Comunicate de Afaceri

Pentru o noua Europa, un nou sistem educational

Puterea de inovatie a Europei este recunoscuta in toate domeniile. Este unanim acceptat astazi ca performanta lingvistica devine esentiala in toate domeniile profesionale si sociale iar mostenirea europeana in domeniul limbilor straine se cere remodelata pentru viitor.

Intre 16 – 21 mail 2010 a avut loc la Sofia, Bulgaria, o vizita de studii cu tema “ Metode inovative in predarea limbilor straine pentru scopuri specifice si IT”. Participanti din zece tari au prezentat proiecte pe aceasta tema: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, Turcia si Romania. Proiectele au fost realizate in institutii scolare, centre de perfectionare, organizatii si institutii de stat sau particulare.

Discutiile vor continua si cu ocazia altor intalniri pentru a se ajunge la o concluzie finala. In discutiile preliminare acestui schimb de experienta, participantii au fost de acord asupra urmatoarelor aspente:
1. Nu se poate demonstra ca un profesor este mai eficient decat un program tehnologic. Profesorii
fii intotdeauna pionii cheie. Doar ei pot sa indrume pasii unui elev spre succes prin interactiune si schimb de experienta.
2. La evaluarea calitatii procesului de invatare, atentia se va transfera de la aprecierea performantei profesorului, la cantitea si calitatea abilitatilor transferate catre si asimilate de elev. Un scenariu ideal sugereaza ca metodele de predare care se adreseaza grupului sa fie, pe cat posibil, individualizate.
3. Cu toate acestea, nu putem nega beneficiile aduse scolii datorate dezvoltarii tehnologieiilor digitale. Toti cei implicati in sistemul educational, adepti ai introducerii acestor tehnologii in procesul de predare-invatare, se confrunta cu o importanta provocare: calea de a-i ajuta pe elevi sa distinga partile bune de cele nocive pe care lumea virtuala o ofera. Tehnologia ajuta doar daca este folosita cu masura; altfel, va deveni un obstacol.
4. Elevii nu vor mai fi recompensati pentru cantitatea de informatie asimilata, ci pentru inventivitate, capacitatea de a comunica si a lua decizii eficiente si eficace. In mod cert, profesorii vor deveni “antrenori” ai propriilor elevi pe un nou teren al invatarii pe cai electronice.
5. Mediile online genereaza discutii si ii stimuleaza pe elevi sa accepte cooperarea si schimbul de idei. Invatarea prin metode electronice nu ne ajuta sa invatam mult, dar sentimentul pe care ti-l da parteneriatul stimuleaza. Chiar si suporterii inflacarati ai salii de clasa traditionale vor recunoaste ca acest mediu de studiu, daca este “neinteresant”, nu va incuraja sau motiva invatarea.

Telul celor implicati in educatie, indiferent daca lucreaza cu adulti sau copii, pentru un scop imediat sau conturand viitorul, este unul singur: sa educe, sa instruiasca si sa sprijine dezvoltarea profesionala a elevilor.
Si mai presus de orice schimbari viitoare, conexiunea profesor-elev este vitala si ea nu poate sa dispara.

Informatia privind vizita de lucru care a stat la baza acestui articol ne-a fost furnizata de dna Angelica Popa, Branch Director la Lexis Scoli de Limbi Straine.

Evenimentul a fost gazduit de Big Ben Scoli de Limbi Straine din Sofia, Bulgaria.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Lexis Scoli de Limbi Straine

Comentarii

Cauta

Categorii populare