Comunicate de Afaceri

24 de noi judete – absorbite in programul Biblionet de informatizare a bibliotecilor publice

La conferinta au participat directori ai bibliotecilor publice admise in primul val, aplicanti in cea de-a doua runda a programului, parteneri si sustinatori ai Biblionet din zona ONG si de business, reprezentanti ai ANBPR, precum si jurnalisti.

In urma evaluarii candidaturilor de catre un juriu mixt de experti, toate cele 24 de judete au indeplinit conditiile de eligibilitate si s-au calificat pentru a doua runda de implementare a Biblionet. Cele 24 de judete declarate admise sunt: Alba, Arad, Arges, Bistrita Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Cluj, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Mures, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui si Vrancea.

Reprezentantii Biblionet au afirmat ca s-au facut progrese considerabile in pregatirea aplicatiilor si ca cele 12 biblioteci admise in primul val au oferit un model extrem de bun pentru ceilalti candidati. Astfel, cea de-a doua runda a relevat o serioasa implicare a bibliotecilor judetene si locale in indeplinirea cerintelor metodologice ale programului, de la completarea aplicatiei on-line, redactarea scrisorii de intentie, pana la interviurile sustinute cu reprezentantii Biblionet in teritoriu. Din ratiuni de management al resurselor, inerente unui program de asemenea amploare, bibliotecile din cele 24 de judete vor fi asimilate in program in mai multe etape.

Liviu Chelcea, directorul Centrului de Studii si Cercetari din Domeniul Culturii, a facut publice, in cadrul conferintei, rezultatele Studiului Efectele crizei economice asupra operatorilor culturali. Concluziile acestei cercetari, prima de acest fel din Romania, au relevat faptul ca industriile creative au avut o contributie de 5,5% din PIB, ca finantarile din sponsorizari pentru cultura s-au diminuat, ca a crescut numarul creditelor contractate de operatorii culturali, in timp ce cheltuielile cu salariile si echipamentele au ramas constante. Studiul integral poate fi consultat la adresa www.culturadata.ro.

Despre ANBPR: Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) este cea mai reprezentativa organizatie profesionala a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Ratiunea de a fi a acestei organizatii este aceea de a coagula, intr-o forma de asociere pe plan national, asteptarile, nevoile si interesele celor care, prin profesie, preocupari si atributii sustin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei si a stiintelor informarii si documentarii.

www.anbpr.org.ro

Despre Biblionet: Programul Biblionet - lumea in biblioteca mea are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari, este finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corporation va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre bibliotecile selectate in program, in cadrul initiativei globale de inzestrare a comunitatilor cu tehnologie accesibila si utila.

www.biblionet.ro

Mai multe informatii:
Cristina Iliescu
Asistent Director
ANBPR
tel./fax: 021 411 02 77
email: anbpr_ro@yahoo.com
Social Media
Vezi toate articolele autorului: ANBPR

Comentarii

Cauta

Categorii populare