Comunicate de Afaceri

CONFERINTA PIATA IMOBILIARA SI CRIZA CORONAVIRUS TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA

In data de 17 aprilie 2020 Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a organizat prima conferinta economica a anului dedicata efectelor crizei economice globale asupra economiei Romaniei si impactul asupra pietei imobiliare deja atinsa de criza.           

In conformitate cu regulamentul in vigoare pe perioada starii de urgenta, conferinta s-a desfasurat delocalizat, prin video-link si a reunit experti economici si reprezentanti ai sistemului bancar, si profesori universitari, academicieni si diplomati interesati de evolutia economica a Romaniei in urmatorul interval.

Un numar de 200 de persoane au urmarit on-line dezbaterile. Puteti descoperi in acest articol principalele opinii exprimate in timpul dezbaterilor.

Impactul economic al crizei generate de noul coronavirus incepe sa se resimta in mai multe sectoare economice printre care cea mai greu lovita este piata imobiliarelor alaturi de turism si zona de retail. 

Intr-o scurta video-conferinta cu privire la viitorul economiei romanesti, dupa scaderea cu cc. 8-10% a Produsului Intern Brut in 2020 si o noua scadere in 2021, prognozata de Fondul Monetar International a se cifra la undeva in jurul a 5% ce mai ramane din fostele motoare ale economiei romanesti: turismul si speculatia imobilara?

 

Iata cateva dintre raspunsuri.

„Piața imobiliară era blocata din 2019 acum a coborat la zero”

„Nu se vinde nimic acum, nu se mai tranzactioneaza nici macar antecontractele încheiate anterior.

Inca dinaintea pandemiei COVID-19, lunile ianuarie si februarie 2020, adusesera scaderi marcante ale numarului de vanzari si cumparari, la un nivel ce amintea de criza imobiliara din 2009.

Acum insa am coborat la zero, fapt nemavazut in istorie, lumea practic asteaptă sa vada ce se întâmplă.

Pentru a evita contactul intre oameni, nu se merge la vizionari, nu se primesc oameni in vizita la vizionari si automat piata este blocată”, raspandirea coronavirsului a blocat efectiv piata, spune agentul imobiliar Gelu Stoian, agent cu o experiență de aproape 20 de ani in domeniu.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Poti citi mai multe despre subiectele de actualitate din imobiliare aici:

CRIZA DIN IMOBILIARE VIZIBILA IN CADRUL TARGURILOR IMOBILIARE

CRIZA IMOBILIARA 2018/2019: PRABUSIRE DRAMATICA

CRIZA ECONOMICA DIN ROMANIA

ZONELE DIN BUCURESTI CU CELE MAI MARI SCADERI DE PRETURI IMOBILIARE. ANUNTURI IMOBILIARE

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Mai grav este ca de acum odata cu starea de urgenta proprietatile imobiliare au scazut ca valoare la zero.

Mari jucatori imobiliari sau retras imediat de pe piata, iar istoria ne arata ca in toate tarile ce au cunoscut starea de urgenta valoarea imobiliarelor a scazut drastic si radical.

In Argentina dupa starea de urgenta din 1976, la fel precum in Chile dupa starea de urgenta din 1973, preturile au scazut cu 90% pentru un deceniu. Starea de urgenta da semnalul de instabilitate, de criza profunda si nimeni nu vrea sa investeasca intr-o astfel de situatie.

Ne putem astepta la un fenomen similar in Romania si nimeni nu este interesant sa achizitioneze ceva in aceste conditii ,ne-a declarat acesta.

Economistii cred ca la finalul crizei, dupa 2022 preturile vor ajunge la nivelul anilor `90 -`95 la 2000 USD un apartament de doua camere si 5000 USD un apartament bine asezat in zone centrale.

 

Dobanzile vor ajunge la 30% daca vrem sa evitam o criza a sistemului bancar.

 Intrarea in impas a sistemului bancar, lovit simultan de reducerea creditarii, de cresterea insolvabilitatii in plan global si de anularea obligativitatii platii ratelor, nu promite nimic bun pentru viitor.

Bancile nu pot supravietui decat daca cresc marcant dobanzile la cc.30% pana la finalul anului toate acestea pe fondul unei crize de lichiditati fara egal in ultimele decenii.

Normal ca aceste elemente pun presiune pe piata imobiliara cu cc.200.000 de confiscari la orizont dupa inchierea starii de urgenta, dar si pe economie in general, in conditiile in care un stress-test la nivelul firmelor arata ca 80% sunt in zona de rosu la lichiditati si profitabilitate, gata sa inchida portile.

Coroborat cu faptul că domenii precum turism și HoReCa sunt direct lovite de efectele și măsurile generate de coronavirus, impactul economic se propagă în lanț și afectează mai toate sectoarele, subliniază economistul Mihai Raceanu.

Piata bursiera este cumulat si in degringolada si intr-o cadere continua de peste o luna acuma, acesta este este in anticipatia clara ca acea firmă la care ai investit in actiuni s-ar putea ca maine sa aiba niste pierderi enorme sau sa dispară de pe piata, concluzioneaza ingrijorat economistul Mihai Raceanu.

Social Media

Cauta

Categorii populare