Comunicate de Afaceri

Performanta IT pentru un sistem digital integrat de sanatate

In deschidere, Iosif Moldovan, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, a declarat: “Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale depune toate eforturile pentru a veni in ajutorul celor din domeniul medicinei, pentru a le usura munca. Timpul este foarte important in acest domeniu, iar prin implementarea celor doua proiecte pe care MCSI le-a finantat din fonduri structurale pentru CNAS: prescriptia electronica si dosarul electronic, se va reduce timpul in care cetateanul va primi informatiile de care are nevoie. Specialistii IT, marile corporatii nationale si multinationale trebuie sa realizeze sisteme informatice care sa fie interconectate cu celelalte sisteme nationale, pentru a oferi informatii in timp real pacientilor”.
Cristian Ivanus, Membru CIO Council si Director IT in cadrul Medicover, a prezentat perspectiva tehnologica a sistemului de sanatate: telemedicina care permite accesul rapid la informatii medicale prin utilizarea telecomunicatiilor fixe sau mobile, eHealthcare - aplicatii ce permit schimburi de informatii medicale intre participantii la actul / serviciul medical prin folosirea tehnologiilor web-based si mHealthcare – folosirea tehnologiilor mobile in domeniul sanatatii: wireless network infrastructure, mobile computing, handheld devices and mobile applications.
“In afara faptului ca reglementeaza relatia dintre furnizorii de servicii medicale si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate privind platile si deconturile aferente, SIUI ofera platforma si infrastructura necesare introducerii proiectelor care vor completa acest sistem, si anume cardul de sanatate, prescriptia si dosarul electronic al pacientului, asiguratul fiind punctul central al intregului nostru efort. Toate eforturile noastre din ultimul an si jumatate se vor concretiza catre sfarsitul acestui an prin inceperea rularii efective a acestor proiecte. Dar CNAS este doar unul dintre actorii implicati. Celalalt actor, mai important decat asiguratul, este medicul. Pentru ca daca medicii nu se vor considera parteneri in acest proiect, investitiile si informatizarea isi pierd utilitatea. Cand medicul va intelege ca sistemul il ajuta, atunci si proiectul va fi unul de succes”, a declarat Marius Stupu, Director Proiect SIUI din cadrul CNAS.
In continuare, Martin Smutny, Business Development Manager Asseco CE, Healthcare Business Unit, a subliniat faptul ca in agenda Digitala pentru Europa se afla ca prioritati integrarea electronica a fiselor medicale, devoltarea sistemelor de prescriptii electronice, facilitarea interoperabilitatii, crearea de portaluri si implementarea unui sistem de telemedicina. Marcel Hominda, Principal, Arthur D. Little GmbH, a discutat despre implementarea sistemului de e-sanatate in Sistemul National de Sanatate din Slovacia. Proiectul inceput in 2010 a parcurs deja cativa pasi importanti, urmarind ca pana in 2014 sa se finalizeze crearea unui portal functional, sa fie implementate cu succes prescriptiile electronice, informatiile medicale sa fie transferate cu siguranta si securitate a datelor in sistemul digital si sa fie pusa la punct infrastructura necesara.
Miroslav Koncar, PhD, Healthcare Business Development Director, Oracle East and Central Europe, Middle East and Africa, sustine faptul ca piata eHealth se ridica la 15 miliarde E si reprezinta 6% din intreaga piata IT din EMEA. “Oracle este numarul 1 in lume din punct de vedere al veniturilor obtinute din solutiile eHealth. Pentru un proiect de succes de e-sanatate trebuie asigurat sprijinul politic, aliniata strategia la standardele si directivele de interoperabilitate si urmarit progresul prin stabilirea unor indicatori de calitate”.
Radu Enache, General Manager HP Romania, a spus: “Acum 45 de ani, HP Enterprise Services a pus bazele industriei de servicii IT pentru sanatate. In momentul de fata, HP atinge peste 200 de milioane de vieti in fiecare zi si realizeaza 2,4 miliarde de tranzactii cu servicii de sanatate in fiecare an, inclusiv 1 miliard de cereri pentru ingrijire medicala. Ne dorim un sistem electronic integrat care sa asigure legatura dintre contribuabil, pacient, furnizorul de servicii medicale si autoritatea de control si care sa genereze: informatie relevanta intre toti jucatorii, care sa adune spatiul privat, cel public si cel comercial intr-un schimb avantajos de beneficii; informatie in timp real intre partile implicate; protejarea datelor cu caracter privat; informatie de sinteza; raportare si analiza; detectarea eficienta si combaterea fraudei”.
Bart de Witte, CEE Healthcare Industry Leader IBM a adaugat: “Programele eHealth sunt printre cele complexe initiative de business, iar un PMO (Program Management Office) bine structurat poate adauga o valoare uriasa. eHealth necesita mai mult decat management de proiect, iar PMO poate sustine si alte procese importante precum: metode, standarde, arhitectura, guvernanta, masurarea beneficiilor si managementul schimbarii”.
\"Pas cu pas, tot ceea ce construim este orientat catre acel tip de comunitate in care performanta deschide noi perspective vietii de zi cu zi. SIVECO Romania sustine efortul autoritatilor statului de a investi in sanatatea pacientilor. Suntem mandri ca putem oferi partenerilor din proiectele de eHealth un plus de valoare esential\", declara Dan Donciulescu, Director adjunct department eHealth in cadrul SIVECO Romania.

In cadrul conferintei a avut loc decernarea Premiilor eHealth 2011, unde au fost recunoscute proiectele: Telemedicina de urgenta (SMURD), Oras Stiintific pentru Cercetare si Informatica Medicala din cadrul strategiei Digital Mures (Primaria Targu-Mures) si proiectul de implementare al Celui mai Complex Sistem Informatic unic Integrat (CNAS).

Evenimentul a fost promovat cu ajutorul partenerilor media SfatulMedicului.ro, CareersinWhite, MedicalManager.ro, GhidCabinet.ro, Ziare.com, PRWave, PRWave Directory, MediaLook, Smart FM, Agora News, IT Trends si Digital Trends. Alti parteneri: Indaco, ARIES, ANIS, BVMW, Byblos, iNES, DigiSign, SoftLine International, CIO Council, Vinexpert.

Despre Conferintele de Tehnologie Agora
Conferintele de Tehnologie Agora reprezinta o suita de manifestari menite a prezenta solutii concrete pentru administratia publica centrala si/sau institutiile financiar-bancare, telecom, utilitati si marile companii. Conferintele de Tehnologie Agora sunt organizate in Bucuresti si se adreseaza factorilor de decizie si directorilor IT din marile corporatii.
Detalii la www.agora.ro/conferinte .
Social Media
Vezi toate articolele autorului: AMAYA Communication

Comentarii

Cauta

Categorii populare