Comunicate de Afaceri

Esti importator? Ce declarații ai de depus obligatoriu?

Importatorii trebuie să întocmească și să depună declarații către Administrația Fondului pentru MEDIU cu privire la cantitatea de Ambalaje puse pe piață națională, Electrice puse pe piață națională și Baterii. Legislația din România, prin OUG 195/2005 privind protecția mediului, stabilește că orice activitate a persoanelor fizice și juridice, care poate avea impact asupra mediului, impune obținerea actelor de reglementare. Astfel, agenții economici care întreprind activități de import-export trebuie să dispună de o autorizație de mediu pentru a se desfășura în conformitate cu legislația de mediu. 

Ce este autorizația de mediu?

Autorizația de mediu reprezintă actul tehnico-juridic emis de către autoritățile competente pentru protecția mediului (Administrația Națională pentru Protecția Mediului), prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare a unei activități noi sau existente cu posibil impact semnificativ asupra mediului.

Documentul stabilește parametrii legali în care funcționează o activitate deja existentă sau una în curs de deschidere și are caracter obligatoriu începând cu momentul funcționării activității respective.

Autorizația de mediu se poate emite ca document nou pentru societățile proaspăt înființate sau se prelungește în cazul celor care nu mai beneficiază de valabilitatea autorizației. 

Cum se obține autorizația de mediu?

  • În primul rând, este necesară încadrarea activităților desfășurate conform codurilor CAEN.
  • Pentru achizițiile intracomunitare, de exemplu, este necesar ca firmele să aibă codurile CAEN corespunzătoare tipului de marfă pe care intenționează să-l importe în România. Ordinul nr. 1798 din 19.11.2018 menționează toate codurile CAEN care au obligația de a obține autorizația de mediu.
  • Întocmirea documentației tehnice necesare eliberării unei autorizații de mediu reprezintă pasul următor. Acesta însă implică proceduri cunoscute specialiștilor de mediu.
  • Pentru a scuti timpul pentru documentarea legislativă și corvoada mersului la ghișee, se recomandă apelarea la o firmă de consultanță de mediu, care preia întreaga responsabilitate privind demersurile necesare pentru obținerea unei autorizații de mediu, inclusiv înregistrarea societății în Sistemul Integrat de Mediu (SIM).

Dosarul pentru solicitarea emiterii autorizației de mediu trebuie să conțină următoarele documente:

  • cerere tip pentru eliberarea autorizației de mediu
  • fișa de prezentare și declarația din Anexa 2 din OM  nr 1798/2007
  • dovada prin care este făcută publică solicitarea, folosind cel puțin una din modalitățile de informare prezentate în Anexa 3
  • planul de situație și planul de încadrare în zonă a obiectivului
  • proces verbal de constatare pentru verificarea respectării condițiilor impuse prin acordul de mediu întocmit potrivit Ordinului ministrului apelor și protecției mediului sau, după caz, nota privind stadiul de realizare a programului de conformare existent..
  • dovada achitării tarifului la casieria agenției pentru protecția mediului
  • dosar plic.
  1. După ce s-a întocmit și depus dosarul către Administrația Națională pentru Protecția Mediului, urmează verificarea pe teren, făcută de către specialiștii Autorității.de Protecția Mediului.
  2. Cu această ocazie se vor analiza toate documentele pentru a stabili conformitatea, se va verifica amplasamentul precum și dacă sunt necesare documente suplimentare.
  3. După ce sunt verificate toate documentele pentru eliberarea autorizației de mediu, Administrația Națională pentru Protecția Mediului va face publică decizia în maximum 90 de zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete.
  4. În situația în care nu sunteți de acord cu decizia comisiei, se poate face o contestație în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării.

Conform noilor precizări legislative și anume, OUG nr. 75/19/07.2018, autorizația de mediu și autorizația integrată de mediu sunt valabile pe toată perioada în care beneficiarii obțin viza anuală.

Inițial, autorizația de mediu avea o valabilitate de 5 ani, iar autorizația integrată de mediu 10 ani. 

Ce sancțiuni riscă firmele care nu au autorizație de mediu?

Legislația din România, prin OUG 195/2005 privind protecția mediului, prevede ca funcționarea fără autorizație de mediu se sancționează cu amendă contravențională ce pornește de la 5.000 lei și poate ajunge la 10.000 lei pentru persoanele fizice iar pentru persoanele juridice aceasta se încadrează între 30.000 lei și 60.000 lei. Un importator de produse NU trebuie neapărat să aibă Autorizație de Mediu decât dacă în afară de import mai face și altă activitate.

Firmele pot apela cu încredere la serviciile unei firme de consultanță de mediu pentru a trece mai ușor de hățișul birocratic și pentru a-și asigura alinierea la prevederile legale. 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Organic Agency

Comentarii

Cauta

Categorii populare