Cum procedam cu deseurile produse de industria ospitalitatii?/ Cum procedam cu deseurile produse de HORECA?
Industria HORECA produce, saptamanal, peste 1000 de litri de deseuri de 5 fluxuri diferite: hartie, plastic, lemn, sticla si metal. Anual serviciile de alimentatie publica debaraseaza peste 10 tone de deseuri biologice. In acest sens, restaurantele, barurile si toate celalate companii care ofera servicii de catering fac obiectul unei legislatii stricte destinate sortarii si reciclarii deseurilor. Intrucat doar specialistii acestui domeniu pot sa ofere cele mai exacte informatii, compania de transport moloz vine in intampinarea ta cu cateva sfaturi de gestionare a deseurilor.
Antreprenorii domeniului ospitalitatii trebuie sa ia in considerare reciclarea. Pentru a diminua generarea de deseuri trebuie sa te concentrezi pe produse cu ambalaje mici si pe optarea catre formate mari. In acest fel o sa ajungi sa economisesti bani, dar si sa elimini cantitatile inutile de plastic. Totusi, nu trebuie sa te rezumi doar la limitarea ambalajelor alimentare, dar si la produsele de curatenie. Magazinele de tip zero-waste incep sa ia amploare intrucat permit clientilor sa reumple recipientele, fara sa produca alte reziduuri.
Amprenta ecologica este redusa si permite economii mari daca incerci sa utilizezi cat mai des apa de la robinet. In loc sa cumperi baxuri de apa si sa sustii productia, alege varianta sustenabila de a umple recipiente reutilizabile.
Un alt aspect important implica manevrarea uleiurilor. Daca rezervoarele de grasime sunt indispensabile afacerii tale, atunci trebuie sa ai in vedere colectarea si tratarea uleiurilor folosite in prepararea mancarii. 1 litru de ulei alimentar uzat, pe care multe gospodine il arunca in chiuveta, polueaza 1 milion de litri de apa. Astfel, este necesar sa aveti o echipa care colecteaza uleiul utilizat, sa inlocuiasca rezervoarele si sa il recicleze corespunzator.
In cele din urma, instaleaza pubele speciale de sortare chiar in cadrul restaurantului tau. Pune la dispozitie atat angajatilor, dar si clientilor tai cosuri de gunoi pentru ambalaje de hartie, deseuri menajere si pentru deseuri compostabile. Una dintre cele mai bune variante in reciclarea deseurilor organice este transformarea lor in compost. Acesta reduce productia totala de deseuri cu pana la 30% si poti sa il folosesti in gradina persoanala sau poti sa colaborezi cu fermierii locali.
Multe companii care ofera serviciul de transport moloz se ocupa si cu reciclarea si transportarea deseurilor biologice. Schimbarea trebuie sa inceapa de la tine! Daca iti doresti sa ai o afacere prospera, dar care sa fie sustenabila si sa respecte normele legislative atunci ia initiativa si opteaza catre reciclare.