Pas cu pas: Confectioneaza o aplica atractiva
Chiar si lumina artificiala poate crea o atmosfera placuta in orice camera – un exemplu in acest sens este aplica noastra de perete care confera o nota deosebita spatiilor dumneavoastra. Si care, in cele doua compartimente lungi ale sale, pune in scena mici detalii speciale.
Aplica consta din doua parti: un panou posterior cu doua laturi inguste si un panou frontal cu deschideri longitudinale. Acesta din urma are doua laturi mai late, adancite si cele trei corpuri luminoase incastrate, al caror cablu este alimentat de la o priza tripla.
Materiale necesare:
Ferastrau vertical ( puteti alege intre Bosch PST 650, PST 700 E sau PST 900 PEL)
Slefuitor
Masina de gaurit cu percutie (puteti alege intre Bosch PSB 500 RE, PSB 500 RA, PSB 650 RE, PSB 750 RCE sau PSB 850-2 RE)
Masina de insurubat cu acumulator (puteti alege intre surubelnita cu acumulator litiu-ion IXO, PSR Select sau PSR 7,2 LI de la Bosch)
Masina de frezat (puteti alege intre Bosch POF 1400 ACE sau POF 1200 AE)
Sistem de pulverizare fina
Set burghie pentru lemn
Sablon pentru dibluri si varfuri de trasare
Dibluri pentru lemn de 8 mm
Zencuitor
Clei pentru lemn, carpa de sters, cleme
Hartie de slefuit, granulatie 120 – 240
Metru de tamplarie, creion moale, guma de sters, ascutitoare
Sistem de pulverizare fina
Chit pentru lemn sau chit auto
Placa semigroasa din fibre (placa MDF), 19 mm.
Lista detaliata de materiale: 1 spatar 1322 mm 540 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 1 panou frontal 1520 mm 660 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 2 tablii de fund din sticla acrilica alba transparente 1280 mm 118 mm 5 mm sticla acrilica/ 2 laturi panou frontal 540 mm 139 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 2 laturi panou posterior 540 mm 90 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 3 corpuri luminoase 1200 mm/ 20 elemente de fixare pe perete 5 mm/ aprox. 8 suruburi cu cap inecat 4 x 40 mm/ aprox. 20 suruburi cu cap inecat 2,4 x 16 mm/ aprox. 10 suruburi cu cap inecat 4 x 50 mm/ aprox. 5 suruburi cu cap inecat 5 x 50 mm/ aprox. 4 suruburi cu cap inecat 4 x 35 mm
Gradul de dificultate – 4 stele (avansat)
Urmatoarele instructiuni de montaj sunt valabile pentru placile semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Daca folositi alte materiale sau grosimi, va trebuie sa va adaptati in mod corespunzator lista de produse.
Solicitati taierea placilor necesare la magazinul pentru materiale de constructii sau cereti acest lucru tamplarului dumneavastra.
Pasul 1: Taierea deschiderilor de raft in panoul frontal
Trasati mai intai cu creionul pe panoul frontal conturul deschiderilor conform specificatiilor din schita noastra: http://www.bosch-do-it.ro/mam/bosch-pt-centralpool/diy/houseofbosch/projects/konstruktion_lichtobjekt.pdf.
Apoi executati cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 10 mm cate o gaura in fiecare colt – in asa fel incat marginea gaurii sa atinga numai liniile trasate cu creionul, sa nu le depaseasca.
Introduceti panza ferastraului vertical, in stare oprita, intr-una dintre gauri. Acum puteti decupa deschiderea, de-a lungul liniei trasate cu creionul, de la o gaura la alta. Este la latitudinea dumneavoastra daca lasati colturile rotunde sau daca le taiati in unghi drept cu ferastraul vertical.
Daca dispuneti de o masina de frezat sau de un limitator paralel, puteti finaliza decupajele si cu acestea.
Pasul 2: Executarea gaurilor pentru suporturile de margine
Puneti panoul frontal pe pozitie pe cel posterior, la fel cum va fi asezat dupa finalizarea lucrarii. Transferati acum cu creionul conturile degajarilor panoului frontal, pe panoul posterior. Luati din nou panoul frontal de pe cel posterior.
Trasati cu creionul cate o linie, atat pe partea posterioara a panoului frontal cat si pe partea anterioara a panoului posterior, la 8 mm sub deschiderile decupate. Repartizati acum pe fiecare dintre aceste patru linii, conform distantelor specificate pe schita noastra, cate cinci gauri, adanci de 10 mm, in care veti fixa ulterior suporturile de margine pentru tabliile de fund din sticla acrilica. Diametrul gaurilor depinde de suporturile de margine utilizate. Atentie: nu gauriti pana dedesubt! Cel mai bine folositi un limitator de reglare a adancimii.
Pasul 3: Executarea gaurilor pentru dibluri in partile laterale ale panoului frontal si in panoul frontal
Pentru a nu influenta negativ aspectul estetic cu gauri strapunse pentru suruburi, ne-am decis sa realizam aceasta imbinare cu clei pentru lemn si cu dibluri. (Daca veti vopsi panoul frontal cu un lac color, puteti insuruba laturile acestuia si dinspre partea din fata. Atunci gaurile vor fi acoperite de straturile de chit pentru lemn si de vopsea. Insurubarea are desigur avantajul ca elimina incleierea dificila, fixarea cu menghine si cale.)
Pozitionati laturile panoului frontal pe fata posterioara a acestuia, asa cum doriti sa le fixati la finalizarea lucrarii. Marcati cu creionul contururile si pozitiile.
La imbinarile in colt sau la cele in T va recomandam sa folositi neaparat un sablon pentru gaurire si varfuri de marcare, asa-numitele dispozitive de fixare a diblurilor. Numai prin masurare si marcare gaurile pentru dibluri nu pot fi pozitionate atat de precis incat ulterior sa se suprapuna exact!
Executati cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 8 mm cate trei gauri pentru dibluri, in muchiile frontale respective ale laturilor panoului frontal. Transferati pozitia acestora cu dispozitivele de fixare a diblurilor pe fata posterioara a panoului frontal.
Un sablon pentru gaurire este un dispozitiv auxiliar care se fixeaza pe piesa de lucru cu o menghina. Acesta conduce burghiul, printr-o manseta metalica, perpendicular pe lemn.
Un dispozitiv de fixare a diblurilor consta dintr-un stift de metal cu un varf de marcare. Pe acesta il introduceti in gaurile din partea frontala, a caror pozitie doriti sa o transferati. In scopul de mai sus, presati, exact pe pozitie, piesa de lucru pregaurita pe suprafata contrapiesei.
Sfaturi utile pentru montarea diblurilor:
Gauriti cele doua piese care trebuie imbinate cu un burghiu pentru lemn cu acelasi diametru ca al diblului. Cele doua adancimi de gaurire adunate trebuie sa fie egale cu lungimea diblului plus 2 mm. De aceea, folositi cel mai bine burghie cu varf de centrare si opritor de adancime; acesta este un inel opritor cu stift filetat care se fixeaza pe burghiu, pentru oprirea la adancimea dorita. Nu gauriti suprafata mai adanc de doua treimi din grosimea materialului!
Pasul 4: Incleierea panoului frontal cu laturile acestuia
Aplicati cleiul in gaurile pentru dibluri si pe suprafetele de lipire de pe laturile panoului frontal si introduceti diblurile in gaurile aferente. Dupa ce ati pus putin clei in gaurile panoului frontal asamblati totul. Presati imbinarile cu menghine pentru lemn.
Indicatie importanta
Presati cu grija toate imbinarile lipite cu clei, strangandu-le cu menghine pentru lemn, pana cand se usuca cleiul; respectati in acest sens specificatiile producatorului. La presare folositi cele confectionate din deseuri de lemn, pentru a repartiza forta de apasare si a evita aparitia darelor de presare pe piesele de lucru. Indepartati imediat cleiul in exces cu o laveta umeda.
Pasul 5: Montarea corpurilor luminoase
Asezati acum partea anterioara a aplicii de perete sprijinind-o pe fata expusa privirii. Montati cele doua corpuri luminoase inferioare cu masina de insurubat cu acumulator si suruburi cu cap inecat 2,4 x 16 mm sub decupajele deschiderilor si sub randul de gauri. Montati cel de-al treilea corp luminos in acelasi mod, sub deschiderea superioara.
Aveti grija ca toate cablurile sa fie orientate in aceeasi directie. Astfel, mai tarziu le veti putea trece prin deschiderea dintre tablia de fund din sticla acrilica si latura panoului frontal si cobori jos, pentru a le racorda la o priza tripla. Pe aceasta din urma o veti monta in continuare, pe partea posterioara a panoului frontal. Va mai trebuie doar un cablu pentru a alimenta cu energie aplica de perete.
Pasul 6: Imbinarea panoului frontal cu cel posterior
Mai intai trebuie sa imbinati peretele posterior cu laturile sale (ceva mai inguste) astfel incat ele sa fie la nivel cu muchiile exterioare pe partea lor anterioara. Pentru aceasta este suficient montajul prin suruburi cu cap inecat 4 x 50 mm, deoarece acestea oricum nu se vad, fiind ascunse de proeminentele laterale ale panoului frontal. Executati gaurile pregatitoare pentru suruburi in panoul posterior. Adanciti-le astfel incat capul de surub sa se afle la nivel cu suprafata.
Acum fixati in dibluri pe perete panoul posterior al aplicei. In acest scop executati gaurile pregatitoare cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 8 mm in panoul posterior. Nu uitati sa adanciti gaurile. Aveti grija ca cele doua gauri sa se afle la aceeasi inaltime, pentru suspendarea aplicei.
Transferati pe perete pozitiile celor doua gauri. Asigurati-va cu un detector ca sub locurile respective nu exista conducte sau conductori.
In functie de structura peretelui, executati cu masina de gaurit sau ciocanul rotopercutor si burghiul pentru piatra de 6 mm gauri in perete, aspirati praful si puneti diblurile. Insurubati suruburile potrivite cu masina de insurubat cu acumulator.
Acum puteti pune subansamblul frontal pe cel posterior; cel mai bine lucrati in doi. Aliniati subansamblul frontal la inaltimea corecta si insurubati-l cu masina de insurubat cu acumulator si suruburile cu cap inecat 4 x 35 mm prin gaurile pregatitoare. Tineti seama in acest sens de sfatul util de mai jos privind insurubarea a doua piese din lemn.
Sfat util pentru insurubarea a doua piese de lemn
Intotdeauna executati in piesa care urmeaza a se insuruba prima o gaura pregatitoare cu 0,5 pana la 1 mm mai mare decat diametrul surubului; gaura trebuie largita pentru capul de surub. In cea de-a doua piesa executati intotdeauna o gaura pregatitoare cu 1 mm mai mica decat diametrul surubului.
Indicatie privind diblurile: constructia peretilor in zilele noastre poate fi realizata incepand cu zidaria uscata si terminand cu betonul masiv. Stabiliti mai intai din ce este construit peretele dumneavoastra. Deci, in functie de tipul constructiei sunt necesare diferite dibluri pentru ancorarea aplicei.
Pasul 7: Prelucrarea suprafetelor
Pentru a obtine o suprafata de calitate cat mai buna, inainte de asamblarea corpului de mobilier ar trebui sa va dedicati pregatirii acesteia.
Mai intai umpleti cu spaclul si chitul pentru lemn sau chitul auto gaurile de suruburi - daca exista - din suprafetele expuse privirii ale placilor MDF. Dupa uscare (respectati specificatiile producatorului!) neteziti locurile respective cu hartie de slefuit de gran. 120.
Apoi tesiti muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrandu-le cu hartie de slefuit de gran. 120 in unghi de 45°, astfel incat sa se formeze o mica tesitura. Prelucrati suprafata placilor MDF cu slefuitorul si hartia de slefuit de granulatie 120 – 180.
Pasul 8: Tratarea suprafetelor
Mai intai cititi atent indrumarile de prelucrare si cele privind siguranta si protectia muncii ale producatorului. Lucrati intr-o incapere bine aerisita si evitati sa fumati, sa mancati sau sa beti in timpul lucrului.
Aplicati filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lasati-l sa se usuce bine.
Daca in etapa urmatoare doriti sa folositi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastra de pulverizare fina, trebuie sa schimbati rezervorul de vopsea.
Slefuiti fin suprafetele si canturile gata grunduite; mariti in acest scop granulatia hartiei de slefuit de la 180 la 220 si pana la 240.
Sfaturi utile pentru MDF
MDF-ul are suprafete puternic absorbante. In acest sens, trebuie sa acordati mai multa atentie - adica sa aplicati mai multe straturi - in special pe canturi. Puteti evita chituirea dificila cu filer (asa se numeste izolarea suprafetelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigura o acoperire perfecta fara fileri – cel putin pe suprafete.
Pasul 9: Lacuirea suprafetelor vizibile
Lacurile sunt disponibile in multe variante si categorii de preturi. Factorii hotaratori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastra tehnica de acasa si cerintele legate de calitatea si rezistenta in timp a suprafetei prelucrate. Solicitati consultanta de la distribuitorul autorizat. Iar daca nu aveti prea multa experienta in lacuire, este recomandabil eventual sa exersati putin pe o piesa de proba.
Cele mai frumoase si mai bune rezultate le obtineti cu lacurile acrilice. Ele pot fi diluate cu apa si sunt disponibile in multe culori diferite in orice magazin de DIY. Aceste lacuri se aplica extrem de usor si de rapid cu un sistem de pulverizare fina.
Turnati lacul in rezervorul de vopsea si diluati-l eventual cu putina apa. Reglati jetul stropit la duza si cantitatea de lac cu rozeta de reglare folosind o placa de proba. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal, respectiv vertical pe suprafete si in jet conic pe muchii. Lacuiti cel mai bine mai intai canturile interioare, apoi pe cele exterioare si in cele din urma suprafetele; pe acestea din urma, in treceri uniforme, paralele.
Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Aplica consta din doua parti: un panou posterior cu doua laturi inguste si un panou frontal cu deschideri longitudinale. Acesta din urma are doua laturi mai late, adancite si cele trei corpuri luminoase incastrate, al caror cablu este alimentat de la o priza tripla.
Materiale necesare:
Ferastrau vertical ( puteti alege intre Bosch PST 650, PST 700 E sau PST 900 PEL)
Slefuitor
Masina de gaurit cu percutie (puteti alege intre Bosch PSB 500 RE, PSB 500 RA, PSB 650 RE, PSB 750 RCE sau PSB 850-2 RE)
Masina de insurubat cu acumulator (puteti alege intre surubelnita cu acumulator litiu-ion IXO, PSR Select sau PSR 7,2 LI de la Bosch)
Masina de frezat (puteti alege intre Bosch POF 1400 ACE sau POF 1200 AE)
Sistem de pulverizare fina
Set burghie pentru lemn
Sablon pentru dibluri si varfuri de trasare
Dibluri pentru lemn de 8 mm
Zencuitor
Clei pentru lemn, carpa de sters, cleme
Hartie de slefuit, granulatie 120 – 240
Metru de tamplarie, creion moale, guma de sters, ascutitoare
Sistem de pulverizare fina
Chit pentru lemn sau chit auto
Placa semigroasa din fibre (placa MDF), 19 mm.
Lista detaliata de materiale: 1 spatar 1322 mm 540 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 1 panou frontal 1520 mm 660 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 2 tablii de fund din sticla acrilica alba transparente 1280 mm 118 mm 5 mm sticla acrilica/ 2 laturi panou frontal 540 mm 139 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 2 laturi panou posterior 540 mm 90 mm 19 mm, placa semigroasa din fibre (MDF)/ 3 corpuri luminoase 1200 mm/ 20 elemente de fixare pe perete 5 mm/ aprox. 8 suruburi cu cap inecat 4 x 40 mm/ aprox. 20 suruburi cu cap inecat 2,4 x 16 mm/ aprox. 10 suruburi cu cap inecat 4 x 50 mm/ aprox. 5 suruburi cu cap inecat 5 x 50 mm/ aprox. 4 suruburi cu cap inecat 4 x 35 mm
Gradul de dificultate – 4 stele (avansat)
Urmatoarele instructiuni de montaj sunt valabile pentru placile semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Daca folositi alte materiale sau grosimi, va trebuie sa va adaptati in mod corespunzator lista de produse.
Solicitati taierea placilor necesare la magazinul pentru materiale de constructii sau cereti acest lucru tamplarului dumneavastra.
Pasul 1: Taierea deschiderilor de raft in panoul frontal
Trasati mai intai cu creionul pe panoul frontal conturul deschiderilor conform specificatiilor din schita noastra: http://www.bosch-do-it.ro/mam/bosch-pt-centralpool/diy/houseofbosch/projects/konstruktion_lichtobjekt.pdf.
Apoi executati cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 10 mm cate o gaura in fiecare colt – in asa fel incat marginea gaurii sa atinga numai liniile trasate cu creionul, sa nu le depaseasca.
Introduceti panza ferastraului vertical, in stare oprita, intr-una dintre gauri. Acum puteti decupa deschiderea, de-a lungul liniei trasate cu creionul, de la o gaura la alta. Este la latitudinea dumneavoastra daca lasati colturile rotunde sau daca le taiati in unghi drept cu ferastraul vertical.
Daca dispuneti de o masina de frezat sau de un limitator paralel, puteti finaliza decupajele si cu acestea.
Pasul 2: Executarea gaurilor pentru suporturile de margine
Puneti panoul frontal pe pozitie pe cel posterior, la fel cum va fi asezat dupa finalizarea lucrarii. Transferati acum cu creionul conturile degajarilor panoului frontal, pe panoul posterior. Luati din nou panoul frontal de pe cel posterior.
Trasati cu creionul cate o linie, atat pe partea posterioara a panoului frontal cat si pe partea anterioara a panoului posterior, la 8 mm sub deschiderile decupate. Repartizati acum pe fiecare dintre aceste patru linii, conform distantelor specificate pe schita noastra, cate cinci gauri, adanci de 10 mm, in care veti fixa ulterior suporturile de margine pentru tabliile de fund din sticla acrilica. Diametrul gaurilor depinde de suporturile de margine utilizate. Atentie: nu gauriti pana dedesubt! Cel mai bine folositi un limitator de reglare a adancimii.
Pasul 3: Executarea gaurilor pentru dibluri in partile laterale ale panoului frontal si in panoul frontal
Pentru a nu influenta negativ aspectul estetic cu gauri strapunse pentru suruburi, ne-am decis sa realizam aceasta imbinare cu clei pentru lemn si cu dibluri. (Daca veti vopsi panoul frontal cu un lac color, puteti insuruba laturile acestuia si dinspre partea din fata. Atunci gaurile vor fi acoperite de straturile de chit pentru lemn si de vopsea. Insurubarea are desigur avantajul ca elimina incleierea dificila, fixarea cu menghine si cale.)
Pozitionati laturile panoului frontal pe fata posterioara a acestuia, asa cum doriti sa le fixati la finalizarea lucrarii. Marcati cu creionul contururile si pozitiile.
La imbinarile in colt sau la cele in T va recomandam sa folositi neaparat un sablon pentru gaurire si varfuri de marcare, asa-numitele dispozitive de fixare a diblurilor. Numai prin masurare si marcare gaurile pentru dibluri nu pot fi pozitionate atat de precis incat ulterior sa se suprapuna exact!
Executati cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 8 mm cate trei gauri pentru dibluri, in muchiile frontale respective ale laturilor panoului frontal. Transferati pozitia acestora cu dispozitivele de fixare a diblurilor pe fata posterioara a panoului frontal.
Un sablon pentru gaurire este un dispozitiv auxiliar care se fixeaza pe piesa de lucru cu o menghina. Acesta conduce burghiul, printr-o manseta metalica, perpendicular pe lemn.
Un dispozitiv de fixare a diblurilor consta dintr-un stift de metal cu un varf de marcare. Pe acesta il introduceti in gaurile din partea frontala, a caror pozitie doriti sa o transferati. In scopul de mai sus, presati, exact pe pozitie, piesa de lucru pregaurita pe suprafata contrapiesei.
Sfaturi utile pentru montarea diblurilor:
Gauriti cele doua piese care trebuie imbinate cu un burghiu pentru lemn cu acelasi diametru ca al diblului. Cele doua adancimi de gaurire adunate trebuie sa fie egale cu lungimea diblului plus 2 mm. De aceea, folositi cel mai bine burghie cu varf de centrare si opritor de adancime; acesta este un inel opritor cu stift filetat care se fixeaza pe burghiu, pentru oprirea la adancimea dorita. Nu gauriti suprafata mai adanc de doua treimi din grosimea materialului!
Pasul 4: Incleierea panoului frontal cu laturile acestuia
Aplicati cleiul in gaurile pentru dibluri si pe suprafetele de lipire de pe laturile panoului frontal si introduceti diblurile in gaurile aferente. Dupa ce ati pus putin clei in gaurile panoului frontal asamblati totul. Presati imbinarile cu menghine pentru lemn.
Indicatie importanta
Presati cu grija toate imbinarile lipite cu clei, strangandu-le cu menghine pentru lemn, pana cand se usuca cleiul; respectati in acest sens specificatiile producatorului. La presare folositi cele confectionate din deseuri de lemn, pentru a repartiza forta de apasare si a evita aparitia darelor de presare pe piesele de lucru. Indepartati imediat cleiul in exces cu o laveta umeda.
Pasul 5: Montarea corpurilor luminoase
Asezati acum partea anterioara a aplicii de perete sprijinind-o pe fata expusa privirii. Montati cele doua corpuri luminoase inferioare cu masina de insurubat cu acumulator si suruburi cu cap inecat 2,4 x 16 mm sub decupajele deschiderilor si sub randul de gauri. Montati cel de-al treilea corp luminos in acelasi mod, sub deschiderea superioara.
Aveti grija ca toate cablurile sa fie orientate in aceeasi directie. Astfel, mai tarziu le veti putea trece prin deschiderea dintre tablia de fund din sticla acrilica si latura panoului frontal si cobori jos, pentru a le racorda la o priza tripla. Pe aceasta din urma o veti monta in continuare, pe partea posterioara a panoului frontal. Va mai trebuie doar un cablu pentru a alimenta cu energie aplica de perete.
Pasul 6: Imbinarea panoului frontal cu cel posterior
Mai intai trebuie sa imbinati peretele posterior cu laturile sale (ceva mai inguste) astfel incat ele sa fie la nivel cu muchiile exterioare pe partea lor anterioara. Pentru aceasta este suficient montajul prin suruburi cu cap inecat 4 x 50 mm, deoarece acestea oricum nu se vad, fiind ascunse de proeminentele laterale ale panoului frontal. Executati gaurile pregatitoare pentru suruburi in panoul posterior. Adanciti-le astfel incat capul de surub sa se afle la nivel cu suprafata.
Acum fixati in dibluri pe perete panoul posterior al aplicei. In acest scop executati gaurile pregatitoare cu masina de gaurit si burghiul pentru lemn de 8 mm in panoul posterior. Nu uitati sa adanciti gaurile. Aveti grija ca cele doua gauri sa se afle la aceeasi inaltime, pentru suspendarea aplicei.
Transferati pe perete pozitiile celor doua gauri. Asigurati-va cu un detector ca sub locurile respective nu exista conducte sau conductori.
In functie de structura peretelui, executati cu masina de gaurit sau ciocanul rotopercutor si burghiul pentru piatra de 6 mm gauri in perete, aspirati praful si puneti diblurile. Insurubati suruburile potrivite cu masina de insurubat cu acumulator.
Acum puteti pune subansamblul frontal pe cel posterior; cel mai bine lucrati in doi. Aliniati subansamblul frontal la inaltimea corecta si insurubati-l cu masina de insurubat cu acumulator si suruburile cu cap inecat 4 x 35 mm prin gaurile pregatitoare. Tineti seama in acest sens de sfatul util de mai jos privind insurubarea a doua piese din lemn.
Sfat util pentru insurubarea a doua piese de lemn
Intotdeauna executati in piesa care urmeaza a se insuruba prima o gaura pregatitoare cu 0,5 pana la 1 mm mai mare decat diametrul surubului; gaura trebuie largita pentru capul de surub. In cea de-a doua piesa executati intotdeauna o gaura pregatitoare cu 1 mm mai mica decat diametrul surubului.
Indicatie privind diblurile: constructia peretilor in zilele noastre poate fi realizata incepand cu zidaria uscata si terminand cu betonul masiv. Stabiliti mai intai din ce este construit peretele dumneavoastra. Deci, in functie de tipul constructiei sunt necesare diferite dibluri pentru ancorarea aplicei.
Pasul 7: Prelucrarea suprafetelor
Pentru a obtine o suprafata de calitate cat mai buna, inainte de asamblarea corpului de mobilier ar trebui sa va dedicati pregatirii acesteia.
Mai intai umpleti cu spaclul si chitul pentru lemn sau chitul auto gaurile de suruburi - daca exista - din suprafetele expuse privirii ale placilor MDF. Dupa uscare (respectati specificatiile producatorului!) neteziti locurile respective cu hartie de slefuit de gran. 120.
Apoi tesiti muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrandu-le cu hartie de slefuit de gran. 120 in unghi de 45°, astfel incat sa se formeze o mica tesitura. Prelucrati suprafata placilor MDF cu slefuitorul si hartia de slefuit de granulatie 120 – 180.
Pasul 8: Tratarea suprafetelor
Mai intai cititi atent indrumarile de prelucrare si cele privind siguranta si protectia muncii ale producatorului. Lucrati intr-o incapere bine aerisita si evitati sa fumati, sa mancati sau sa beti in timpul lucrului.
Aplicati filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lasati-l sa se usuce bine.
Daca in etapa urmatoare doriti sa folositi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastra de pulverizare fina, trebuie sa schimbati rezervorul de vopsea.
Slefuiti fin suprafetele si canturile gata grunduite; mariti in acest scop granulatia hartiei de slefuit de la 180 la 220 si pana la 240.
Sfaturi utile pentru MDF
MDF-ul are suprafete puternic absorbante. In acest sens, trebuie sa acordati mai multa atentie - adica sa aplicati mai multe straturi - in special pe canturi. Puteti evita chituirea dificila cu filer (asa se numeste izolarea suprafetelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigura o acoperire perfecta fara fileri – cel putin pe suprafete.
Pasul 9: Lacuirea suprafetelor vizibile
Lacurile sunt disponibile in multe variante si categorii de preturi. Factorii hotaratori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastra tehnica de acasa si cerintele legate de calitatea si rezistenta in timp a suprafetei prelucrate. Solicitati consultanta de la distribuitorul autorizat. Iar daca nu aveti prea multa experienta in lacuire, este recomandabil eventual sa exersati putin pe o piesa de proba.
Cele mai frumoase si mai bune rezultate le obtineti cu lacurile acrilice. Ele pot fi diluate cu apa si sunt disponibile in multe culori diferite in orice magazin de DIY. Aceste lacuri se aplica extrem de usor si de rapid cu un sistem de pulverizare fina.
Turnati lacul in rezervorul de vopsea si diluati-l eventual cu putina apa. Reglati jetul stropit la duza si cantitatea de lac cu rozeta de reglare folosind o placa de proba. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal, respectiv vertical pe suprafete si in jet conic pe muchii. Lacuiti cel mai bine mai intai canturile interioare, apoi pe cele exterioare si in cele din urma suprafetele; pe acestea din urma, in treceri uniforme, paralele.
Contact pentru jurnalisti:
Eleni Scheffal
Telefon: (021) 4057529
Vezi toate articolele autorului: Robert Bosch SRL