„Ziua Nino Nino”, dedicata sigurantei rutiere pentru copii, continua si in acest an cu o noua editie

Potrivit statisticilor recente, în ultimul deceniu, siguranța rutieră a copiilor s-a îmbunătățit considerabil în aproape toate țările europene. Cu toate acestea, un număr de 386 de copii și-au pierdut viețile pe drumurile Uniunii Europene (UE) doar în anul 2020 și peste 6000 în ultimii zece ani (ETSC, 2022). Din nefericire, cele mai ridicate rate ale mortalității în rândul copiilor sunt înregistrate în țări precum România, Bulgaria sau Letonia (CARE, 2022).
În comparație cu totalul deceselor care au loc în evenimente rutiere, sunt înregistrate proporțional mai multe decese în rândul copiilor pe drumurile urbane (46% față de 38%) și mai puține decese pe drumurile rurale (45% față de 54%). De asemenea, tot în rândul copiilor, au loc relativ mai multe decese la intersecții (18% față de 13%).
Siguranța rutieră a copiilor este influențată în mare măsură de adulți și, în special, de părinți sau educatori, de șoferii altor vehicule, dar și de persoanele care iau decizii privind infrastructura rutieră și măsurile de siguranță, cum ar fi vitezele adecvate, locurile sigure pentru traversare etc. (ETSC, 2018).
„Copiii sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor care trebuie protejați, Ziua Nino Nino fiind un prilej de a aminti adulților de importanța de a supraveghea deplasările acestora pe drum și de a conștientiza că siguranța lor în trafic este responsabilitatea celor mari,” a amintit cu această ocazie Iulia-Mihaela Matreș, Director general adjunct al Industrie Mică Prahova SA.
Materialele distribuite prin blogul Drumul în siguranță constau în o serie de informații pentru părinți și educatori, dar și planșe educative și foi de colorat pentru cei mici: Cu bicicleta, Pe stradă, Deplasarea de mână cu un adult, Folosirea telefonului mobil, Importanța echipamentului de protecție, Zece reguli de siguranță rutieră, Pentru părinți și educatori.
Industrie Mică Prahova S.A. activează în domeniul semnalizării orizontale și verticale de 35 de ani. În această perioadă a produs și instalat indicatoare rutiere și a realizat lucrări de marcaje rutiere atât la nivel local cât și la nivel național. Societatea prahoveană şi-a demonstrat în mod constant preocuparea pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere în România atât prin semnarea în urmă cu peste zece ani a Cartei Europene a Siguranţei Rutiere şi lansarea primului blog de companie în domeniul siguranţei rutiere din România, Drumul în siguranţă, dar și prin numeroase campanii create pentru diminuarea numărului accidentelor rutiere.