Comunicate de Afaceri

Cum ajută jocul puzzle la dezvoltarea inteligenței copilului?

      Trăim într-o eră digitală, în care părinților le este ușor să apeleze la dispozitive precum telefoane și tablete pentru a-și ține copiii ocupați. Totuși, acest obicei nu oferă niciun beneficiu educațional, nu oferă experiență tactilă și nu inspiră răbdare și sau concentrare.

      Puzzle-urile joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a copiilor și aduc o contribuție educațională importantă. Acestea oferă mai multe beneficii pentru dezvoltarea intelectuală a unui copil, dar sunt totodată și o modalitate distractivă de a petrece timpul cu familia. Copiii se bucură de atenția părinților și învață cum să lucreze împreună pentru a-și atinge obiectivele.

Iată principalele avantaje ale jocurilor cu puzzle-uri:

1.   Creează o stare de bine

      Se consideră că rezolvarea puzzle-urilor merge mână în mână cu creșterea nivelului de dopamină eliberată de sistemul nervos. Dopamina nu este asociată doar cu sănătatea, fericirea, optimismul, bucuria și motivația, este și un neurotransmițător care este implicat în capacitatea de luare a deciziilor. Prin urmare, rezolvarea de jocuri cu puzzle cu animale, de exemplu, este o activitate care creează un sentiment de bine copiilor, încă de la o vârstă fragedă.

2.   Îmbunătățește abilitățile motorii ale mâinilor și degetelor

      Puzzle-urile solicită, în special, mâinile și degetele. Prin aranjarea pieselor de puzzle, copiii își îmbunătățesc abilitățile de coordonare mână-ochi. Astfel, ochiul percepe puzzle-ul, creierul își imaginează cum va arăta rezultatul final, iar mâna găsește piesele și le potrivește corect. Exersarea abilităților motorii fine începe devreme la copii, iar activitățile precum scrisul și alte jocuri diverse de abilități care ajută la dezvoltarea abilităților musculare sunt printre cele mai recomandate.

3.   Dezvoltă vocabularul și îmbunătățește cultura generală

      Un avantaj deosebit de important pe care îl oferă jocurile puzzle, mai ales un  puzzle stratificat, este legat de aspectul educațional. Când rezolvă puzzle-uri, copiii sunt curioși de imaginea pe care o creează și obțin informații educaționale într-un mod ludic. Fie că este un puzzle de animale, peisaje sau personaje dintr-o poveste, copilul tău va fi încântat să-și descopere propriile creații. În același timp, poate descoperi noi pasiuni pe care să le dezvolte ulterior.

4.   Dezvoltă memoria și activitățile cognitive

      Potrivind în mod repetat piesele de puzzle, copiii dezvoltă gândirea logică și coordonarea ochi-mână, care sunt, de fapt, abilități foarte importante. Dacă piesele nu se potrivesc, copilul le pune temporar deoparte, dar își amintește de ele când găsește o piesă care se potrivește lor. Totodată, pozele colorate și atractive create prin asamblarea corectă a jocului puzzle stimulează creativitatea și imaginația copilului.

5.   Ajută la dezvoltarea abilităților sociale

      Jocurile puzzle implică de obicei câțiva membri ai familiei, ceea ce înseamnă că micuții învață să lucreze în echipă, să pună întrebări, să asculte sfaturile altora și să comunice cu ei, lucru ce sporește semnificativ abilitățile sociale.

6.   Crește considerabil stima de sine

      Când copiii sunt capabili să rezolve puzzle-uri, ei sunt foarte fericiți și încrezători în abilitățile lor, ceea ce le crește încrederea în sine și îi pregătește pentru provocările care urmează la grădiniță sau școală.

      Vrei să-ți ajuți copilul să-și dezvolte inteligența eficient? Optează pentru  jocuri educative de la Editura Diana. Indiferent de vârsta sau pasiunea micuțului tău, la noi poți găsi puzzle-ul potrivit, în oferta noastră. Transformă procesul educațional într-un mecanism plăcut și interactiv, care l-ar stimula pe cel mic să devină un adult fericit și de succes.

 

  

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Editura Diana

Comentarii

Cauta

Categorii populare