Comunicate de Afaceri

Cum se alege cea mai potrivita centrala in functie de tipul de combustibil utilizat?

Pe piata exista in prezent mai multe tipuri de centrale, care pot fi alese in functie de tipul de combustibil pe care il folosesc pentru a produce agent termic. Alegerea unui anumit produs in detrimentul altuia trebuie sa fie facuta in deplina cunostinta de cauza, astfel incat utilizatorii sa opteze pentru cea mai buna varianta, in functie de particularitatile constructiei si de zona in care se afla amplasata cladirea. 

Nu exista o alegere perfecta generala si, in timp ce pentru anumite persoane cea mai buna varianta poate fi reprezentata de centrale termice pe gaz, in cazul altor persoane cea mai buna varianta poate fi reprezentata de centralele pe lemne sau pe curent.

Centrale termice pe gaz – cea mai populara alegere

Daca s-ar face o comparatie centrala electrica vs. centrala pe gaz, cu siguranta castigatoare ar fi varianta pe gaz, pentru ca o folosesc cei mai multi utilizatori. In zonele in care exista posibilitatea de a utiliza gaz din reteaua de alimentare, utilizatorii cumpara varianta de centrala pe gaz, aceasta fiind cea mai ieftina atat in ceea ce priveste costul initial, cat si intretinerea si utilizarea. In cazul in care sunt cumparate centrale termice in condensatie, consumul este diminuat considerabil si se va observa imediat in factura de gaze. Dar, o centrala termica pe gaz nu poate functiona fara acces la reteaua de gaze, caz in care oamenii mai au alte doua optiuni la dispozitie.

Centrale electrice – ideale pentru cei care nu au acces la gaz

In zonele in care nu exista acces la gaz, centralele electrice sunt o varianta foarte buna, insa implica cheltuieli mai mari. Costul initial pentru o centrala electrica este mai mare decat cel pentru o centrala pe gaz. Ulterior, si consumul de curent este mai mare decat consumul de gaz, insa in zonele in care gazul nu este disponibil, acestea sunt cele mai confortabile variante pentru incalzire centrala. Un avantaj este ca inclusiv cele mai simple produse ofera functii interesante si faciliteaza confortul.

Centrale termice pe lemn – o varianta care implica munca

Centralele termice pe lemn sunt disponibile pentru toate zonele, inclusiv pentru cele fara acces la gaz, insa trebuie mentionat faptul ca o astfel de centrala implica si ceva volum de munca. Centrala trebuie curatata si umpluta atunci cand lemnele din ea se termina. De asemenea, cenusa trebuie sa fie depozitata undeva si lemnele trebuie sparte si carate. O solutie care poate simplifica putin aceste operatiuni este utilizarea peletilor, in cazul centralelor care accepta si astfel de variante. 

Centralele pe lemn sunt utile in zonele in care curentul pica des, deoarece, odata ce curentul se intrerupe, nici centralele pe gaz si nici cele pe curent electric nu vor mai functiona pana cand avaria nu este reparata, iar casa se va raci in timp record pe timpul iernii.

Avand in vedere exemplele de mai sus, cea mai buna varianta este ca fiecare utilizator sa isi aleaga centrala potrivita tinand cont de mediul in care locuieste si de particularitatile acestuia.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare