Comunicate de Afaceri

Ce greutate trebuie sa aiba ghiozdanul copilului tau?

Absenta dulapurilor in unele unitati scolare, numarul tot mai mare de rechizite scolare sau chiar echipamente sportive si instrumente muzicale fac ca ghiozdanele sa fie prea grele pentru copii. Parintii si profesionistii din domeniul sanatatii isi fac griji cu privire la consecintele greutatii acestor rucsacuri asupra cresterii si sanatatii copilului. 

 

Un studiu a aratat o incidenta a durerii lombare la tinerii de toate varstele comparabila cu cea a adultilor. Cu toate acestea, parintii pot fi linistiti: nicio legatura cauzala intre aceste dureri si ghiozdan nu a putut fi demonstrata prin diferitele studii. Insa, trebuie mentionat ca incarcatura rucsacului trebuie sa fie in limitele normale. 

 

Potrivit specialistilor, aceasta durere de spate este legata in primul rand de factorii de risc. Intr-adevar, starea generala de sanatate precara, activitatea fizica prea intensa, perioade lungi de timp in pozitie asezata sau in fata televizorului, factori psihologici, mobilitatea coloanei vertebrale, prezenta durerilor de spate in familie, precum si greutatea  prea mare a ghiozdanului asociata cu timpul de purtare sunt toate motive care pot duce la dureri de spate la tineri.

Exista o limita de greutate?

Specialistii ortopedici recomanda ca greutatea maxima a acestor ghiozdane pentru scoala sa nu depaseasca 15-20% din greutatea copilului, fata de 30% din greutatea corporala a adultului. Un studiu realizat pe mai multi elevi a aratat ca majoritatea copiilor mici purtau ghizdane cu o incarcatura sub limita sugerata, care este intre 10% si 15% din greutatea corporala.

 

Un alt studiu realizat in randul unui grup de copii de 10 ani a aratat, de asemenea, ca un rucsac care cantareste pana la 10% din greutatea corporala a copilului are o influenta foarte mica asupra mersului si posturii corpului. 

Cateva sfaturi privind utilizarea si alegerea ghiozdanului

In ciuda rezultatelor linistitoare ale acestor diverse studii, anumite practici sunt recomandate parintilor pentru a proteja spatele copiilor lor si anume:

 

  • se alege un ghiozdan prevazut cu curele late, captusite care pot fi ajustate la dimensiunea copilului. Se folosesc ambele curele, dar nu se strang prea mult. Curelele de sold pot fi intalnite la unele modele si sunt ideale, mai ales pentru calatorii lungi.
  • copilul trebuie incurajat sa poarte ghiozdanul pe ambii umeri, astfel incat greutatea sa fie distribuita uniform.
  • unele caiete sau rechizite nu sunt intotdeauna necesare. Inainte de a pregati ghiozdanul se va lua in considerare efectuarea sortarii rechizitelor in prezenta copilului, pentru a lasa acasa ce nu este necesar in acea zi. 
  • obiecte grele, cum ar fi carti, caiete sau creioane, pot fi asezate in compartimentul din spate, care se afla pe spatele purtatorului. De fapt, cu cat sunt mai aproape de spate, cu atat vor genera mai putin stres asupra muschilor.
  • cand copilul isi ridica ghiozdanul, pentru a-l pune pe spate, trebuie invatat sa-si indoaie usor genunchii. Acest lucru va evita presiunea asupra muschilor spatelui, mai ales ca acest gest se repeta de cateva mii de ori pe parcursul anului.

In cele din urma, daca ghiozdanul este prea greu pentru micut, parintii pot observa acest lucru din pozitia copilului - acesta este fortat sa se aplece inainte pentru a putea sustine geanta.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare