Comunicate de Afaceri

Tot ce ai nevoie sa stii ca specialist despre microscoapele electronice

Microscoapele electronice reprezinta un tip de microscoape care utilizeaza electroni pentru a ilumina specimenul si a transmite o imagine marita a acestuia. Microscoapele electronice au o rezolutie superioara celor cu lumina si au capacitatea de a mari imaginea chiar si de 2.000.000 de ori, spre deosebire de cele cu lumina, care o pot mari pana la 2.000 de ori.

Primul microscop electronic a fost construit in anul 1931, de inginerii germani Max Knoll si Ernst Ruska, fiind capabil sa mareasca imaginea de 400 de ori. Siemens a patentat inventia in acelasi an, iar in 1939 a inceput productia comerciala de microscoape electronice. Desi dispozitivele moderne sunt mult mai performante, acestea se bazeaza pe prototipul lui Knoll si Ruska.

Microscoapele electronice sunt nelipsite din multe laboratoare, iar cercetatorii le utilizeaza pentru a examina materiale biologice (celule, microorganisme), molecule mari, probe de biopsie medicala, metale, structuri cristaline si caracteristici ale diferitelor suprafete. In plus, aceste dispozitive sunt folosite pentru inspectia si asigurarea calitatii in industrie, in special in procesul de fabricare a dispozitivelor semiconductoare.

In prezent, exista patru tipuri de microscoape electronice:

1. Cu transmisie (MET). Forma originala a microscopiei electronice (cu transmisie) implica o raza de electroni la tensiune inalta emisa de un catod, de obicei un filament de tungsten, focalizata de lentile electrostatice si electromagnetice. Raza de electroni transporta informatii despre structura interna a specimenului catre sistemul de formare a imaginii. Aceasta este afisata pe un ecran fluorescent, placa fotografica sau senzor CCD si poate fi transmisa in timp real pe monitorul unui PC.

Rezolutia microscoapelor electronice cu transmisie este limitata in principal de aberatia de sfericitate, insa o noua generatie de sisteme de corectie a permis depasirea acestei probleme.

2. Cu scanare (MES). Spre deosebire de MET, in cazul carora raza de electroni la tensiune inalta formeaza imaginea specimenului, in cazul MES aceasta este formata prin detectia electronilor secundari, cu energie scazuta, emisi de pe suprafata specimenului, datorita excitarii acestuia de catre raza principala de electroni.

De obicei, rezolutia MES este cu un ordin de marime mai mica decat a MET, insa deoarece imaginea se bazeaza pe procese de suprafata si nu pe transmisie, acest tip de microscoape sunt capabile sa vizualizeze probe mai voluminoase, avand o adancime de penetrare mai mare si producand imagini 3D.

3. Cu reflexie (MER). Aceasta tehnica presupune, ca si in cazul MET, directionarea unor raze de electroni catre o suprafata. Diferenta este ca, in loc sa foloseasca electronii transmisi sau cei secundari, se detecteaza raza reflectata.

4. Cu scanare si transmisie (MEST). Aceasta tehnologie hibrid combina inalta rezolutie a microscoapelor electronice cu transmisie si functionalitatile celor cu scanare, permitand folosirea unei game de tehnici de analiza imposibil de atins cu MET conventionale.

Ronexprim, lider pe piata romaneasca de aparate de masura si echipamente de laborator, are in oferta sa unele dintre cele mai performante microscoape electronice, dar si accesorii MES, MET, echipamente de preparare probe si sisteme de difractie de electroni cu miscare de precesie.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Ronexprim

Comentarii

Cauta

Categorii populare