Comunicate de Afaceri

Afla mai multe despre titlurile de stat

Pe scurt acestea reprezinta instrumente financiare care pot fi sub forma de bonuri, certificate de trezorerie sau obligatiuni care pot fi emise in moneda din tara noastra sau valuta.

Sunt instrumentele de investire cele mai putin riscante deoarece exista o sansa destul de mica ca statul sa dea faliment.

    Cine poate achizitiona titluri de stat?

Persoane fizice, juridice, rezidente sau nerezidente iar cumpararea acestora se poate face atat pe piata primara cat si pe cea secundara. Cumpararea sau vanzarea acestora se poate face doar prin ajutorul unui dealer sau printr-o unitate bancara. Urmareste acest site pentru mai multe informatii.

Deoarece romanilor le plac investitiile sigure aceste titluri de stat sunt cele mai populare optiuni. In anul 2019 a fost implementat programul Tezaur care a avut un mare succes printre romani. Acesta va fi continuat si in anul 2020.

In luna decembrie, persoanele care au cumparat titluri de stat in Programul Tezaur au beneficiat de urmatoarele:

3.5 % pentru titlurile de stat cu maturitate de 1 an ( durata pana la returnarea sumei initiale)

4% pentru titlurile de stat cu maturitate de 2 ani

4.5% pentru titlurile de stat cu maturitate de 3 ani

5% pentru titlurile de stat cu maturitate de 5 ani.

Mai exact daca un roman ar fi cumparat titluri de stat de 10.000 lei cu o maturitate de 5 ani atunci ar fi avut un castig anual de 500 lei. In momentul in care cei cinci ani ar fi ajuns la final castigul acestuia ar fi fost de 2.500 lei pe langa suma initiala de 10.000 lei.

Expertii sustin ca titlurile de stat reprezinta o investitie buna deoarece au dobanzi mai bune. “Spre deosebire de titlurile de stat obisnuite, exista un avantaj de randament raportat la maturitatea investitiei, de comisioane de subscriere / intermediere, intrucat acestea nu exista, dar si de valoare minima ce poate fi subscrisa. Veniturile din aceste obligatiuni sunt neimpozabile, asadar randamentul din aceste investitii trebuie comparat cu randamenul net din alte investitii care sunt impozabile”,  a mentionat Andreea Gheorghe, cofondator SmartFin.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Pro Intersoft 2010

Comentarii

Cauta

Categorii populare