza cea mai mare parte a relatiei tale de munca cu angajatorul tau, si prin urmare, acest document trebuie luat in serios.

Un contract de munca nu este un contract de licenta, si prin urmare, inainte de a fi semnat, este necesar sa-l citesti cu atentie si sa te asiguri ca tot ceea ce a fost discutat si promis in cadrul interviului, este inclus in contract in intregime si fara denaturare.

In cazul in care contractul contine trimiteri la alte acte normative interioare, este necesar sa se solicite prezentarea acestora sau sa se solicite includerea in contractul de munca a dispozitiilor actului normativ respectiv. Dupa semnare, trebuie sa primesti si tu un exemplar in original a contractului initial de angajare, si in niciun caz o copie.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Atelierul de Creatii Digitale

Comentarii

Cauta

Categorii populare