Comunicate de Afaceri

Prognoza pieței imobiliare pentru 2022 - când vor scădea prețurile locuințelor

Stocurile scăzute, concurența aprinsă și câștigurile masive de preț au afectat cumpărătorii din 2020, dar acum creșterea rapidă a ratelor ipotecare fac și mai dificilă achiziționarea unei locuințe la prețuri accesibile.

Pentru mulți cumpărători, ratele ipotecare mai mari înseamnă că nu își mai pot permite locuințe în anumite intervale de preț. Problema este că chiar și casele unifamiliale modeste costă la fel de mult decât plăcuțele luxoase în urmă cu câțiva ani, așa că cumpărătorii sunt blocați fie să așteaptă ca mai multe stocuri să vină online, fie să se mute într-o zonă mai accesibilă. Și sunt mulți alții care speră că prețurile vor scădea, dar asta s-ar putea să nu se întâmple în curând.

„Dacă aștepți ca prețurile să scadă brusc la ceea ce erau în trecut, faci o greșeală”, spune Tabitha Mazzara, director de operațiuni la Mortgage Bank of California. „Fed a promis o nouă creștere a ratei dobânzii. Dacă sunteți gata să cumpărați, nu așteptați, deoarece prețurile nu sunt îndreptate dramatic în scădere față de ceea ce au plătit părinții noștri. Lucrurile s-ar putea să scadă puțin, dar nu există nicio scufundare în stâncă care să se întâmple.”

Prognoza pieței imobiliare pentru iulie 2022

Costul achiziționării unei case unifamiliale a crescut cu peste 20% la nivel național în aprilie față de aceeași lună a anului trecut, potrivit celui mai recent indice S&P CoreLogic Case-Shiller. Ratele ipotecare mai mari s-au adăugat la costul de cumpărare a unei locuințe, deoarece au crescut brusc în mai; cu toate acestea, acele vârfuri mari se pot stabili.

Nadia Evangelou, economist senior și director de prognoză la Asociația Națională a Agenților Imobiliari (NAR), spune că ratele ar trebui să fie în medie de aproximativ 5,7% până la sfârșitul anului 2022.

Dar aceste costuri mai mari pun presiune pe piața imobiliară . Mortgage Bankers Association (MBA) a raportat recent că o scădere abruptă a cererilor de credit ipotecar pentru cumpărare și refinanțare „a împins indicele pieței la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani”.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre sezonul de vară în mod obișnuit activ, experții ne spun la ceea ce ne putem aștepta de la prețuri și tarife.

Prețurile caselor vor crește în vara anului 2022?

Numiți-o „vară fierbinte la prețul casei”, deoarece inflația, cererea ridicată de locuințe și oferta scăzută continuă să genereze costurile spre cer. Economiștii de la Realtor.com și-au revizuit recent prognoza privind aprecierea medie a prețului de vânzare pentru casele existente la 6,6% în 2022, în creștere față de previziunea lor anterioară de doar 2,9%.

Creșterea prețurilor chiriilor și acum ratele ipotecare mai mari — care au crescut de la o medie de doar 3,2% la începutul anului la 5,81% la jumătatea lunii iunie — au condus la creșterea costului locuințelor, scoțând multe persoane de pe piață. Acest lucru a făcut ca vânzările de locuințe să înceapă să scadă, deoarece mai mulți oameni nu își mai permit casele la prețurile actuale încălzite.

Pentru a patra lună consecutiv, vânzările de locuințe existente au scăzut, scăzând cu 3,4% în mai față de aprilie și cu 8,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit NAR.

„Plata lunară [principal și dobândă] necesară pentru achiziționarea medie a unei case a crescut cu aproape 600 de dolari de la începutul anului, iar luând în considerare nivelurile actuale de venit, locuințele se află acum într-o șoaptă de accesibilitatea scăzută record observată la vârful pieței. în 2006”, a declarat Ben Graboske, președintele Black Knight Data & Analytics, într-un comunicat. „Chiar și creșteri modeste fie ale ratelor, fie ale prețurilor caselor în acest moment ne-ar împinge peste această linie.”

Ar trebui să cumpărați o casă acum sau să așteptați?

Cumpărarea unei case – pe orice piață – este o decizie extrem de personală. Deoarece casele reprezintă cea mai mare achiziție pe care o vor face majoritatea oamenilor de-a lungul vieții, este esențial să fii într-o poziție financiară solidă înainte de a te scufunda.

Folosiți un calculator de credit ipotecar pentru a afla cât vor fi costurile lunare ale locuinței în funcție de avansul și rata dobânzii.

Încercarea de a cronometra piața sau de a prezice ce s-ar putea întâmpla anul viitor nu este cea mai bună strategie de cumpărare a casei. În schimb, este mai bine să cumpărați în funcție de bugetul și nevoile dvs. Dacă găsești o casă pe care o iubești într-o zonă pe care o iubești și se potrivește și bugetului tău, atunci sunt șanse să fie potrivită pentru tine. Cu toate acestea, dacă faci prea multe sacrificii doar pentru a obține o casă, s-ar putea să ajungi cu remușcarea cumpărătorului și cu un albatros scump pe care trebuie să-l descarci.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Angelos Ranger

Comentarii

Cauta

Categorii populare