Comunicate de Afaceri

Grupul KRUK raporteaza un profit record de 113 milioane RON (108 milioane zloti*) pentru semestrul I /2015

Grupul KRUK (indice bursier: KRU pe Bursa de Valori Varsovia), liderul pietei de management al creantelor din Europa Centrala, a facut publice rezultatele financiare pentru primele sase luni ale lui 2015:

• Profitul net a atins valoarea de aproximativ 113 milioane RON, reprezentand mai mult de 70% din valoarea profitului pentru intreg anul 2014, fiind in acelasi timp cel mai bun rezultat din intreaga istorie a gruplui, iar cifra de afaceri a crescut cu 9% comparativ cu perioada similara a anului precedent, atingand valoarea de 300,5 milioane RON;
• Sumele recuperate aferente portofoliilor cesionate au atins valoarea de 418 milioane RON, in crestere cu 13% fata de semestrul II /2014 si cu 10% comparativ cu primul semestru 2014, care a fost cea mai buna perioada de referinta;
• Companiilie membre ale Grupului KRUK au investit 232,6 milioane RON in achizitia a 30 de portofolii de creante cu o valoare nominala totala de 2,4 miliarde RON, valoarea acestei investitii crescand cu 47% fata de semestrul II/2014 si cu 165% comparativ cu perioada similara a anului precedent (cu exceptia portofoliului de creante ipotecare achizitionat in 2014);
• La putin timp de la incheierea primului semestru 2015, KRUK a incheiat un acord de istoric pentru achizitia unui portofoliu de creante de consum in Germania, cu o valoare nominala totala de 37,5 milioane Euro pentru urmatoarele 15 luni, iar primele creante ale acestui portfoliu sunt deja in proces de colectare, primele angajamente de plata fiind deja semnate;
• In semestrul I/ 2015, KRUK a emis obligatiuni in valoare de 118,4 milioane RON, iar in luna iulie a.c. a accesat o facilitate de credit revolving in valoare de 104,7 milioane RON de la mBank;
• In prima jumatate a anului 2015, KRUK a platit pentru prima data actionarilor dividende in valoare totala de 27 milioane RON (1,5 zloti per actiune) din profitul aferent anului 2014.

“In prima jumatate a anului 2015, am depasit doua dintre recordurile noastre precedente. Primul a fost acela al sumelor colectate aferente portofoliilor cesionate, care au atins valoarea de 418 milioane RON, depasind cu 10% rezultatele raportate pentru H1/ 2014, care a fost cel mai bun rezultat inregistrat. Aceasta ne-a ajutat in depasirea celui de-al doilea record: profitul net a crescut cu 8% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Aceasta performanta financiara care se imbunatateste permanent este efectul investitiilor solide, sustinute de strategia noastra operationala si de eforturile permanente de crestere a eficientei. De asemenea, activitatea desfasurata de echipele din Contact Center si de consilierii in colectare directa pe teren a contribuit in continuare la cresterea sumelor recuperate, peste asteptari. Rezultatele financiare raportate pentru H1/ 2015 sunt dovada abordarii debitorilor ca fiind clienti carora le oferim sprijinul, aceasta fiind strategia care trebuie urmata, si din punct de vedere financiar,” a declarat Piotr Krupa, Presedintele Consiliului de Administratie al KRUK S.A.

Investitii semnificative in noi portofolii si sume record colectate
In primul semestru 2015, companiile Grupului KRUK au investit suma impresionanta de 232,6 milioane RON in achizitia a 30 de portofolii de creante cu o valoare nominala totala de 2,4 miliarde RON. In trimestrul 2/2015 investitiile au atins valoarea de 185 milioane RON, iar valoarea nominala a portofoliilor achizitionate a fost de 1,9 miliarde RON. Grupul KRUK a achizitionat portofolii de creante in Polonia, Romania, Republica Ceha si Slovacia.

“Suntem prezenti in cinci tari, desfasurand operatiuni complete pentru toate tipurile de creante. De aceea, licitatiile la care participam sunt foarte diverse. Eficienta organizationala coroborata cu accesul bun catre facilitati de finantare, ne pozitioneaza pe un loc menit sa ne asigure succesul pe piata competitiva a achizitilor de portofolii de creante. Nu ne incetinim in niciun caz ritmul. Din contra, ne intensificam afacerile pentru a ne exinde pe pietele existente si pentru a intra cu succes pe noi piete”, a adaugat Piotr Krupa.

Investitiile semnificative efectuate in trimestrele precedente se traduc printr-o crestere a sumelor colectate aferente portofoliilor achizitionate. In primul semestru 2015, acestea au atins valoarea de 418 milioane RON, de ex. cu 40,8 milioane RON mai mult decat in primul semestru 2014, perioada care pana in acel moment inregistra cele mai bune rezultate.

“Modelul nostru unic de afaceri si masurile de crestere a eficientei au contribuit la atingerea unui nivel ridicat al sumelor colectate. Evolutiile mediului macroeconomic au avut de asemenea un efect pozitiv. Clientii KRUK beneficiaza de o piata a muncii in crestere si de cresteri salariale, ceea ce ii face mai dornici sa isi plateasca datoriile. Aceste semne de imbunatatire sunt vizibile nu numai in Polonia, ci si pe celelalte piete unde ne desfasuram operatiunile,” a spus Piotr Krupa.

Tranzactie de referinta pe piata din Germania
La sfarsitul primului semestru 2015, Grupul KRUK a incheiat un contract pentru achizitia unui portofoliu de creante de consum in Germania. Contractul a fost incheiat pe termen nedefinit, iar valoarea nominala a creantelor ce vor fi achizitionate pe parcursul urmatoarelor 15 luni este estimata la 37,5 milioane Euro.

Conform contractului, Grupul KRUK achizitioneaza portofolii de creante care sunt tipice activitatii sale – in contract sunt incluse creante de consum negarantate, iar valoarea nominala medie a unei creante nu depaseste 3.000 Euro. Portofoliile includ cazuri de creante de buna calitate, care sunt intr-un stadiu de intarziere de numai cateva luni.

“Ne concentram in prezent asupra primelor cazuri, efectuam primele apeluri si transmitem notificari. Desi este prea devreme sa ne evaluam rezultatele pe acest portofoliu, putem vedea ca experienta acumulata pe cele mai mari piete ale Europei Centrale isi dovedeste utilitatea pe piata din Germania. La cateva zile de la intrare pe piata, s-au semnat primele angajamente de plata”, a spus Piotr Krupa.

Acces la finantare semnificativa si plata primelor dividende
Avand lichiditati semnificative asigurate, Grupul KRUK este pregatit sa faca noi investitii. In primul semestru 2015, KRUK a alocat obligatiuni seria Z1 si seria W1, printr-un plasament privat de titluri de valoare de 104,7 milioane RON si o oferta publica de 14,0 milioane RON. Acestea sunt purtatoare de o dobanda variabila de 3M WIBOR + 3.1pp pe an si respectiv, de o dobanda fixa de 4.5% pe an. Dupa incheierea primului semestru 2015, Grupul KRUK si mBank au incheiat un acord flexibil de finantare de pana la 104,7 milioane RON. Cumuland si acest acord, valoarea totala a facilitatilor de credit de care dispune Grupul este de pana la 461 milioane RON, dintre care aproape 356 milioane RON au fost folositi pana la sfarsitul primului semestru 2015. Raportul dintre datoria neta si capital era de 1,1 la sfarsitul H1 2015, mult sub valoarea de referinta curenta ceruta, de 2,5.

“Avem asigurat accesul catre optiuni de finantare foarte competitive si putem sa crestem gradul de indatorare. Grupul de banci si investitori care sunt gata sa ne finanteaze este in continua crestere. In orice caz, o eventuala decizie de crestere a gradului de indatorare depinde de nevoile noastre si de oportunitatile de investitii pe piata,” a adaugat Piotr Krupa.
Primul semestru 2015 a marcat de asemenea plata de dividende, pentru prima data din istoria KRUK. Actionarii KRUK S.A. au aprobat recomandarea Consiliului de Administratie, si au decis plata a 1,5 zloti per actiune, din profitul raportat pe 2014. Valoarea totala a dividendelor platite a fost de 27 milioane RON.

“Imi face placere sa vad cum compania distribuie o parte din profitul sau catre actionari. Este un lucru normal pentru afacerile solide. Deocamdata nu mai intentinam sa facem plata altor dividende. Astfel de decizii se adopta dupa o analiza atenta a situatiei si a principalei noastre prioritati, dezvoltarea in continuare a Grupului.,” a concluzionat Piotr Krupa.

http://ro.kruk.eu/news/art77,grupul-kruk-raporteaz-un-profit-record-de-113-milioane-ron-108-milioane-zloi-pentru-semestrul-i-2015.html
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Kruk Romania

Comentarii

Cauta

Categorii populare