Comunicate de Afaceri

Pompele de caldura apa-apa cuceresc Europa: Incalzire si racire ieftine

Cererile fluctueaza in functie de tara, de conditiile climatice si conditiile naturale ale solurilor din regiune, dar si de multe alte aspecte pe care specialistii Clima Center le trateaza drept factori determinanti in procesele de vanzare. La acest capitol, Romania se situeaza in fruntea clasamentului, cererea depasind, uneori, oferta la pompe de caldura apa apa.

De ce cumpara europenii pompe de caldura apa-apa?

Rezultatele rapoartelor recente la nivel european releva faptul ca vanzarile de pompe de caldura apa-apa au crescut in peste jumatate dintre pietele europene, fiind monitorizate in ultimul an. In general, a predominat tendinta ascendenta; vanzarile au crescut cu peste un milion de pompe de caldura apa-apa, comparativ cu anul precedent.

De asemenea, este clar de recunoscut faptul ca pozitia dominanta a acestor pompe de caldura se consolideaza, comparativ cu pompele de caldura geotermale. In cadrul segmentului de apa, accentul se indreapta tot mai mult catre pompe de caldura apa-apa, iar in clasament urmeaza pompele de caldura sol-apa.

In general, pompele de caldura apa-apa pierd in principal teren din cauza instalarii mai complexe si, ca atare, mai costisitoare, sustine distribuitorul Clima Center. Acest efect influenteaza puternic deciziile clientilor, chiar daca aceste pompe de caldura sunt de obicei mai eficiente.

Totusi, punand in balanta costurile de investitie cu economia la costul asociat consumului de incalzire si racire, mai ales in cazul locuintelor voluminoase si al familiilor numeroase, romanii aleg, in cele din urma, acest tip de pompa de caldura in detrimentul altuia.

Industria constructiilor, la un nivel maxim

Cresterea pe piata europeana generala este, de asemenea, legata de situatia economica ce urmeaza un ritm crescendo la nivelul Europei. Acesta este principalul motiv pentru care sectorul constructiilor a atins un nivel constant in multe tari europene. Vanzarile de pompe de caldura apa-apa sunt, insa, de obicei deosebit de puternice in acest domeniu. O crestere suplimentara este de asteptat in 2020. Tipurile de pompe de caldura cu sursa de apa (atat apa-apa, cat si sol-apa) vizeaza cresteri puternice in zona de cladiri noi, acolo unde vor fi necesare lucrari de foraj.

Cu toate acestea, cererea pentru astfel de pompe de caldura este, in general, la un nivel ridicat si a crescut brusc de la sfarsitul mileniului. De atunci, au existat fluctuatii puternice ale vanzarilor, cel mai adesea ascendente, cu mici episoade de scaderi inregistrate in plina criza economica.

Un deceniu de incalzire si racire cu pompe de caldura apa-apa

Singurul segment de piata care se dezvolta in prezent puternic in Europa este cel al pompelor de caldura pentru apa-apa, adica pompele care se pot conecta chiar si la un sistem de incalzire in pardoseala pentru costuri cu mult reduse fata de metodele traditionale.

Principala forta motrice din spatele acestui segment a fost Franta, care este responsabila pentru majoritatea acestei cresteri. Motivul pentru aceasta este un nou regulament termic numit RT2012, care permite realizarea anumitor standarde de izolare pentru cladiri cu ajutorul pompelor de caldura.

Diferentele in ceea ce priveste dezvoltarea si maturitatea pietei sunt deja enorme. Comparatii se fac la nivelul pietelor din Germania si Franta, insa, unde pompele de caldura au deja o importanta mult mai mare, vanzarile au crescut si la 150.000 de unitati.

Italia este un caz special si poate cel mai mare “consumator” de pompe de caldura, cu un milion de unitati instalate in ultimii 10 ani. Cu toate acestea, majoritatea sunt utilizate in principal in scopuri de racire si incalzire a spatiilor locative.

Vanzarile pe a treia piata din Europa, Suedia, au crescut, de asemenea. Potrivit studiilor, industria constructiilor este principala cauza si aici. Suedia este o piata speciala, deoarece peste 50% din cladiri sunt incalzite folosind pompe de caldura. Acest lucru inseamna ca perspectivele de crestere nu sunt neaparat la fel de mari ca in tarile mai putin dezvoltate, dar, pe de alta parte, Suedia ofera o privire asupra viitorului altor tari din Europa de Nord.

Cea mai mare crestere a cererii de pompe de caldura apa-apa este si in Nordul Europei. In Danemarca, vanzarile acestor pompe de caldura au crescut. Incepand cu 2013, Danemarca a interzis, de asemenea, instalarea sistemelor de incalzire cu gaz in cladirile noi. Aceasta interdictie se va aplica si cladirilor existente ulterior.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Alex Musat

Comentarii

Cauta

Categorii populare