Comunicate de Afaceri

RAPORTELE BANCARE INDICA PENTRU 2014 CELE MAI MARI SCADERI DE PRETURI LA LOCUINTE

Rapoartele bancare pentru 2014 arata ca scaderea preturilor imobiliare va dura cel putin pana in 2018 pentru a marca aducerea preturilor din sectorul rezidential din tara noastra la nivelul regional de 200 de euro metrul patrat construit, aceasta este concluzia dezbaterii gazduite de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica al Romaniei in data de 11 august 2014.

Vara anului 2014 a adus cea mai semnificativa scadere a pietei imobiliare din ultimii doi ani. Motivele acestei scaderi au fost variate: continuarea crizei economice in Europa si in Romania, scaderea salariului real in Romania cu peste 40% in ultimul an si spaima investitorilor straini de a mai investii in regiunea din vecinatatea Ucrainei.


Toate aceste elemente au fost analizate in reuniunea de vara a dezbaterilor din seria Piata Imobiliara incotro ?

Totusi, in opinia expertilor, elementul hotarator in reducerea cu 18%-pana la 20%, a preturilor de pe piata imobiliara a fost aruncarea pe piata, de catre bancile din Romania a intregului lor portofoliu de proprietati imobiliare, cu preturi reduse cu cc.45-55% fata de pretul initial de listare.

Un alt fenomen ce se remarca pe acest segment de piata, il reprezinta trecerea de la organizarea de licitatii de catre banci pentru proprietatile imobiliare confiscate, la lichidarea amiabila a divergentelor cu fostii proprietari pentru a putea vinde rapid proprietatile confiscate.

Este acesta semnul clar ca bancile cred ca in perioada urmatoare vom vedea noi si dramatice scaderi ale preturilor proprietatilor imobiliare si incearca sa lichideze portofoliul actual la orice preturi.

Aceste reduceri extreme au fost determinate de scaderea extrem de rapida a preturilor de pe piata imobilara din 2013 si prima parte a anului 2014, ceea ce a facut institutiile bancare sa realizeze ca tot ceea ce nu reusesc sa vanda, pana la finele anului 2014, va ramane ne-vandabil pentru urmatorii doi ani.

Preturile in zona apartamentelor au scazut ( in functie de zona ) la cc 480-600 de euro pe metrul patrat, iar pretul proprietatilor imobiliare, gen case si vile individuale au scazut mult mai dramatic la sub 400 de euro pe metru patrat.


Scaderea preturilor pe piata imobiliara va continua minimum in perioada urmatorilor doi ani: ca urmare a crizei economice puternice din Europa, reducerii fondurilor aflate la dispozitia bancilor pentru a putea credita piata imobiliara si reducerea continua a salariilor reale din Romania.

In plus, zona de comfort imobiliar in regiune, la care se vand proprietatile imobiliare este de cc.200 de euro pe metrul patrat construit , suma la care piata romanesca trebuie sa se alinieze.

Suplimentar, scaderea rapida a preturilor a dus la aparitia pe piata romanesca a ofertelor imobiliare realiste: 29.000 de euro pentru o garsoniera in zona centrala, 35.000 de euro pentru apartamentele de doua camere ( si 75.000 de euro pentru penthouse-urile ) si vilele in zone centrala la cc.85.000 de euro unitatea de 250 de metrii patrati utili.

Sunt acestea semne de normalitate, care trebuie popularizate, cu cat reusim sa aducem piata imobiliara la suma normala de 200 de euro metru patrat de constructive, cu atat mai repede putem redeveni interesanti pentru investitori si cumparatori.

Acest drum va mai dura probabil circa doi ani, au apreciat cei prezenti, dar va reusi sa redea dinamismul pietei imobiliare in 2017-2018.
Social Media

Comentarii

Cauta

Categorii populare