Comunicate de Afaceri

Vopsirea eficientă într-o cabină de vopsit modernă

Aproape toţi posesorii de autovehicule sunt nevoiţi să treacă, cel puţin o dată, pragul unui vopsitor auto. Fie că este vorba despre un simplu retuş, poate de recondiţionarea unei anume porţiuni a maşinii sau chiar de vopsirea în totalitate a autoturismului, cel mai important aspect este rezultatul final al procesului, care trebuie să fie foarte reuşit atât în ceea ce priveşte culoarea, cât şi modalitatea de aplicare a vopselei.

De aceea, vopsitorii profesionişti, care pun accent pe calitate, aleg să investească în echipamente performante, cum este şi cabina de vopsit. În plus, aceasta mai poate fi utilizată şi pentru efectuarea altor procedee, cum ar fi sablarea sau diferite tratamente de protecţie pentru diferite componente ale maşinii.

Totuşi, pentru ca rezultatele să fie excepţionale şi autoturismele să arate impecabil, vopsitorii trebuie să investească şi în filtru de vopsitorie şi materiale filtrante de calitate. Prin urmare, clienţii care sunt atenţi şi la preţul pe care o vopsitorie îl practică, trebuie să ţină cont şi de faptul că acesta poate fi un indiciu referitor la calitatea serviciilor oferite. 

Ce este şi cum funcţionează o cabină de vopsit?

Cabina de vopsit este, de fapt, un container mare, cu pereţi groşi şi preasamblaţi, care datorită închiderii ermetice poate asigura desfăşurarea procesului de vopsire într-un mod foarte eficient. Ţinând cont de substanţele toxice emanate în timpul vopsirii, această încăpere este ignifuga şi termoacustica, iar personalul care lucrează în interiorul acesteia trebuie să poarte un echipament special.

Totodată, aceasta este dotată cu elemente de iluminare pentru tavan, precum şi cu o fosă în podea, utilizată pentru exhaustare. Pentru eliminarea aerului din incinta, care poate conţine particule de solvenţi şi vopsea, cabinele au în componenţa filtre speciale, care captează aproximativ 90-95% din substanţele toxice emanate.

Vopsirea într-o cabină specială se poate face atât cu vopsea lichidă, în câmp electrostatic, cât şi cu vopsea pulbere, aceasta fiind cea mai apreciată datorită modului de comportare pe componente. Însă, pentru o eficienţă mai mare, este recomandat ca această cabină să aibă o putere mare de generare a căldurii. În acest fel maşinile se usucă mult mai repede, iar efectul este evident mai bun.

Printre instrumentele şi dispozitivele de siguranţă pe care trebuie să le deţină o cabină de vopsire se număra un manometru care indică nivelul presiunii din interior, termostat pentru resetare manuală, electro-valva pentru controlul aerului comprimat, comutator pentru presiune minimă şi maximă, filtru de vopsitorie şi materiale filtrante.

În funcţie de clasa de filtrare, materialele filtrante sunt clasificate în trei mari categorii: materiale filtrante grosiere, materiale filtrante fine şi materiale filtrante absolute.

Însă, în funcţie de materialul din care sunt realizate, acestea pot fi:

- materiale filtrante din fibră de sticlă – rezistente la inflamabilitate, la acetona şi fără silicon;

- materiale filtrante din poliester – rezistente la umiditate şi la temperaturi de până la 80 de grade, utilizate pentru aparate de climatizare, cabine electrice sau cabine de vopsit;

- materiale filtrante din material buretos – utilizate pentru cabine, diferite fluide sau aplicaţii speciale;

- materiale filtrante din fibre de nucă de cocos – regenerabile şi rezistente până la 60 de grade, utilizate că filtre de aer în diferite aplicaţii.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Pro Intersoft 2010

Comentarii

Cauta

Categorii populare