Comunicate de Afaceri

Vânzarea facturilor, soluția alternativă de finanțare, când nu poți apela la un împrumut bancar

Factoringul sau vânzarea facturilor cu plata la termen poate fi definit ca o soluție de finanțare rapidă a capitalului de lucru, fără garanții materiale. Se referă la procesul prin care o firmă își vinde facturile, pe care clienții urmează să i le plătească, către o companie de factoring. Ulterior, compania de factoring urmează să recupereze banii de la clienții respectivei firme, în baza facturilor cumpărate.

Această soluție îmbunătățește competitivitatea la scară globală. Rezolvă nevoile de lichidități pe termen scurt ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care sunt adesea descrise drept coloana vertebrală a economiei.

Această soluție de finanțare a fost pusă în aplicare de când s-a inventat comerțul, iar odată cu creșterea exponențială a industrializării și a specializării lanțului de aprovizionare, industria de factoring s-a dezvoltat rapid la nivel global. În țările dezvoltate, doar câteva industrii par să se bazeze pe factoring ca modalitate principală de finanțare. Cu toate acestea, în unele țări în curs de dezvoltare, imposibilitatea obținerii unei finanțări tradiționale (cum ar fi împrumuturile bancare) face ca mulți producători mici, cu costuri reduse, să se bazeze pe factoring. 

Această metodă alternativă de finanțare poate fi ideală pentru o multitudine de firme, de la companii de transport la cele de producție.

Avantajele factoringului

Creanțele sunt luate drept garanție

Dacă în cazul unui împrumut bancar, firmele mici (mai ales cele aflate la început) sunt dezavantajate, în ceea ce privește factoringul lucrurile stau diferit. Firma care are nevoie urgentă de lichidități nu va fi împiedicată să obțină fonduri din cauza istoricului prea scurt sau a lipsei de garanții. Facturile cu plata la termen sunt suficiente pentru ca o companie de factoring să vă ofere fondurile, atât de necesare pentru situații urgente: salarii, materie primă, dezvoltare etc.

De aceea, factoringul nu este un împrumut, ci pur și simplu o vânzare a creanțelor (adică a facturilor) în schimbul unui mic comision.

Îmbunătățirea fluxului de numerar

Factoringul permite firmelor să-și îmbunătățească fluxurile de numerar și să-și gestioneze mai bine intrările și ieșirile. Să luăm ca exemplu un producător de lapte care își vinde produsele către multinaționale. Acesta ar obține de obicei termene de plată de 90 de zile. Cu alte cuvinte, producătorul de lapte ar primi plata la 90 de zile după livrarea produselor sale. 

Acest decalaj dintre livrare și plată creează o problemă serioasă pentru producătorul de lapte, care, până când clientul îi achită facturile, trebuie să plătească propriile facturi (cum ar fi salariile angajaților, facturile la utilități, furajele pentru vaci, etc). De aceea, producătorul de lapte își poate vinde propriile facturi, în schimbul unui mic comision, către o companie de factoring. Respectiva companie de factoring îi va achita banii în aproximativ 24 de ore, astfel încât producătorul își va putea derula business-ul fără probleme și fără să mai depindă de termenul de plată ales de clienții săi.

Acest exemplu poate fi extins practic la orice firmă, nu doar la cele producătoare de lapte. Prin urmare, sprijinul dobândit prin factoring poate fi adaptat viziunii specifice a fiecărui proprietar de firmă.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Vlad Popescu

Comentarii

Cauta

Categorii populare