Comunicate de Afaceri

Obiceiul de a respecta banii îți va face viața mai frumoasă!

Dacă nu ne obișnuim să avem grijă mai multă de banii noștri, de a-i respecta, vom fi „înșelați” de creier (pe care unii îl consideră un soi de maimuță greu de dresat!) și este posibil să avem probleme financiare grave.

Iată ce îi sfătuiesc specialiștii de la Kruk Romania pe clienții lor:

În cartea ce a devenit un bestseller internațional „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg explică de ce obiceiurile există și care este modul în care acestea funcționează.

Pentru autorul citat nu există o singură formulă, ci o paletă vastă de mijloace care pot conduce la schimbarea obiceiurilor nefaste din viața noastră. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că fiecare om este unic, deci și obiceiurile diferă de la un individ la altul.

Autorul mai afirmă că unele obiceiuri pot fi complexe și persistente în timp, motiv pentru care schimbarea poate să nu fie întotdeauna nici rapidă și nici ușoară. Dar, potrivit lui Duhigg, cu răbdare și efort, orice obicei omenesc, cât ar fi el de nociv, poate fi înlocuit cu unul pozitiv.

Obiceiurile financiare ne modelează viața

Avem senzația că toate deciziile noastre sunt luate întotdeauna cu mult raționament, după multe analize și justificări obiective. Nu e deloc adevărat.

Un procent important dintre acțiunile noastre zilnice nu sunt decizii reale, ci obiceiuri. Adică funcționăm destul de mult pe pilot automat, ne zic cercetătorii în urma studiilor efectuate.

Suntem implicați cu toții în decizii financiare zilnice, care pot fi de la cele mai simple (decizia de a cumpăra pâine de la brutărie sau de a o prepara acasă), până la cele mai complexe (cumpărarea unei mașini sau a unei case luând un împrumut bancar).

Atunci când decizia financiară se referă la o sumă mare și va avea un impact considerabil asupra bugetului nostru, de regulă suntem ceva mai atenți.

Pe de altă parte, multe persoane lasă cheltuielile zilnice pe pilot automat, considerând că nu merită efortul ca să ne mai focusăm asupra lor, deoarece sunt banale, deci nu au nevoie de niște analize mai aprofundate. Total greșit! De acolo vin multe dintre problemele noastre legate de bani, deoarece pic cu pic se formează datoriile!!!

Impactul obiceiurilor proaste asupra vieții noastre

Deși impactul fiecărui obicei obișnuit legat de finanțele noastre poate părea mic dacă îl privim luat izolat, pe termen lung ele se adună într-un mănunchi tot mai mare: berea băută cu amicii la restaurant, grătarele din weekend, hainele de firmă, fumatul, pariurile sportive etc. Toate costă bani și ne pot destabiliza grav bugetul personal la un moment dat.

Dacă mai adăugăm și catastrofalul obicei de amânare a plății unor rate, a unor facturi curente, lucrurile se complică cu atât mai mult.

Și mai trebuie spus ceva important… Nu e bine ca să se creadă că aceste obiceiuri financiare proaste nu vor apărea niciodată, deoarece creierul încearcă în mod constant să își înșele proprietarul pentru un plus de confort.

Potrivit mai multor oameni de știință, obiceiurile apar tocmai pentru că minunatul nostru creier nostru caută noi și noi modalități de a economisi efortul, de a face lucrurile mai plăcute, mai ușoare. Dar nu trebuie uitat niciun moment că mintea se numește astfel pentru că... te minte! Adică te iluzionează…

Un obicei financiar pozitiv este dificil de implementat?

Când vorbim despre noi obiceiuri financiare, vorbim despre practici simple ce trebuie să se transforme în ceva rutinier. Primul pas în punerea în funcțiune a unui nou obicei constă pur și simplu în a-l încerca!

Psihologii și specialiștii în finanțe spun că e suficient ca să îmbunătățești doar cu 1% pe zi sau pe săptămână un aspect financiare și, într-un timp de circa 30 de zile vei constata că deja ai evoluat în planificarea bugetului personal.

Oricât de comun poate părea, nu există altă modalitate de a începe decât făcând o ușoară modificare (pentru a nu îl speria pe Măria-Sa Creierul!).

În concluzie, fie îți asumi responsabilitatea de a înlocui treptat obiceiurile proaste cu unele benefice pentru sănătatea ta financiară, fie vei rămâne un sclav al alegerilor doar aparent raționale și vei merge din rău în mai rău. Decizia îți aparține!

 

 

 

 

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare