Comunicate de Afaceri

Tu stii ca poti recupera energie din deseuri?

Intre managementul energetic si politica de management al deseurilor, recuperarea energiei din reziduuri vine ca o solutie cu un potential semnificativ pentru valorificarea produselor care nu mai pot fi reciclate si care trebuie eliminate. Energia din deseuri permite refolosirea acestora intr-un mod productiv, iar resursele sunt din plin.

            Companiile de transport moloz asigura transportul acestora catre centre de reciclare, insa nu toate deseurile sunt eligibile pentru valorificare. Recuperarea este o solutie de exploatare a energiei produse in timpul tratarii reziduurilor prin diferite procese precum: metanizare, ardere, incinerare sau gazificare. Aceasta practica face parte din procesul complementar de diminuare a deseurilor si consta in recuperarea energiei eliberate in timpul procedurii de reinjectare in retea, fapt ce contribuie la economia circulara.

Desi este o metoda dificila, aceasta contribuie la reducerea combustibililor fosili si la refolosirea unor resurse pretioase.  Deseurile solide sunt transformate in energie cu ajutorul unei instalatii de conversie. Cele mai uzuale modalitati sunt recuperarea printr-un tratament termic sau prin folosirea biogazului in instalatiile de depozitare ale reziduurilor nepericuloase. In plus, prin limitarea utilizarii combustibililor fosili, procesul de valorificare a deseurilor aduce un aport important in gestionarea problemelor legate de schimbarile climatice.

Incinerarea reprezinta actiunea de tratare termica si consta in arderea deseurilor in cuptoare speciale. Caldura care este recuperata in timpul procesului este apoi transformata in abur. Aburul este insusi reutilizat pentru producerea energiei electrice sau poate fi intrebuintat pentru alimentarea retelelor de incalzire urbana. Procedura de incinerare implica turnarea gunoaielor intr-o groapa acoperita, ventilata pentru a indeparta mirosurile neplacute si pentru a activa arderea, urmand transferul lor intr-un cuptor, unde sunt arse la 1000 de grade. In timpul incinerarii se elibereaza caldura care ajuta la incalzirea unui caz de apa care se va transforma intr-un abur important pentru producerea electricitatii. Toate acestea se realizeaza cu ajutorul unui turbo-generator. Insa, nu trebuie sa uitam ca doar cu ajutorul specialistilor in transport moloz putem sa dam o noua viata reziduurilor!

In plus, gestionarea adecvata a gunoaielor aduce un aport impresionant in recuperarea biogazului. Biogazul constituie energia verde care contribuie la producerea electricitatii, caldurii sau combustibililor. Exista doua procese principale: injectarea de biometan in reteaua de gaz si cogenerarea. Primul proces constituie tratarea astfel incat compusii nedoriti sa fie indepartati pentru ca mai apoi biometanul sa fie injectat in reteaua nationala. In cazul cogenerarii, biogazul este dezumificat si desulfurat, iar apoi este injectat intr-un motor special care va produce elergie electrica.

 

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Pro Intersoft 2010

Comentarii

Cauta

Categorii populare