Comunicate de Afaceri

De ce este importanta calibrarea aparatelor de masura si control

Masuratoarea este un proces care verifica daca anumiti parametri se afla in anumite limite prestabilite. O decizie luata in urma rezultatelor masuratorii se bazeaza pe incadrarea sau neincadrarea aparatului de masura si control in acele limite. Asadar, calibrarea este necesara inainte si dupa masuratoare pentru a obtine rezultate de acuratete maxima.

Aparatele de masura si control de astazi folosesc tehnologie avansata de mare precizie. Astfel, calibrarea si trasabilitatea instrumentelor este foarte importanta.

Conceptul de trasabilitate

Masuratoarea este procesul prin care se obtine o valoare cantitativa exprimata printr-o valoare numerica si o unitate de masura. De ex:

Lungimea unui cablu: 3,25 m
Masa unui obiect: 10,2 kg
Temperatura mediului ambiental: 30°C

Unitatea de masura exprima cantitatea predefinita a unei proprietati pentru o unitate. De ex:

Unitatea de masura pentru lungime: 1 metru (1 m)
Unitatea de masura pentru masa: 1 kilogram (1 kg)
Unitatea de masura pentru temperatura: 1 kelvin (1 K)


In industria tehnologica, unitatile de masura standard sunt aliniate la SI (Sistemul International), definit de Biroul International de Masuri si Greutati, la Conventia Metrului semnata la Paris in 1875. Conventia Metrului ramane si in ziua de astazi standardul international al unitatilor de masura.

Conceptul de trasabilitate in metrologie

Trasabilitatea este obtinuta prin calibrare, mai precis prin stabilirea unei relatii intre valorile rezultate de aparatul de masura si control si valorile standardelor de masurare. Calibrarea face posibila trasabilitatea documentata pentru aparatele de masura si control, prin intermediul unui certificat de calibrare emis de laboratoarele de specialitate.

Trasabilitatea reprezinta nivelul acceptat de incertitudine referitor la o masuratoare. Orice masuratoare implica o comparatie directa sau indirecta cu un standard de masurare care are un nivel de incertitudine. Nicio masuratoare nu poate fi perfecta, asadar masuratoarea in sine va avea un nivel acceptat de incertitudine.

Valoarea masurata si incertitudinea aferenta definesc un interval care, cu o probabilitate certa de aproximativ 95% acopera valoarea reala a proprietatii masurate.

Cand este recomandat ca aparatele de masura si control sa fie calibrate?

Calibrarea are loc fie atunci cand un aparat de masura si control este produs, pentru a se asigura specificatia din fila de catalog, fie dupa o perioada de utilizare prestabilita. Calibrarea este, de asemenea, recomandata si in cazul in care aparatul de masura si control a fost supus unor socuri, defectiuni sau evenimente potential daunatoare care ar putea afecta calitatea masuratorilor ulterioare.

Mai multe informatii pe http://www.ronexprim.com/
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Ronexprim

Comentarii

Cauta

Categorii populare