Comunicate de Afaceri

Bibliotecarii devin facilitatori de competente IT pentru comunitate. Primele 10 biblioteci Centre ECDL Digital Citizen

In aceasta vara, bibliotecari din 10 Biblioteci publice judetene din Romania vor accesa un program Train-The-Trainers ECDL intensiv,  prin care vor deveni facilitatori de educatie digitala pentru comunitatea lor. ECDL Romania ii va asista in asimilarea competentelor de predare si certificare Digital Citizen, dar si in certificarea pe modulul ECDL Pedagogie Digitala, dedicat tuturor formatorilor care trebuie sa isi actualizeze metodele la realitatile tehnologice de astazi.

 

Bibliotecile Judetene din Baia Mare, Botosani, Cluj, Galati, Giurgiu, Iasi, Salaj, Tulcea, Valcea si Vrancea, primele entitati de tip biblioteca inscrise in program, vor deveni centre active de invatare digitala pentru comunitate, oferind programe la standard recunoscut international. Primele grupe de pregatire, evaluare si certificare Digital Citizen se vor derula de catre biblioteci incepand cu luna septembrie, cu suportul ECDL Romania.

Digital Citizen ofera acces la lumea online pe scara larga, inclusiv celor mai expusi riscului de izolare digitala. ECDL Romania a introdus recent programul si la noi in tara printr-un pilot dedicat seniorilor, ce sunt  sprijiniti sa devina utilizatori independenti ai computerelor si Internetului.

 

Este limpede ca digitalizare fara competente digitale nu exista. Orice investitie in tehnologie poate fi eficienta doar daca este dublata de programe relevante de competente digitale. Serviciile de e-guvernare, e-commerce, e-banking, e-health etc. reclama aptitudini digitale elementare pentru intreaga populatie. Numai asa societatea chiar se va bucura de avantajele tehnologiei, calitatea vietii va creste si  ne vom raporta la un proces real de tranzitie digitala.

Bibliotecile publice pot fi o retea esentiala, cu rol major in accelerarea digitalizarii si cresterea nivelului de competente digitale ale romanilor. Desi Romania inregistreaza rezultate bune la capitolul conectivitate, digitalizarea economiei a ramas in urma, in conditiile in care aproape o cincime dintre romani nu au utilizat niciodata internetul (Raport DESI 2020).

 

„Competentele tehnologice si de cetatenie digitala reprezinta active educationale indispensabile oricarui profesionist al zilelor noastre. Ne bucuram ca bibliotecarii publici sa poata contribui la extinderea cunoasterii utilizatorilor mai putín experimentati, sa ii poata familiariza cu instrumente digitale extrem de utile si sa le cultive, gratie parteneriatului cu ECDL Romania si programului Digital Citizen, interesul pentru un comportament responsabil in mediul online", a declarat Ioana Crihana, Director Executiv al ANBPR.

 

ECDL / ICDL – standardul international pentru competente digitale

 

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul certificarilor ECDL.

 

ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si  aderarea consecventa la standardele ECDL de asigurare a calitatii.

 

ANBPR este cea mai reprezentativa asociatie profesionala a bibliotecarilor si bibliotecilor publice din Romania, preocupata de bunastarea si performantele profesionale ale membrilor sai, de evolutia domeniului cultural national si de emanciparea de substanta a comunitatilor. Pornind de la principiile de baza ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare sociala si competitivitate – ANBPR pledeaza pentru revigorarea statutului si misiunii bibliotecarului in societate, pentru sutinerea educatiei culturale de calitate, a diversitatii in cultura si a educatiei pe tot parcursul vietii.

 

Contact ECDL Romania: marketing@ecdl.ro, 0213169922, www.ecdl.ro, www.facebook.com/ECDLRomania

Contact ANBPR: anbpr_ro@yahoo.com, 0374052437, www.anbpr.org.ro, www.facebook.com/anbpr.asociatianationala

Social Media
Vezi toate articolele autorului: ECDL ROMANIA

Comentarii

Cauta

Categorii populare