Comunicate de Afaceri

Marca CE - pasaportul sistemelor de masura catre piata europeana

Astfel, inainte de introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a unui sistem pe piata comunitara, acesta trebuie sa corespunda unor proceduri de evaluare a conformitatii prevazute in reglementarea tehnica aplicabila (directiva MID - Measurement Instruments Directive) in vederea aplicarii marcajului CE.
Evaluarea conformitatii este realizata de organisme de terta parte, notificate, care au fost desemnate de Statele Membre dintre organismele care au competenta demonstrata in evaluarea conformitatii cu cerintele prevazute in directiva MID (2004/22/EC). In final Statele Membre nu pot restrictiona introducerea pe piata si punerea in functiune a sistemelor care sunt conforme cu cerintele esentiale prevazute in directiva MID. Ca urmare a tendintei de globalizare prin aplicarea uniforma a standardelor internationale in automatizari industriale, impactul metrologiei asupra mediului economic a evoluat de la nivel local catre un nivel din ce in ce mai extins, obiectivul final fiind un sistem metrologic unic care urmareste cresterea responsabilitatii producatorilor in asigurarea conformitatii sistemelor cu cerintele esentiale ale directivei MID si cresterea rolului laboratoarelor de incercari in metrologia industriala.
In Romania, prevederile din Hotararea de Guvern nr.264/2006 (transpunerea in legislatia nationala a directivei MID), privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a mijloacelor de masurare, sunt aplicabile incepand cu data de 01.01.2007 pentru 10 categorii de mijloace de masurare utilizate pentru realizarea masurarilor care raspund unor ratiuni de interes public, de sanatate publica, de siguranta si ordine publica, de protectie a mediului si a consumatorilor, de percepere a taxelor si obligatiilor si de corectitudine a tranzactiilor comerciale.
Syscom 18, companie care livreaza sisteme integrate in domeniul automatizarilor industriale, este prima firma din Romania care a obtinut la inceputul acestui an certificarea sistemelor sale in conformitate cu cerintele esentiale aplicabile din MID. Respectivele sisteme, utilizate in tranzactii comerciale, detin de acum atat marcaj CE, cat si marcaj metrologic suplimentar, conform Directivei Europene pentru instrumentele de masurare si HG nr. 264/2006.
Dupa obtinerea certificatului de examinare de tip CE pentru aceste sisteme, compania Syscom 18 a fost supusa unui audit al sistemului calitatii pentru productie, inspectia finala a produsului si testarea acestuia, de catre Institutul de Metrologie din Cehia (CMI), obtinand certificarea conformitatii sistemului calitatii si, totodata, dreptul de a emite declaratii de conformitate cu tipul pe baza asigurarii calitatii procesului de productie. De asemenea, prin aceasta noua certificare, Syscom 18 garanteaza si se angajeaza sa introduca pe piata si/sau sa puna in functiune sisteme performante, sigure si la preturi competitive, produse in cadrul unui Sistem de Management Integrat, care respecta atat cerintele esentiale aplicabile ale MID, cat si cerintele standardelor ISO 9001 si ISO/CEI 17025.
Obtinerea certificarii conformitatii din partea Institutului de Metrologie din Cehia confirma pozitia Syscom 18 drept cel mai important producator roman de sisteme fiscale. Syscom 18 va putea astfel sa comercializeze sistemele pe care le produce in Uniunea Europeana.
In ultimii 5 ani Syscom 18 a produs cca 150 de sisteme, atat pentru piata din Romania, cat si pentru Kazakhstan, Iordania, Iran si Libia. Toate sistemele fiscale produse anterior au fost aprobate de BRML (Biroul Roman de Metrologie Legala), Syscom 18 avand de asemenea autorizatia de a le instala, verifica metrologic si sigila.
„Pe piata europeana, metrologia este un domeniu de mare importanta pentru mentinerea si dezvoltarea bazei stiintifice si tehnice, in toate segmentele socio – economice. Statele avansate aloca sume importante pentru activitati legate de masurari. Societatea in general se sprijina pe o infrastructura vasta, adesea invizibila de servicii, marfuri, retele de transport si de comunicatie, a caror buna functionare este esentiala pentru viata cotidiana. Sistemele de masura devin astfel componente esentiale in toate etapele hotaratoare pentru calitatea proceselor (de la conceptie la certificarea produsului). Prin urmare notiunea de calitate, indiferent ca se vorbeste de calitatea vietii, a mediului, a unui produs sau a unui serviciu, devine o necesitate, fara de care nu se poate intra in competitie pe o piata nationala, europeana sau internationala, in conditii de concurenta din ce in ce mai puternice.
Obiectivele noastre urmaresc castigarea unei pozitii importante pe piata de automatizari si sisteme de masura atat in Europa, cat si in Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Asia Centrala.”, declara Ion Andronache, presedintele Syscom 18.






Despre Syscom 18:
Infiintata in 1991, Syscom 18 este o firma cu capital integral romanesc, specializata in automatizari industriale si sisteme de masura. Furnizor de servicii „la cheie”, Syscom 18 are peste 500 de clienti in Romania, Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Cele mai multe aplicatii au fost in industria petrolului si a gazelor naturale dar si in industria cimentului, ceramicii, farmaceutica, metalurgica etc.
Printre cei mai importanti clienti de-a lungul anilor, se numara Petrom, Romgaz, Transgaz, Rafo, Mittal Sidex, Inspet, Condmag, Armax, Confind, Arpechim, Petrobrazi, Rominserv, ANRS. Incepand cu anul 2000, Syscom 18 a executat lucari si in afara tarii, in Siria, Kazakstan, Iran, Libia, Bulgaria, Ungaria.
Componentele echipamentelor livrate sunt produse de firme renumite, respectand standarde superioare de calitate. Syscom 18 a semnat contracte de distributie exclusiva cu peste 50 de firme din Europa, SUA sau Japonia. Are cca 150 de angajati, 10 filiale in tara si un volum total de vanzari de aproximativ 22 milioane euro (2007).
Social Media
Vezi toate articolele autorului: More Than Pub

Comentarii

Cauta

Categorii populare