Comunicate de Afaceri

Ce trebuie să știi despre cafeaua braziliană

Atunci când te gândești la o cafea bună, de calitate, automat îți vine în minte numele de cafea braziliană, un sortiment celebru și iubit în întreaga lume.

 Acest sortiment este foarte celebru în primul rând pentru că Brazilia este cotată ca fiind cel mai mare producător de cafea din lume. Brazilia furnizează în special soiuri de cafea arabica și folosește în mare parte o agricultură ecologică.

Boabele de cafea cultivate în această țară sunt cunoscute pentru calitatea ridicată, aciditatea scăzută, tăria moderată și gustul ușor amărui ciocolatos. Cele mai cunoscute soiuri de cafea sunt Bourbon, Typica, Caturra și Mundo Novo, folosite pentru obținerea unor amestecuri de cafea expresso de cea mai bună calitate.

Cafeaua a fost adusă în Brazilia din Guyana Franceză in 1727. În timp, Brazilia a ajuns să fie cel mai mare producător de cafea pentru mai bine de 150 de ani.

Legenda cafelei braziliene

Legenda spune că primul arbore de cafea a fost plantat în Brazilia de Francisco de Melo Palheta, în regiunea Para din nordul țării. Semințele de cafea îi fuseseră dăruite pe ascuns, într-o misiune diplomatică din Guyana Franceză, de către soția guvernatorului, de care se îndrăgostise.

Treptat, cu cât s-a extins cultivarea ei și în sudul Braziliei, popularitatea cafelei a crescut și astfel a început producerea ei în scop comercial. La început, cele mai mari recolte de cafea erau în jurul râului Paraiba, unde atât solul, cât și proximitatea de Rio de Janeiro erau ideale pentru cultivare și export. În anul 1830 Brazilia producea 30% din cafeaua mondială, iar până în anul 1920 ajunsese să producă aproximativ 80% din cafeaua din lume. 

Zone de cultivare a cafelei 

Sao Paolo

Statul Sao Paolo conține una dintre cele mai populare regiuni de cultivare a cafelei – Mogiana. Zonă a fost denumită după Mogiana Railroad Company, care a construit calea ferată “coffee railroad” în 1883, lucru care a dus la îmbunătățirea transportului cafelei și extinderea zonelor de producție.

Matas de Minas

Această regiune este una istorică în ceea ce privește producția de cafea. S-a îmbogățit și s-a extins între anii 1850 și 1930, datorită cafelei. Chiar dacă în ultimul timp zonă s-a diversificat, 80% din veniturile din agricultura încă vin din cafea. Solul neregulat face posibil doar culesul manual, de aceea sunt din ce în ce mai multe ferme în Matas de Minas care produc cafea de bună calitate.

Parana

Se spune că această regiune este cea mai sudică regiune de cultivare a cafelei din lume. Este o zonă foarte importantă pentru agricultura Braziliei unde 2.5 % din teritoriul țării realizează 25% din producția agricolă. Lipsă altitudinii din această zonă afectează calitatea cafelei, dar temperatura racoroasă ajută la încetinirea procesului de maturare al fructului de cafea.

Bahia 

Regiune situată în estul Braziliei, este cel mai nordic teritoriu de cultivare din țara . În ultimii ani, regiunea a produs sortimente de cafea din ce în ce mai interesate, iar în 2009, în cadrul competiției Cup of Excellence, 5 din 10 loturi premiate proveneau din Bahia.

Articol oferit de www.expresor-cafea.ro

Social Media
Vezi toate articolele autorului: LeadMagnet.ro

Comentarii

Cauta

Categorii populare