Comunicate de Afaceri

Suportul pentru Windows Server 2003 expira in 6 luni

Dupa 12 ani de operare, Microsoft a decis sa inceteze suportul pentru acest sistem de operare a serverelor. Majoritatea companiilor au avansat demult la sistemele noi, moderne si mai performante ale aceluiasi producator, respectiv Windows Server 2008 R2 si 2012 R2. Companiile care inca ruleaza pe Windows Server 2003, creat in urma cu peste un deceniu, trebuie sa ia in calcul acest eveniment si sa se pregateasca pentru el.

Ce inseamna sistarea suportului tehnic? Practic, sistarea suportului determina expunerea la viitoarele riscuri de securitate, prelungirea duratelor incidentelor cu impact proportional asupra business-ului, inabilitatea de a rula aplicatii noi datorita posibilelor incompatibilitati si dificultati de integrare cu sisteme noi sau cu sisteme externe. Ulterior datei de 14 iulie 2015, Microsoft nu va mai repara bresele de securitate, nu va mai repara bug-urile din sistem, nu va mai asigura compatibilitatea cu alte componente si aplicatii de business, si nu va mai asigura suport tehnic telefonic, indiferent de nivelul de impact asupra business-ului dumneavoastra. Complicatiile suplimentare vor aparea in momentul in care, drept consecinta directa a incetarii suportului oferit de Microsoft, producatorii de aplicatii care inca ruleaza si pe acest sistem de operare nu vor mai asigura suportul aferent, rezultand astfel un efect de domino cu consecinte majore si foarte variate:

- Cresterea costurilor de operare a serverelor si generarea de cheltuieli suplimentare pentru mitigarea riscurilor legate de bresele de securitate;
- Cresterea instabilitatii sistemului pe masura adaugarii/innoirii aplicatiilor instalate ca urmare a sistarii programului de reparare a defectelor functionale (bug-fixes).
- Pierderea agilitatii si aparitia dificultatilor in adoptarea noilor aplicatii de business ce pot depinde de componente si technologii noi ce nu vor mai fi dezvoltate
- Pierderea acreditarilor si iesirea in afara standardelor de conformitate, inclusiv standardul de plati cu cardul PCI (Payment Card Industry), aspecte esentiale mai ales pentru industriile financiar-bancara, medicale si institutiile guvernamentale.

Ce solutii au companiile? O solutie pe care o au la dispozitie companiile care folosesc Windows Server 2003 (inclusiv R2) este migrarea la Windows Server 2012 R2. Totusi, avand in vedere durata de viata a vechilor sisteme, este un moment oportun pentru o analiza interna a costurilor de mentinere a acestor sisteme versus actualizarea acestora, alternativele de consolidare (reducerea numarului de servere) sau orientarea catre noile tehnologii automatizate de hostare externa. Directorii tehnici au la dispozitie doar 180 de zile pentru a face aceasta analiza interna si pentru a decide, planifica, bugeta, comunica si pune in executie aceasta schimbare.

“Succesul migrarii de la Windows Server 2003 la Windows Server 2012 depinde in primul rand de rigurozitatea cu care se planifica migrarea si de asigurarea suportului imediat post-migrare” declara Oliviu C. Ghica, Ph.D., IT Infrastructure Services Manager, ACROM.

Procesul de migrare la Windows Server 2012 R2 nu este lipsit de riscuri si complexitate. Cheia successului este data de urmarea catorva pasi esentiali: inventarierea aplicatiilor si proceselor care ruleaza in sistemul de operare Windows Server 2003, clasificarea acestora in functie de importanta si complexitate, analizarea oportunitatilor de consolidare prin revizuirea strategiei IT si, in final, determinarea locatiei finale a fiecarei aplicatii si proces, verificarea compatibilitatii pe noile sisteme de operare, planificarea suportului imediat de tip „critical-care” post-migrare, setarea asteptarilor si comunicarea adecvata cu businessul, si in final, migrarea efectiva.

Pentru mai multe informatii, sfaturi sau asistenta directa in efortul de migrare, compania ACROM ofera consultanta si servicii specializate in acest sens, ce presupun parcurgerea pasilor de migrare, recomandarile necesare din punct de vedere al restructurarii si licentierii noilor sisteme de operare, si oferirea suportului intensiv 24/7 post-migrare pentru asigurarea functionalitatii si rezolvarea oricarei situatii neprevazute.

***
Pentru intrebari si informatii de presa, va rugam sa ne contactati:
Emilia CHIONCEL
Business Consultant
emilia.chioncel@acrom.ro
www.acrom.ro
tel: +4 0729 955 345

DESPRE ACROM
ACROM este o companie romaneasca de servicii IT profesionale care ofera solutii IT, servicii de outsourcing si integrare de sisteme IT atat pentru clienti din Romania, cat si pentru cei din spatiul european. Prezenta pe piata din 2004, ACROM gestioneaza intregul spectru de servicii IT, de la concept, faza de proiectare, implementare si configurare, la punere in functiune, administrare si asistenta tehnica. ACROM este marca inregistrata a Antech Consulting SRL.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: NNC Services

Comentarii

Cauta

Categorii populare