Comunicate de Afaceri

Factura gaze nu va înceta să crească. Ce e de făcut?

Tu, în calitate de consumator casnic sau noncasnic, ce furnizor de gaze ți-ai ales?

Prețurile gazelor naturale au crescut în toată Europa. Toate acestea vin la pachet împreună cu repercusiunile directe asupra facturilor de consum. În mod previzibil, această situație va avea un impact devastator asupra clienților casnici și noncasnici în iarnă. 

Până în prezent, costul electricității și gazului a crescut de până la șase ori în unele țări ale Uniunii Europene și este puțin probabil ca această situație să se îmbunătățească înainte de mijlocul anului viitor. Iar România este fruntașă în acest top negativ, așa cum ne-am obișnuit deja.

Creșterea bruscă a prețului la gaz, un șoc devastator pe plan european

Potrivit președintelui Comisiei Europene, dna. Ursula von der Leyen, Uniunea Europeană este în prezent foarte dependentă de importurile de gaze, întrucât se importă circa 90% din tot ceea ce se consumă în statele membre. Prețurile internaționale ale gazelor naturale, care provoacă creșteri excepționale și generează probleme pentru mai multe sectoare industriale, vor începe eventual să scadă din cel al doilea trimestru al anului 2022.

Consumul european de gaze a crescut cu 14% în primul trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Stimulat de dorința de redresare economică a crescut cu 25% în al doilea trimestru, dar a scăzut cu 4% în al treilea, din cauza consumului mai redus în cel de-al doilea trimestru. 

În țări precum Polonia și Germania, sectorul energetic a optat pentru utilizarea cărbunilor (în timp ce noi, românii, închidem minele!). 

Producția de energie electrică ce a utilizat gaze naturale în Europa a scăzut cu 12% în al treilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2020, în timp ce cea produsă pe bază de combustibil solid, în speță cărbune, a crescut cu circa 15%.

Un import mare de gaze în Europa și ideea asigurării unei rezerve strategice la nivel UE

Uniunea Europeană și-a exprimat deja dorința cu privire la posibilitatea creării unei „rezerve strategice” de gaz pentru a opri creșterea prețului la electricitate, măsură în conformitate cu propunerile Spaniei și Franței. Consiliul European și-a detaliat deja interesul de a aborda elemente esențiale privind această idee, precum stocarea și studiul compoziției actuale a pieței energiei electrice în Europa.

"Dacă prețurile energiei electrice sunt ridicate, această se datorează prețurilor ridicate la gaz. Trebuie să analizăm posibilitatea decuplării acestora pe piață, deoarece avem alte energii mai ieftine, precum ar fi sursele regenerabile de energie", a declarat Von Der Leyen la o conferință recentă la care a participat. 

Depozitarea va crea o dependență și mai mare a statelor membre UE?

Grupurile majoritare din Parlamentului European au cerut Comisiei Europene să se elaboreze un document comun privind stocarea acestei resurse. 

Comisia Europeană va prezenta în acest sens o propunere de reformare a pieței europene a gazului care va conține referiri importante la acele măsuri de stocare și securitate a aprovizionării, chiar înainte de finalul acestui an. Se preconizează că va fi propusă la nivel de Uniune o reformă a pieței gazului și de rezolvare a problemelor legate de acest aspect.

Ce poate face consumatorul casnic român de gaze?

În timp ce liderii UE gândesc global, noi trebuie să ne descurcăm deocamdată așa cum putem, aici, pe plaiurile noastre mioritice.

În afară de a ne izola termic locuințele și de a face economii, o idee ar fi să ne schimbăm furnizorul de gaze, dacă acela la care suntem arondati acum nu ne mai îndeplinesc așteptările.

O recomandare ar fi să vezi oferta celor de la CEZ. Ei au și o platformă online unde poți afla mai multe informații despre cum poți să ai un consum mai mic la gaze, dar și la curentul electric.

Intră chiar acum pe cez.ro și cezinfo.ro!

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare