Comunicate de Afaceri

MIRA TELECOM a creat un sistem inovativ de masurare a contractarii fibrelor de colagen in sprijinul prezervarii obiectelor de patrimoniu cultural

Evenimentul a fost organizat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pielarie și Textile (INCDTP), Bucuresti și a oferit participanților o sinteza a celor mai recente studii efectuate la nivel european, a metodelor inovative de investigare și a tehnologiilor dezvoltate in domeniul prezervarii și valorizarii patrimoniului cultural din pergament, piele și textile.

Lucrarea pregatita de echipa MIRA TELECOM compusa din Oana Miu (R&D Engineer) și Silviu Ciobanu (Software Manager), in colaborare cu Facultatea de Electronica, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universitații Politehnica București are ca scop automatizarea procesului de analiza a fibrelor de colagen cu ajutorul metodei “Micro Hot Table” (MHT).

Exista o nevoie puternica de dezvoltare și modificare a tehnicilor existente de analiza a patrimoniului cultural, cu cerințe in ceea ce privește acuratețea ridicata, proceduri micro sau non - destructive și de dezvoltare de noi instrumente de diagnosticare. Experiența caștigata de MIRA TELECOM in diverse proiecte europene, naționale și in mod special in proiectul EUREKA, i-au permis companiei sa propuna noi instrumente, precum un sistem nou de masurare pentru detectarea automata a activitații de contracție a colagenului și un software pentru analiza și diagnosticarea materialelor pe baza de colagen.

MIRA TELECOM este partener principal cu rol de lider și cofinanțator in cadrul proiectului “Eureka 5837 ADAS (Automatic Damage Assessment System)”, care vizeaza crearea unui sistem automat pentru evaluarea degradarii pieilor și pergamentelor de patrimoniu.

Structura colagenului care intra in componența pergamentelor sau pieilor se degradeaza sub influența factorilor de mediu precum temperatura, umiditatea, poluarea atmosferica, lumina și condițiile de depozitare. Muzeele, arhivele statului, catedralele și bisericile din intreaga Europa dețin un numar mare de documente, carți și obiecte confecționate parțial din piele și pergamente, care dateaza din intervalul cuprins intre secolele IV și XX.

Metoda MHT consta in colectarea unor mostre de fibre de colagen din obiectul analizat, plasarea fibrelor de colagen hidratate intr-o glisiera și incalzirea fibrelor la o temperatura care crește cu 2 grade C pe minut, la microscop. Specialistul urmarește mișcarea fibrelor in cursul procesului de incalzire. Metoda MHT folosita este o tehnica micro - distructiva, care ofera informații cantitative referitoare la stabilitatea hidrotermala a materialului analizat.

Noutatea sistemului de masurare a contracției consta in automatizarea sa, folosind tehnici de procesare a imaginilor. Automatizarea determinarii intervalelor de contracție ofera doua avantaje principale: minimizeaza eroarea umana și reduce timpul de operare. Acest proces ofera rezultate mult mai sigure și o reducere dramatica a timpului de operare.

MIRA TELECOM (www.miratelecom.ro) – companie cu capital integral romanesc, fondata și condusa de Stelian Ilie, Președinte al Grupului – și-a inceput activitatea cu distribuția echipamentelor de radiocomunicații. Diversificarea serviciilor a reprezentat un principiu de baza in evoluția companiei, MIRA TELECOM oferind astazi soluții complete de securitate, IT și telecom. In ultimii ani, compania a investit masiv in cercetare, in domeniul tehnologiei pentru securitate. In prezent se afla in proces de finalizare construcția unui centru propriu de cercetare și dotarea acestuia cu aparatura de laborator și platforme software de inalt nivel tehnologic. MIRA TELECOM are 14 ani de experiența pe piața romaneasca și internaționala.








Social Media
Vezi toate articolele autorului: MIRA TELECOM

Comentarii

Cauta

Categorii populare