Comunicate de Afaceri

Dacă vrei să lucrezi în Danemarca, alege o agenție de plasare a forței de muncă serioasă

Românii au început să se uite cu un interes din ce în ce mai mare în ultimii ani spre țările nordice, încercând să găsească locuri de muncă în Danemarca, dar și în Norvegia, Finlanda sau chiar Islanda.

Dintr-un anumit punct de vederea, Danemarca pare o țară un pic mai accesibilă, spre deosebire de Islanda, de exemplu, unde se ajunge mai greu și locuitorii sunt, cel puțin în prima fază, mai puțin prietenoși cu străinii.

În schimb, în Danemarca există multe job-uri pentru lucrătorii cu experiență care vorbesc engleză măcar la nivel mediu. Chiar și în agricultură se găsește de muncă, în fermele de porci sau de vaci, nu doar în construcții. Asta ca să nu mai vorbim de anumite profesii ce necesită o calificare mai înaltă.

Pentru a nu avea surprize neplăcute, trebuie totuși ca aceia ce vor să lucreze pe tărâm danez să se intereseze foarte bine despre sistemul de lucru din această țară, mai puțin cunoscut de către noi, românii. Neapărat  doritorii trebuie ca să încheie contractul de muncă printr-o agenție serioasă, deoarece altfel există riscul să întâmpine mari dificultăți când vor ajunge acolo și chiar să fie păcăliți de către angajatorii pentru care vor lucra.

Din relatările muncitorilor din sud-estul Europei care au ajuns ca să lucreze în Danemarca, cea mai bună variantă de a nu fi înșelați este aceea de a cunoaște clar ce drepturi și obligații corelative au în calitate de angajați, ce condiții de salarizare și de lucru pot să ceară firmei angajatoare.

Trebuie menționat că nu trebuie să ia lucrurile superficial și să spere că odată ajunși acolo vor fi primiți de angajatori cu brațele deschise și li se vor da de către reprezentanții firmei care le cumpără forța de muncă toate informațiile de care au nevoie. Nici pe departe.

Dacă aceștia nu își permit ca să se poarte astfel cu muncitorii danezi, apărați de sindicate puternice, în cazul lucrătorilor străini, mai ales al acelora sosiți din România și Polonia, abuzurile angajatorilor sunt la ordinea zilei, mai ales în privința salarizării (una scrie pe fluturaș și alta primesc în mână), dar și a condițiilor de muncă, care pot fi uneori foarte diferite comparativ cu acelea danezilor ce efectuază exact aceleași activități.

Conform statisticilor europene, numărul muncitorilor care provin din statele din sud-estul Europei, aflați în Danemarca în prezent a crescut exponențial în ultimii ani și a ajuns aproape de 150.000 de persoane. Este enorm pentru o țară nordică în care, străinii sunt priviți, cel puțin în prima fază cu multă suspiciune, dovadă să spiritul vikingilor s-a transmis la nivel de ADN până în zilele noastre.

Totuși, treptat, începe să se simtă o deschidere în acest sens, dar mai este mult timp până când ei vor reuși ca să capete încredere, fie și parțial, în aceia ce vin din alte părți ale lumii și să le respecte drepturile.

Fenomenul de dumping social, de care se tot vorbește acum la nivel instituțional în Danemarca există și va continua să există încă, mijloacele de eradicare ale lui fiind deocamdată sporadice și fără efecte notabile.

Se dorește ca din 2020 să se acționeze mai puternic în această direcție, dar este nevoie de fonduri și, dintr-un anumit punct de vedere, trebuie să recunoaștem cinstit că multor companii chiar le convine starea de lucru existentă care le permite ca să facă economii cu forța de muncă necalificată sau calificată angajând străini din țările sărace ale Europei, pe care, din nefericire, îi tratează ca pe niște semi-sclavi.

Tocmai din acest motiv, acei români care doresc ca să găsească locuri de muncă în Danemarca bine plătite trebuie să ia legătura cu o agenție de plasare de forță de muncă extrem de serioasă și care este în măsură să le ofere job-uri sigure, unde vor fi tratați corect de către angajatori. Consultanții agenției respective vor putea ca să le dea și toate sfaturile necesare, pentru a putea fi în măsură ca să decidă în cunoștință de cauză dacă doresc să ocupe într-adevăr un astfel de job danez și, dacă o fac, să fie în măsură să știe cui să se adreseze dacă lucrurile la respectivul loc de muncă nu vor sta așa cum li s-a spus, dacă observă derapaje de la ceea ce s-a stipulat în contract.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare