Comunicate de Afaceri

Cum se folosesc buteliile pe gaz in siguranta?

Pentru ca sunt inca numeroase persoane care folosesc butelii pe gaz este foarte important sa se tina cont de normele de siguranta astfel incat sa nu apara evenimente neplacute din cauza buteliilor gresit folosite. Atunci cand buteliile nu sunt folosite corect exista riscul ca ele sa explodeze si sa duca la pierderi materiale importante sau chiar la pierderi umane. 

Cum se incarca in mod corect o butelie?

Pentru ca butelia sa fie incarcata este important sa se apeleze la o statie speciala de incarcare. Tot procesul se va realiza in interior, in camere foarte bine aerisite, acolo unde butelia va fi ferita de soare, dar si de alte tipuri de surse de caldura si de scantei. 

Incarcarea buteliilor de aragaz la statiile GPL poate fi periculoasa daca butelia nu este adaptata in acest sens. In timpul incarcarilor de genul acesta unele butelii pot avea probleme cu etanseitatea, caz in care pot aparea explozii ulterior. Starea recipientului si functionarea optima sunt verificate in timpul incarcarilor in statiile speciale.

Butelia trebuie sa fie testata

La fel ca si la incarcare, buteliile trebuie sa fie testate de personal autorizat. De obicei se va testa etanseitatea recipientului, nivelul de rezistenta, nivelul de uzura si se va verifica integritatea recipientului, care nu trebuie sa aiba deformari, coroziune sau fisuri. Daca butelia nu trece testele atunci va fi scoasa din uz.

Sfaturi cu privire la utilizarea corecta a buteliilor

Este important sa nu fie folosita o butelie in cazul in care nu are un regulator pentru presiune, intalnit si sub denumirea de ceas pentru butelie. In cazul in care un astfel de dispozitiv prezinta unele defectiuni sau este desigilat va trebui inlocuit. In plus, intre robinet si regulator va fi pusa o garnitura de etansare speciala care nu trebuie sa aiba urme de uzura. 

O regula generala pentru utilizarea buteliei in siguranta este aceea de a o folosi in pozitie verticala exclusiv. Chiar daca exista tentatia de a inclina butelia atunci cand se termina, in realitate ea trebuie sa fie dusa la incarcat si nu culcata.

Butelia nu trebuie sa fie depozitata in apropierea surselor de caldura asa cum sunt radiatoarele si sobele sau caloriferele si nici aproape de razele soarelui sau in incaperi care nu au aerisirea corecta. Butelia nu trebuie sa fie spalata de substante corozive asa cum sunt lesia si soda. Inainte ca butelia sa fie aprinsa este important sa se verifice daca robinetul a fost oprit. 

In plus, specialistii recomanda ca furtunul sa fie verificat constant pentru a nu fi deteriorat. Este bine ca butelia sa nu fie incalzita cu apa calda si nici cu flacara pentru ca gazul din interior sa aiba o presiune mai mare. De asemenea, este complet contraindicat sa se foloseasca flacara pentru a testa etanseitatea pentru ca butelia ar putea exploda.

Tinand cont de toate aceste sfaturi de siguranta, cei care folosesc butelii vor reusi cu siguranta sa evite accidentele si evenimentele periculoase, acordant atentie celor mai importante detalii.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare