Comunicate de Afaceri

Obiectele funerare

In cadrul acestei ceremonii, intra in discutie cateva obiecte si alimente care nu lipsesc sub nicio forma si fara de care inmormantarea nu ar putea avea loc, pentru ca nu ar respecta traditia si religia.

Alimente si obiecte folosite la ritualul de inmormantare

  1. Coliva

Nicio inmormantare nu poate sa aiba loc fara preparatul care are simbolistici si semnificatii puternice. Coliva este simbolul trupului persoanei decedate si pentru a se contura tot mai bine legatura la nivel sufletesc dintre familie, rude si prieteni cu raposatul, aceasta se tine in maini si se leagana in momentul in care preotul canta „Vesnica pomenire”.

Coliva mai ofera si alta simbolistica. Precum graul, si trupul omului se ingroapa in pamant ca, mai apoi, sa putrezeasca si din tot acest proces sa „invie”. Asezarea lumanarii aprinse in centrul colivei ajuta la inlesnirea legaturii dintre sufletul persoane decedate si lumina lu Iisus Hristos.

  1. Colacul

Specific tot pentru ceremonia de inmormantare este si colacul, care in unele zone mai este numit si capat. Acesta este preparat tot din grau, la fel ca in cazul colivei, imprumutand aceeasi semnificatie si simbolistica. Similar colivei, acesta se pregateste pentru ritualul de inmomrmantare, dar se mai prepara si la pomeni.

In functie de zona tarii, colacii se ornamenteaza si se impletesc pentru a pastra datina purtata din generatie in generatie pana in prezent. Insa, indiferent de situatie, trebuie ca acesta sa capete o forma rotunda, lucru care simbolizeaza vesnicia.

Forma de cerc, in traditia poporului roman, semnifica perfectiunea, iar, in religie, semnifica viata vesnica, cea pe care o traieste raposatul. Si in acesta se pune o lumanare si, la fel ca la coliva, se considera ca inlesneste legatura dintre sufletul persoanei decedate si Imparatia luminata a Cerurilor.

  1. Vinul

Un alt aliment important care nu poate sa lipseasca din cadrul inmormantarii este vinul. Acesta se foloseste pentru a se stropi mormantul, simbolizand curatarea trupului de pacate pentru ca sufletul sa fie primit in Imparatia Cerurilor. De asemenea, vinul si painea mai sunt folosite si in cadrul Impartasaniei cu scopul de a pregati sufletul de viata vesnica.

Cu acest scop sunt folosite si in cadrul inmormantarii, pentru ca simbolizeaza viata vesnica pe care sufletul persoanei decedate o va trai. Astfel, raposatul participa la o ultima Sfanta Impartasanie, in care painea, care simbolizeaza Trupul Domnului, si vinul, care simbolizeaza Sangele Domnului au rolul de a-l pregati pentru lumea de dincolo.

  1. Crucea

Crucea care sta la capataiul persoanei decedata este simbolul conform caruia raposatul crede in Inviere si in dogmele religioase, dar este si un simbol al respectarii jertfei Mantuitorului pentru pacatele intregii omeniri. De asemenea, importanta este si icoana care se asaza pe pieptul persoanei decedate, dar care nu se lasa in sicriu, ci este pastrata si pusa peste mormant.

  1. Steagurile

Steagul este un alt element care nu lipseste din cadrul slujbei de inmormantare. Acestea simbolizeaza lupta duhovniceasca, lupta care se sfarseste prin victoria binelui.

Intr-un sens mult mai profund, aceste steaguri ii ajuta pe credinciosi sa se simta aparati in fata pacatului si semnifica faptul ca cel adormit a invins aceasta batalie, avand cale libera catre mantuire.

  1. Lumanarile

Si acestea sunt prezente in slujba de inmormantare, avand o simbolistica linistitoare si puternica: sunt responsabile cu luminarea drumului pe care il are sufletul de strabatut prin intunericul mortii, pentru a putea ajunge la Hristos.

In concluzie, ritualul de inmormantare din cadrul religiei ortodoxe este unul de o sincera profunzime, bogat in traditii, obiceiuri care ii ajuta pe ce ramasi in viata sa spuna adio persoanei decedate si sa-si arate respectul fata de acest eveniment.

Aticol oferit de firma One Marck International, Funerare Bucuresti

Social Media
Vezi toate articolele autorului: One Marck International SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare