Comunicate de Afaceri

Care Sunt Cele Mai Comune Probleme Intalnite La Panourile Solare Si Rezolvarea Acestora

panouri solare

Exista multe elemente care se pot defecta la astfel de instalatii, incepand de la sticla de pe panouri si ajungand pana la imperfectiuni ale circuitelor integrate. Solutionarea acestor probleme este o treaba ce ar trebui intotdeauna lasata in seama expertilor, si sa se evite improvizatiile si solutiile de moment, tocmai pentru a nu risca pagube si mai mari.

Probleme Comune Pentru Panourile Solare

Simpla instalare a unui sistem care valorifica lumina soarelui, transformand-o in apa calda pentru o locuinta sau o firma, nu inseamna ca problemele s-au terminat. Astfel de instalatii sunt supuse zilnic unui numar de factori care pot duce la defectiuni si la functionarea improprie a sistemului. De aceea este nevoie ca, dupa instalarea si punerea in functiune a sistemului, proprietarul sa fie foarte atent la semnele care pot indica astfel de probleme. Este important ca aceste defectiuni sau potentiale defectiuni sa fie sesizate din timp si gestionate corespunzator.

Una din cele mai mari probleme intalnite la panouri solare sunt micro-fisurile si crapaturile care pot aparea pe suprafata de sticla a panourilor. Astfel de probleme pot aparea dintr-un numar destul de mare de motive. Unele pot aparea din cauza manevrarii improprii in momentul transportului si instalarii. Alteori acestea pot aparea in urma unor evenimete meteorologice cum ar fi grindina. In orice caz, acestea trebuie identificate din timp si remediate cat mai repede. Daca nu sunt efectuate reparatii corespunzatoare la timp, aceste fisuri si crapaturi se pot extinde si pot periclita integritatea si buna functionare a intregului sistem.

O alta problema des intalnita la astfel de instalatii este cea a unor legaturi electrice imperfecte. Chiar daca este folosita numai pentru a produce si distribui apa calda, orice instalatie are nevoie si de o parte electrica. Astfel este mai usor pentru proprietar sa controleze orientarea panourilor. In cazul acestor elemente electrice, cel mai mare risc este o legatura imperfecta. Acestea se pot produce din cauza utilizarii improprii sau a expunerii prelungite la factori precum caldura sau ploaie abundenta. Desi solutia in cazul unei astfel de probleme este una cat se poate de simpla, aceasta trebuie aplicata cat mai repede posibil dupa identificarea problemei.

Cum Se Poate Repara Un Kit De Panouri Fotovoltaice?

Multa lume care investeste intr-un kit panouri fotovoltaice are impresia ca mentenanta si reparatiile necesare le pot face singuri. In cele mai multe cazuri, desi interventiile necesare sunt unele cat se poate de usoare, este recomandabil prezenta unui expert in domeniu. Astfel se evita potentiale agravari ale unor probleme deja existente. Indiferent ca este vorba de o simpla zgarietura pe suprafata de sticla a panourilor sau de ceva mult mai serios, si greu de vazut cu ochiul liber, reparatiile trebuie facute de catre persoane special pregatite si autorizate in acest sens, cu materialele si tehnicile potrivite.

Reparatiile cele mai comune intalnite la un astfel de kit pot fi facute in doua feluri: la fata locului sau in cadrul unui service. In cazul defectiunilor minore, cum ar fi inlocuirea unui segment dintr-un panou sau recalibrarea intalatiei electrice, acestea se pot face la fata locului. Astfel de interventii sunt foarte comune si nu necesita scoaterea din uz a instalatiei pe o perioada indelungata. In plus, pentru astfel de interventii minore, unii proprietari isi creeaza propriile kit-uri cu piese de rezerva uzuale, astfel incat reparatiile sa poata fi facute cat mai usor de catre persoanele autorizate.

Exista si cazuri in care interventiile sunt mult mai meticuloase si de durata mai lunga. Astfel de reparatii sunt necesare in momentul unor avarii majore sau a unor situatii ce nu permit reparatiile sa se faca la locul in care instalatia se afla. In astfel de cazuri, sectiunile avariate sunt demontate si transportate in service-uri specializate pentru a fi supuse unor diagnoze mult mai precise. Si in acest caz se recomanda apelarea la persoane calificate sa faca astfel de interventii si evitarea unor improvizatii, care ar putea duce la stricaciuni si mai mari.

Unde Se Gasesc Persoane Specializate Pentru Astfel De Reparatii?

panouri solare

Pe piata de energie solara din tara exista numeroase firme specializate in comercializarea, intretinerea si repararea acestor instalatii. Cele mai multe dintre ele au contracte exclusive cu furnizorii importanti de astfel de materiale si persoane special pregatite pentru astfel de interventii. De aceea se recomanda colaborarea numai cu furnizori autorizati si cu firme care au in portofolii nume importante de pe piata de energie alternativa. Companii precum Solarx, care pun la dispozitia clientilor solutii pentru orice fel de spatiu, sunt printre putinele care ar trebui sa fie contactate in cazul unor interventii sau reparatii.

Exista insa si situatii mai putin placute. Multi proprietari considera ca defectiunile mici le pot repara si singuri. Desigur, schimbarea unei izolatii de silicon sau lipirea unui contact imperfect nu suna ca o munca foarte grea. Insa astfel de interventii artizanale, daca sunt facute in graba, de catre persoane neinstruite si folosindu-se materiale neconforme, pot duce in timp la avarii mult mai mari si la cheltuieli serioase. In plus, pot duce la scoaterea din uz a instalatiei o perioada mult mai lunga de timp decat este necesar.

De asemenea, din dorinta de a face economie, sau pentru ca nu stiu unde sa apeleze, unii utilizatori de astfel de instalatii angajeaza firme si persoane necalificate pentru astfel de interventii. Internetul este plin de anunturi din partea unor persoane care sunt mai mult decat dispuse sa profite de naivitatea altora. In astfel de cazuri, nu numai ca buna functionare a instalatiei este periclitata, dar si sanatatea celor care fac interventia. Poate parea simplu repararea unui panou fotovoltaic, insa aceasta se poate solda cu rani serioase sau chiar mai rau, in momentul in care este manevrat necorespunzator.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Cristina Andreea

Comentarii

Cauta

Categorii populare