Comunicate de Afaceri

Despre admiterea la INM 2014 cu Emilian Stanisor

R: In calitatea dumneavoastra de magistrat cu indelungata cariera si cadru didactic universitar, cu o bogata experienta in formarea viitorilor magistrati, care credeti ca este conceptia de baza pentru organizarea concursului de admitere la INM si care sunt principalele repere in evaluarea candidatilor?

S: Concursul de admitere in INM este conceput dupa o strategie menita sa identifice persoane integre din punct de vedere etic si profesional. Comisia nu evalueaza numai cunostintele acumulate de un candidat, la un moment dat, ci și abilitatile acestuia psiho-emotionale si rationale de a lua decizii in litera și spiritul legii.

Candidatii trebuie sa demonstreze capacitatea lor de a lua decizii corecte, pertinente, ca stapanesc legislatia si ca stiu sa o aplice indiferent de circumstante. Cu alte cuvinte, concursul evalueaza calitatea persoanelor de a se raporta la realitate intr-un mod corect din punct de vedere juridic si uman.


Concursul este singura poarta de intrare in magistratura. In timpul concursului candidatii trebuie sa demonstreze ca au pregatirea necesara pentru a folosi in mod optim abilitatile si competentele dobandite, inclusiv in conditii de stress (presiunea limitei de timp), concurenta, evaluatori exigenți, complexitatea probelor si caracterul vast al materiilor de concurs.

Candidatul nu are pe cine sa consulte in timpul concursului, ceea ce a bifat ramane pe hartie si se reflecta in rezultatul admis sau respins.

Asadar, dupa o selectie atat de riguroasa, persoanele admise la INM pot spune ca sunt pregatite sa reprezinte legea si statul in relatia cu cetatenii si cu celelalte entitati juridice. Pe lista raman doar persoanele care pot face fata cu succes profesiei de magistrat si au demonstrat ca au o minte antrenata in gasirea solutiilor corecte.

In cazul fericit al admiterii la INM, candidatii isi incep imediat cariera de magistrat si ii asteapta o munca asidua pentru care vor invata pe tot parcursul vietii. Se stie foarte bine ca nu se renunta la studiu dupa ce se intra la INM si ca cerintele de invatare devin permanente.
R: Avand in vedere complexitatea concursului, ce medode recomandati pentru o pregatire eficienta?

S: Pregatirea individuala este fundamentala, fara ea nici o metoda de pregatire nu are sens. Dar aceasta pregatire trebuie facuta dupa o strategie de invatare, gandita pe etape si pusa pe hartie. Acest mod de invatare este absolut obligatoriu daca tinem cont de vastitatea materiei de concurs, intrarea in vigoare a noilor coduri, complexitatea grilelor si numarul mare de candidati.

Exista o dezbatere serioasa in randul candidatilor cu privire la metodele abordate in pregatirea pentru admiterea la INM. Dupa patru ani de pregatire intensiva a candidatilor la INM si magistratura, as putea aduce cateva sugestii, pornind de la cerintele concursului.

Experienta mi-a demonstrat ca admisii nu sunt cei care sunt campioni la numarul de ore de stat cu cartea in mana, ci cei care aloca suficient timp pentru invatare, se organizeaza si lucreaza in mod constant.
Tocitul cartilor poate fi o deprindere buna, dar nu este suficienta. Am avut in pregatire exemple de candidati foarte muncitori care nu reuseau sa iasa din faza de acumulare si sa treaca mai departe. Un magistrat trebuie sa aiba un bagaj de cunostinte solid, dar acest lucru nu este suficient. Daca in mintea candidatului lipseste comparatia, judecata, analiza, alternativa, solutia si doar cauta rapid rezolvari aparente in bagajul de cunostinte, nu va putea face fata cerintelor profesiei. Volumul de munca este imens, se lucreaza la zeci de cazuri in paralel si trebuie luate hotarari astazi pentru ca maine este o noua zi, cu noi sarcini si noi responsabilitati.

Cursul de pregatire pe care il organizeaza Euro Best Team vine sa completeze aceste neajunsuri si ofera toate instrumentele de care are nevoie o persoana pentru a reusi sa lucreze eficient cu informatia acumulata.
R: Care sunt atuurile unui asemenea curs de pregatire, in comparatie cu pregatirea individuala?
S: In primul rand vorbim nu despre curs ci despre un stil de invatare. Acest stil verificat si validat prin rezultate, este un antrenament dinamic, activ, interactiv, monitorizat, asistat, structurat, complet si solicitant. La curs se invata si se deprinde un mod de pregatire eficienta care ii va ajuta pe viitorii magistrati si in cariera profesionala. Este vorba de o invatare activa, un exercitiu complex care faciliteaza folosirea eficienta a informatiei acumulate.
Pregatirea individuala este de baza, dar are un neajuns, nu iti poate oferi si alte punte de vedere decat cele proprii. Asadar, acest program complex de pregatire care integreaza instrumente de lucru pentru acoperirea tuturor nevoilor de formare face diferenta intre dezbatere si analiza si a sta singur cu cartea in mana.

La curs nu se mai preda materia din facultate ci incercam sa punem in practica ideile teoretice acumulate de cursanți. Grilele sunt materiale de lucru optime pentru analiza, schimbul de opinii, intelegerea si identificarea unor aspecte asemanatoare cu cele cu care candidatii se vor confrunta la concurs. La curs lucram de regula cu grilele proprii, dar si cu grile din surse publice, elaborate de autori consacrati in domeniu.

Desi sunt dezbateri mari cu privire la utilizarea grilelor in procesul de pregatire, noi am decis sa tinem drumul drept si sa nu mergem pe ocolite. Daca grile se dau la concurs, inseamna ca trebuie sa stim sa rezolvam grile. In acest sens, impreuna cu colegii am stabilit doua obiective majore, pe baza carora ne-am elaborat si dezvoltat strategii si moduri de lucru cu participantii.
In primul rand punem accent pe intelegerea modului in care a fost elaborata grila. Nici o grila nu este conceputa astfel incat sa gasesti raspunsul corect imediat, oricat de mult ai fi citit materia de concurs. Redactarea grilelor este facuta de experti care utilizeaza tehnici speciale menite sa verifice nivelul de cunostinte, dar si rationamentul candidatului. De-a lungul anilor, mi-am dat seama ca exista o dificienta in modul de intelegere.

De exemplu, acum doi ani am avut o grupa cu nivel foarte ridicat de pregatire, dar fiecare interpreta in mod diferit aceeasi grila. Mi-am dat seama de acest deficit de intelegere si astfel am inceput sa punem un accent deosebit pe descifrarea modului in care a fost redactata grila. Odata schimbata abordarea unei grile, au inceput sa apara si rezultatele. Participantii au inceput sa-si ia timp de gandire si sa faca analize bazate pe tehnicile predate la curs, inainte de a incerca un raspuns. Tehnica insa devine deprindere doar pe baza de exercitiu si poti sa spui ca o stapanesti dupa un antrenament constant si de durata.

R: Care este structura cursului si care este profilul persoanelor care se inscriu?
S: Programul de pregatire acopera toate probele de concurs si se desfasoara de regula pe parcursul weekendurilor. Pana in prezent au fost organizate doua tipuri de cursuri: curs de lunga durata si curs intensiv. Cursurile se desfasoara in weekend, iar in timpul saptamanii are loc pregatirea individuala.

Cursul intensiv solicita o mobilizare speciala din partea candidatilor, pe un numar mai mic de weekenduri, cu un numar de ore de pregatire mai mare. In acest caz, efortul pentru pregatirea individuala creste exponential.

La cursul de lunga durata vin in special studentii din anii 3 si 4, dar si persoanele foarte ocupate care au nevoie de mai mult timp pentru a-si organiza agenda.
Programul de pregatire reuneste persoane hotarate, indiferent de nivelul lor de pregatire, persoane care fac un efort extraordinar si tin pasul cu ritmul de lucru impus. De asemenea, la curs se inscriu atat persoane foarte bine pregatite cat si persoane care, in ultimii ani, nu au mai avut legatura cu domeniul.

O evolutie deosebita inregistreaza persoanele care isi iau un concediu de doua luni, cat dureaza programul intensiv, si se concentreaza doar pe pregatire.

Participantii vin din toate zonele tarii, si fac naveta chiar si in conditii de iarna grea. Suntem constienti de efortul lor si apreciem tenacitatea cu care se pregatesc. Tocmai de aceea facem tot ce depinde de noi pentru a contribui la reusita lor.

R: Cursul garanteaza succesul participantilor?
S: Orice entitate care desfasoara activitati de formare isi stabileste indicatorii de eficienta pe baza rezultatelor obtinute de participanti. Indicatorul nostru de validare a eficientei programului de pregatire este numarul de candidati admisi.

Cursul nu garanteaza succesul, dar sporeste considerabil sansele. La acest program de pregatire toti cursantii au de castigat, mai ales cei care nu s-au mai pregatit de ani de zile. Avem chiar situatii in care participantii la curs opteaza sa amane participarea la concurs, considerand ca mai au nevoie de timp pentru pregatire. Participantii au sprijinul nostru pe tot parcursul cursului, dar si dupa curs. Astfel, multe persoane ne contacteaza si ne consulta in chestiuni punctuale.
Suntem convinsi ca acest program reprezinta un avantaj competitiv, in conditii de concurenta maxima, si poate oferi sanse sporite tuturor participantilor, indiferent de nivelul lor de pregatire. Experienta din ultimii ani in pregatirea candidatilor ne-a ajutat sa identificam cu usurinta candidatii cu potential ridicat in castigarea concursului.

Cea mai mare satisfactie dupa acest curs, si un moment foarte mult asteptat de toti lectorii cursului este afisarea rezultatelor. Atunci consideram ca ne-am atins obiectivele si ne bucuram impreuna cu cursantii nostri pentru reusita lor.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Euro Best Team

Comentarii

Cauta

Categorii populare