Comunicate de Afaceri

Ce semnale pot fi masurate cu ajutorul unor osciloscoape

Osciloscoapele sunt aparate de masura electronice care servesc la observarea si masurarea unui semnal de tensiune cu frecventa constanta sau a mai multor semnale de tensiune care evolueaza in mod discret. Aceste aparate sunt dotate cu un ecran sub forma unui camp grafic, unde abscisa (OX) este axa timpului, iar ordonata (OY) este axa amplitudinii semnalelor de masurat.

Osciloscoape analogice si digitale

Osciloscoapele analogice sunt alcatuite sub forma unui tub catodic, in care un fascicul de electroni este accelerat spre un ecran fosforescent, producand pe acesta un punct luminos, a carui pozitie pe axa este comandata prin circuite si dispozitive specializate. Astfel, ecranul devine un grafic al variatiei in timp a unei tensiuni electrice sau poate afisa doua tensiuni, una in functie de cealalta.

Osciloscoapele moderne sunt digitale si prezinta graficele fie pe un monitor incorporat, fie pe ecranul unui calculator. Aceste osciloscoape convertesc semnalele electrice analogice intr-o reprezentare digitala si pot avea si alte functii: analiza matematica a semnalelor, memorarea de date, salvare pe unitati de memorie, tiparirea cu ajutorul unei imprimante etc. Incepand cu anii '80, osciloscoapele digitale sunt mai numeroase decat cele cu tub catodic, cu exceptia unor aplicatii specializate.

Semnalele de intrare sunt introduse in aparat fie prin cabluri coaxiale atasate prin conectoare de tip BNC, fie prin sonde de semnal cu care se culeg din diferite puncte ale circuitului electric inspectat.

Osciloscoapele au in general numeroase posibilitati de moderare si reglare, cele mai importante fiind:

- scala de timp pentru baleierea pe orizontala;

- amplificarea semnalelor de intrare si reglarea punctului de zero;

- tipul de grafic, t-x sau t-y;

- intensitatea punctului luminos (spot);

- modul de declansare a baleierii (trigger).

Utilizarea osciloscoapelor

Osciloscoapele servesc la observarea si masurarea semnalelor electrice provenite de obicei din circuite electronice, spre exemplu televizoare, oscilatoare, amplificatoare audio, diverse circuite digitale etc. Analiza formei si a parametrilor acestor semnale este utila in constructia, reglarea si repararea unor astfel de circuite.

Pentru masurarea semnalelor de intrare si a intervalelor de timp, pe ecranul osciloscoapelor exista un caroiaj, ale carui subdiviziuni corespund unor unitati de tensiune sau de timp. Astfel, printre cei mai importanti parametri ai semnalelor electrice care pot fi masurati se numara:

- timpul de crestere sau descrestere a unui puls de la un nivel dat la altul;

- perioada sau frecventa semnalelor periodice;

- durata unui puls;

- factorul de umplere al unui semnal (tren de impulsuri) dreptunghiular;

- intarzierea relativa a doua semnale.

Osciloscoape performante, in oferta Ronexprim

In oferta Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, se gasesc unele dintre cele mai performante osciloscoape disponibile in acest moment pe piata. Acestea provin de la branduri renumite la nivel international, printre care: Fluke, LeCroy WaveJet, Rigol, Keysight InfiniiVision si Siglent.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Ronexprim

Comentarii

Cauta

Categorii populare