Comunicate de Afaceri

In Marketing Direct ofertele promotionale reprezinta o strategie de atragere a publicului tinta? Sau doar enerveaza?

Insa, ca solutie impotriva enervarii consumatorilor, se pare ca marketerii au apelat la o forma de “indulcire” a ofertelor transmise prin introducerea promotiilor. Acestea, de cele mai multe ori, ajuta consumatorul sa adopte o pozitie mai putin ostila, pentru ca se refera la reduceri. Insa aleg oare intotdeauna companiile trucurile cele mai potrivite, in concordanta cu profilul consumatorului? Pentru ca, de exmplu, indiferent de oferta promotionala transmisa si de canalul ales, anumite categorii de public nu sunt receptive, deoarece nu le sunt satisfacute nevoile lor imediate. Ba din contra, acest lucru poate sa-i enerveze si mai tare, chiar daca primesc o oferta promotionala. Ceea ce s-a constatat este tendinta de „bombardare” intensa a populatiei cu oferte promotionale variate, care determina reactii vizibile de acceptare sau de respingere a acestora. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre Marketingul Direct, pus in aplicare prin varii tactici, ofertele promotionale vin sa sprijine companiile impotriva efectului de respingere pe care-l afiseaza publicul.
Insa, din cauza acestei tendinte de „sufocare” a pietei, poate oare sa fie catalogat Marketingul Direct drept o forma de marketing de gherila, care apeleaza la subterfugii precum ofertele promotionale? Are tendinta Marketingul Direct sa alunece in directia marketingului de guerila, din cauza formei agresive pe care o practica in ultima perioada? Pentru ca analizand anumite aspecte ale marketingului de guerila constatam (cu mentiunea ca este neconventional) ca aplica aceeasi strategie: aceea de a obtine rezultate maxime, cu resurse minime.
In Marketingul Direct ofertele promotionale constituie de cele mai multe ori solutia la care apeleaza companiile atunci cand vor sa scoata in fata anumite produse. Insa la fel de importante sunt instrumentele prin care sunt expuse produsele si ofertele promotionale, pentru a nu agresa consumatorul. De aceea ofertele promotionale sunt comunicate fie pentru evidentierea unor produse noi, fie pentru informarea cumparatorilor cu privire la existenta acestora pe piata, fie pentru diminuarea numarului de produse ramase pe stoc. Dar pentru a fi atinse obiectivele unor campanii de Marketing Direct de promovare, prezentare, relansare sau de stimulare a vanzarilor, marketerii aleg o varianta diferita de promovare pentru fiecare produs, in functie de categoria de client careia aceasta se adreseaza. Astfel se remarca oferte promotionale care presupun o cantitate mare la acelasi pret, reduceri de pret, premii instant, oferirea unor cadouri sau produse suplimentare la achizitionarea unor obiecte si concursuri. In privinta acestor tehnici promotionale, tinerii sunt cei interesati de promotiile care constau in premii instant si concursuri, pe cand traditionalistii (familistii) sunt atrasi de promotiile care presupun reduceri de preturi si o cantitate mare la acelasi pret.
Concluzia pe care am tras-o din aceasta practica zgomotoasa este ca fiecare strategie de Marketing Direct trebuie sa corespunda nevoilor si sa se adapteze fiecarei situatii. Iar pentru a avea o campanie de Marketing Direct de succes trebuie gasita cea mai buna varianta de punere in practica, aleasa in functie de obiectivele firmei. Asadar se pare ca ofertele promotionale au devenit indispensabile Marketingului Direct pentru atragerea clientilor.
Daca in cadrul primei editii a Conferintei Internationale „Marketing in Direct” (21.10.2009), John Griffiths, alaturi de Leif Andersen-Farmer, Barry Larson si alti 14 speakeri locali au dezbatut Marketingul Direct printr-o abordare „back to basics”, la cea de-a doua editie programata pentru data de 8 Septembrie 2010, expertii internationali si locali vor pune accentul pe varii studii de caz, oferind exemple concrete de copywriting in Marketing Direct, SMS Marketing, Telemarketing, construirea/segmentarea/actualizarea bazei de date si multe altele.
Pe forumul Conferintei http://www.marketingindirect.ro/forumel va asteptam sa ne scrieti comentariile/sugestiile pentru urmatoarea editie. Celor mai activi si celor care vor posta subiecte interesante le vom acorda premii in carti de specialitate.
Social Media
Vezi toate articolele autorului: More Than Pub

Comentarii

Cauta

Categorii populare