Comunicate de Afaceri

Cum a devenit fotbalul de masa sportul de astazi

Originea fotbalului de masa este usor neclara. Unele surse sustin ca acest sport a inceput ca un joc de societate in anii 1880 sau 1890, posibil in diferite parti ale Europei simultan.

Creatorul original este considerat necunoscut. Francezul Lucien Rosengart, inginer auto pentru Citroen, a sustinut ca a inventat jocul pentru a-si amuza nepotii pe timpul iernii.

Cu toate acestea, cel mai vechi brevet al acestui joc dateaza din 1923, si apartine englezului Harold Searles Thornton. Jocul brevetat de Thornton se joaca si arata la fel ca fotbalul de masa pe care il jucam astazi.

Fotbalul de masa a fost adus pentru prima data in Statele Unite de Lawrence Patterson, un militar american stationat in Germania in anii 1960. Dupa revenirea in SUA, Patterson a importat mese de fotbal cu monede si, pe masura ce popularitatea sportului a crescut, a ajutat la crearea unora dintre primele turnee regionale la sfarsitul anilor 1960.

Cu toate acestea, un alt pasionat de fotbal de masa a fost cel care a crescut cu adevarat popularitatea fotbalului de masa, transformandu-l intr-un fenomen national. Numele acestuia a fost E. Lee Peppard, un entuziast care, vazand potentialul comercial al fotbalului de masa, si-a creat propria marca de mese de fotbal, pe care o promovat-o prin intermediul unor turnee nationale cu premii mari.

Primul turneu a avut loc in 1972 insa, la inceputul anilor 1980, afacerile lui Peppard au fost puse in umbra de aparitia jocurilor video, conducand la inchiderea turneelor. Alte turnee au fost sustinute de producatori mai mici pana la inceputul anilor 2000, cand campionatele s-au mutat in Europa, fiind si reglementate de Federatia Internationala de Fotbal de Masa. Nu toate mesele de fotbal sunt create la fel

Pentru jucatorul incepator obisnuit, o masa de fotbal are un aspect standard, diferind doar culorile sau dimensiuni.

Cu toate acestea, pentru un jucator experimentat, exista patru stiluri distincte, care necesita stiluri diferite de joc:

1. Masa de fotbal in stil american

Cunoscut si sub denumirea de „Texas foosball”, fotbalul de masa in stil american se joaca pe o suprafata densa si solida, precum mahonul. Mingea si jucatorii sunt fabricati din plastic gros, pentru lovituri puternice. In plus, mesele americane au trei jucatori pe bara portarului, spre deosebire de un portar in alte tari.

2. Masa de fotbal in stil francez

Fotbalul francez se joaca pe o suprafata din linoleum, iar mingea este fabricata din pluta. Aceste doua aspecte conduc la un joc mult mai controlat care nu pune accent pe forta loviturilor, ci pe pasarea mingii.

3. Masa de fotbal in stil italian

Aceste mese pot folosi diferite materiale pentru diferite scopuri – de exemplu, laminat de plastic pentru incetinirea mingii si manuirea ei cu precizie, sau sticla sablata pentru un joc rapid.

4. Masa de fotbal in stil german

Suprafetele meselor de fotbal germane sunt cele mai moi din grup, oferind un control ridicat al mingii pentru a alinia strategic loviturile.

Social Media
Vezi toate articolele autorului: Adrian

Comentarii

Cauta

Categorii populare