Comunicate de Afaceri

Cele mai bune scule pentru lemn

Daca lucrezi cu lemn, principalele scule care nu trebuie sa iti lipseasca din atelier, pe langa fierastrau bineinteles, sunt rindeua, freza  si slefuitorul.

Rindele electrice de mana.  Sunt cele mai uzuale dintre cele trei tipuri datorita faptului ca au dimensiuni reduse, si, de ce sa nu recunoastem, si cel mai mic pret. O rindea electrica se foloseste la slefuirea suprafetelor din lemn, dar si pentru a obtine muchii rotunde. Sunt destinate lucrarilor mici, cel mult medii. Majoritatea au o latime de lucru de 82 mm si o adancime de rindeluire de pana la cel mult 6 mm. Printre cele mai importante caracteristici ale acestor rindele, pe langa putere si cele enumerate mai sus, se numara: greutatea (ca sa poti sa o manevrezi usor si sa nu obosesti imediat), modul de eliminare al aschiilor (unele modele au un sistem care elimina aschiile doar in partea dreapta, dar sunt si modele care elimina aschiille bidirectional), valiza de transport (fiind o scula de dimensiuni mici s-ar putea sa ai nevoie sa o iei cu tine in functiile de lucrarile pe care le ai), daca sunt sau nu cutitele reascutibile (acestea costa de obicei mai mult decat rindelele care au in setul de livrare cutite reversibile, dar macar stii ca nu mai trebuie sa cumperi alte cutite o lunga perioada de timp).

Rindele cu acumulatori. In afara de faptul ca incarcarea se face cu acumulatori au aceleasi caracteristici generale ca rindelele electrice. Avantajul acestora este ca nu mai trebuie sa iti faci griji daca ai sau nu o sursa de curent in apropiere, dezavantajul  este ca sunt ceva mai scumpe decat cele cu fir.

Indiferent daca sunt cu fir sau cu acumulatori, de brand, daca sunt profesionale, semiprofesionale sau hobby, aceste rindele au o precizie ridicata datorita dimensiunilor reduse.

Masini de rindeluit si degrosat. Se folosesc: pentru a crea o grosime consistenta pe toata lungimea lemnului, pentru a crea o suprafata neteda pe un lemn grosier (indreptare), pentru a face ca ambele fete ale unei placi de lemn sa fie paralele. Spre deosebire de rindele de mana care au latime de 82 mm, masinile de rindeluit si degrosat/abrict au o latime de lucru cuprinsa intre 205 si 330 mm.  Sunt destinate in special celor care au un atelier de tamplarie sau care lucreaza pe santier.

Masinile de frezat se folosesc la modelarea si imbinarea lemnului sau pentru a crea anumite decupaje: caneluri, rotunjire, profilare, frezare coplanara, faltuire, fatetare, raionare convexa, copiere, imbinare, fixare balamale etc. Pe langa masinile de frezat clasice mai sunt si masinile de frezat nuturi; acestea folosesc  la imbinari accesorii precum cepuri/biscuiti.

Un alt tip de scula care nu trebuie sa iti lipseasca din atelier este slefuitorul. Un slefuitor este o unealta cu fir sau cu acumulatori, folosita pentru netezirea suprafetelor (lemn, parchet, beton, tencuiala, metale - in functie de model si de accesoriile potrivite) cu ajutorul unei foi abrazive/smirghel (aceasta poate avea diferite tipuri de granulatii, de la slefuire grosiera la slefuire foarte fina). Tipuri de slefuitoare:  cu excentric, cu vibratii, delta, cu banda, pentru pereti, combinate, pentru beton etc.  Pe langa slefuitoarele clasice, cu alimentare la priza sau cu acumulatori, exista si slefuitoare hibrid.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Pro Intersoft 2010

Comentarii

Cauta

Categorii populare