Comunicate de Afaceri

Inundatiile consuma 2,1% din PIB-ul Romaniei

Inundatiile produc tragedii umane si pierderi economice uriase, avand totodata consecinte grave, ireversibile pentru mediu.

Intreaga Europa se confrunta cu dezastre naturale de amploare exceptionala.

- Conform datelor publice, in Romania, inundatiile si furtunile au dus recent la pierderea a 76 de vieti omenesti si au provocat pagube de peste 1,66 miliarde Euro (adica echivalentul a 2,1% din PIB-ul tarii noastre). Ele au afectat aproximativ 656.392 ha terenuri agricole, 10.420 km drumuri, 23,8 km de cale ferata, 9.113 poduri si picioare de pod, 90.394 fantani. Delta Dunarii este un areal special, afectat in mod deosebit de inundatii si in care fenomenele meteo si actiunile omului din ultimul secol au produs schimbari semnificative ecosistemelor si morfologiei zonei.
- In Italia, din 1944 pana astazi, costul estimativ al prejudiciului adus de cutremure, alunecari de teren si inundatii atinge 242,5 de miliarde euro (aproximativ 3,5 de miliarde pe an). 82 % dintre localitatile din peninsula sunt expuse riscului hidrologic si peste 5.700.000 de oameni traiesc in zone cu risc de inundatii.
- Slovacia s-a confruntat, numai in primele 10 luni ale anului 2014 cu 599 de inundatii.
- Si in Peninsula Iberica, inundatiile au un impact considerabil asupra vietii si proprietatilor oamenilor. In Spania, au fost determinate 1398 de locuri unde exista periodic inundatii majore. Reteaua hidrografica portugheza compusa din 12 rauri partajate la vest cu Spania prezinta acelasi risc ridicat de calamitate.

Riscurile aferente inundatiilor in marile bazine hidrografice, aflate pe teritoriul mai multor tari, pot fi reduse prin abordari transnationale, interdisciplinare, in cadrul unor proiecte internationale, in care participa toate partile co-interesate.

Un astfel de demers transnational este proiectul european de cercetare FLOOD-serv, derulat in cadrul programului Horizon 2020.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unei aplicatii ce ofera servicii publice personalizate si centrate pe nevoile cetateanului.
FLOOD-serv contribuie la cresterea implicarii cetatenilor din zonele de risc, valorificand puterea colaborativa a retelelor informatice (de oameni, de cunostinte, de senzori) pentru constientizarea si identificarea solutiilor de atenuare a riscului si coordonarea actiunilor in situatii de calamitate.

Practic, vorbim de un sistem informatic care coreleaza in mod inteligent un volum urias de informatii despre inundatii, colectate dintr-o serie foarte larga de surse (senzori, social media si date deschise) si pe care le pune la dispozitia beneficiarilor (cetateni si functionari publici), pe orice tip de dispozitiv fix sau mobil (tablete si telefoane inteligente, laptopuri si PC-uri).

„Proiectul Flood-serv considera impactul social drept un factor cheie de dezvoltare. El nu se rezuma la dezvoltarea de “comunitati online”, ci are in vedere toate situatiile cu care se confrunta oamenii in viata de zi cu zi. Singura solutie viabila, temeinica, impotriva vulnerabilitatilor, inclusiv a celor naturale, cum sunt si riscurile legate de inundatii, este schimbarea comportamentului oamenilor. De aceea, platforma Flood-serv se bazeaza pe continutul generat de cetateni, intermediind legatura dintre acestia si autoritatile publice responsabile, prin retele sociale si cu ajutorul tehnologiilor mobile”, afirma Monica Florea, coordonatoarea acestui proiect si directorul Departamentului de Proiecte de Cercetare din cadrul SIVECO Romania.

Platforma europeana FLOOD-serv va fi implementata de 12 parteneri din 7 tari (Austria, Spania, Romania, Portugalia, Slovacia, Italia, Belgia) in cadrul unor proiecte pilot in regiuni cu risc ridicat de inundatii: in Italia (regiunea Genova), Romania (regiunea Delta Dunarii), Spania (regiunea Bilbao), Slovacia (regiunea Bratislava) si Portugalia (regiunea Vila Nova de Famalicão, langa Porto). In cadrul regiunilor mentionate platforma FLOOD-serv va fi implementata urmand scenariile reale care implica in mod activ deopotriva cetatenii si autoritatile publice din zonele respective.

SIVECO Romania este coordonatorul proiectului la nivel european, iar partenerii proiectului sunt: Cellent AG (Austria), ANSWARETECH S.L. (Spania), Government to You (Belgia), Municipalitatea orasului Genova (Italia), Institutul National pentru Cercetarea si Dezvoltarea Deltei Dunarii din Tulcea (Romania), Municipalitatea orasului Bilbao (Spania), ANO, Sistemas de Software e Serviços, LDA (Portugalia), Exdwarf consulting s.r.o. (Slovacia), Institutia Prefectului din Judetul Tulcea (Romania), Bratislavský samosprávny kraj (Regiunea cu guvernare autonoma Bratislava) (Slovacia), Municipalitatea orasului Vila Nova de Famalicão (Portugalia). Proiectul se desfasoara pe durata a 36 de luni, in perioada 1 August 2016-31 iulie 2019.

“Suntem extraordinar de onorati sa coordonam un proiect de importanta si anvergura proiectului FLOOD-serv. Desi am participat in ultimii ani la numeroase proiecte europene de cercetare in care am fost coordonatori nationali, acesta este primul proiect de cercetare Horizon 2020 in care avem misiunea de coordonare la nivel European. De altfel, SIVECO este printre putinele firme de IT din Romania care detin pana in prezent o astfel de responsabilitate. Noi consideram aceasta misiune o confirmare in plus a valorii specialistilor nostri, din partea Comisiei Europene”, spune Florin Ilia, Presedinte si Director General al SIVECO Romania.

Functionalitatile generale platformei FLOOD-serv sunt:
- Prognoza si avertizare - prin colectarea, prelucrarea, analiza si difuzarea informatiilor colectate de cetateni si prelucrarea lor prin utilizarea tehnologiilor inteligente
- Stimularea comunicarii online a cetatenilor si facilitarea procesului decizional colectiv pentru reducerea riscului de inundatii cu ajutorul retelelor sociale
- Constientizarea situatiilor de criza si coordonarea actiunilor de urgenta.

Solutia poate fi adaptata pentru a fi folosita si pentru alte tipuri de situatii de urgenta, nu doar in caz de inundatii. In ce priveste criteriile de performanta, sistemul informatic suporta stocarea si prelucrarea unui volum mare de date si este proiectat pentru a avea o viteza de raspuns in timp real, in cursul evenimentelor critice.

Despre SIVECO Romania
SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice direct catre organisme ale Comisiei Europene.

SIVECO furnizeaza toate serviciile necesare in intreg ciclul de viata al unui proiect informatic: de la analiza cerintelor utilizatorilor, pana la proiectarea, dezvoltarea, testarea si implementarea sa, instruirea utilizatorilor finali si asigurarea de servicii de asistenta tehnica si intretinere a sistemelor.

SIVECO a dezvoltat si deruleaza, la nivel national, unele dintre cele mai mari si mai complexe sisteme informatice din Romania in: educatie, agricultura, asigurari de sanatate, servicii vamale, nucleare, asigurari de securitate sociala.

Echipa dispune de experti IT de talie internationala, cu specializari care acopera toate etapele de dezvoltare ale unui proiect: analisti, consultanti de afaceri, arhitecti de sistem, programatori pe diferite platforme, implementatori, testeri, experti in baze de date, formatori acreditati.

De-a lungul celor peste 24 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: SIVECO Romania

Comentarii

Cauta

Categorii populare