Comunicate de Afaceri

Parastasul de un an

Cand o persoana paraseste aceasta lume, dupa slujba de inmomantare membrilor familiei si apropiatilor le revine sarcina de a se ruga pentru ei, de a le imparti toate cele necesare prin milostenie si prin parastasele randuite de Biserica Ortodoxa Romana.

In ceea ce priveste pachetele pentru biserica si serviciile de catering pentru asa-numita pomana de tarana, care are loc imediat dupa inmormantare, familia persoanei decedate poate apela la o companie specializata, precum Funerare Ieftine in care sunt incluse si aceste optiuni.

Pentru ca familia sa se pregateasca asa cum se cuvine pentru parastasul de un an, este necesar sa ia legatura fie cu preotul, fie cu reprezentantii unei firme precum Funerare Ieftine, care se poate ocupa de tot ceea ce tine de repectarea traditiei. Astfel, pot fi aflate toate detaliile cu privire la obiceiurile tinute la parastasul de un an.

In ce constau pregatirile pentru parastasul de un an si ce simbolizeaza?

Pentru pomenirea de un an a defunctilor se vor pregati urmatoarele:
• coliva din grau fiert si miere sau zahar – aceasta este asociata trupului celui decedat;
• colacul sau prescurile – simbolizeaza trecerea omului prin viata, iar forma lor reprezinta continuitatea si legatura de iubire intre cei ramasi in viata si cei trecuti in nefiinta;
• vinul – simbolul invierii si al vietii vesnice;
• lumanarile si candelele – reprezinta simbolul luminii divine, bucuriei, dragostei, vietii si adevarului;
• tamaia – prin fumul si mireasma sa simbolizeaza sfintenie si reprezinta o ofranda;
• mancarea – poate fi de dulce sau de post si se imparte nevoiasilor, dar si rudelor sau apropiatilor;
• haine si alte obiecte, in functie de zona.

Cum se desfasoara slujba de pomenire?

Pomenirea de un an sau parastasul de un an este slujba care se face pentru cei raposati si care, conform cutumelor bisericii, reprezinta atat ruga de mijlocire la divinitate pentru sufletele celor care au trecut in nefiinta, cat si un prilej pentru a imparti alimente, haine si alte obiecte, in functie de obiceiurile zonei. Parastasul de un an are o deosebita importanta in traditia ortodoxa, pentru ca prin acesta se comemoreaza trecerea sufletului la cele sfinte.

Slujba de pomenire a defunctilor la implinirea unui an de la trecerea in nefiinta este intotdeauna precedata de Sfanta Liturghie ce se savarseste in Biserica. Pentru slujba parastasului, crestinii implicati vor aduce coliva, colac, vin, prescura, tamaie, lumanari si carbuni. Slujba se face la Biserica si la mormant, iar ulterior se va organiza un praznic.

Daca la parastasul de 40 de zile nu inlocuit crucea din lemn cu una din marmura, acest lucru se va intampla la implinirea unui an de la deces. Crucea se sfinteste de catre preot printr-o slujba speciala.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: One Marck International SRL

Comentarii

Cauta

Categorii populare