Comunicate de Afaceri

NEVOIA DE COERENTA si SOLIDARITATE

In cadrul seminarului Incredere pentru dezvoltare, organizat pe 11 mai a.c. la Bucuresti de un grup de institutii ale societatii civile in parteneriat cu SRR si sub auspiciile Presedintelui Academiei Romane, principalul mesaj sustinut de participanti a fost nevoia de solidaritate si de incredere, de coeziune si coerenta in actiunea statelor, a Comisiei Europene, a societatii civile si a mediului de afaceri.

Organizatorii: Initiativa pentru Dialogurile Dunarii, Patronatul Roman, Fundatia Nicolae Cajal, in parteneriat cu SRR si sub auspiciile Presedintelui Academiei Romane, cu participarea Comisiei Europene au pornit la pregatirea acestui proiect de la ideea nevoii majore de a crea instante de dialog la nivel regional pentru a dezbate probleme majore cu caracter transfrontalier cum ar fi riscurile generate de schimbarile climatice, necesitatea dezvoltarii infrastructurii, dezvoltarea tehnologiilor verzi, piata interna, libera circulatie a fortei de munca, combaterea infractionalitatii.

La eveniment au participat: din partea Comisiei Europene, domnii George Kremlis-sef de unitate la DG Environment, Colin Wolfe-sef de unitate la DG Regional Policy dar si dl. Luetgenau director Foster Europe, ONG dedicat proiectului Strategia Dunarii.
In alocutiunile lor, cei doi reprezentanti ai CE au abordat nu doar tema Strategiei Dunarii ci si probleme legate de alte politici in plina derulare cum ar fi politica de coeziune care impune o mai atenta evaluare.

O alta idee care a stat la baza acestei reuniuni a fost familiarizarea opiniei publice din Romania cu conceptele si premisele noilor politici de guvernare pe perioada 2013-2020, politici care au la baza, printre altele, startegia macroregiunilor, mod de guvernare ce presupune operationalizarea asa numitului concept de guvernare cu mai multe nivele.
In conformitate cu principiul democratic care cere ca guvernarea sa aiba drept principal partener CETATEANUL iar acesta sa poata, pe baza accesului cat mai mare la o informare corecta si sistematica, sa actioneze in concordanta cu obiectivele stabilite de decidenti, dar in egala masura sa ceara modificarea acestora in conformitate cu problemele si presiunile mediului social, consultarea publica pe tema unor importante schimbari de strategie de guvernare se impune cu necesitate.
Din comentariile si opiniile exprimate de unii dintre participanti, multi dintre acestia au aflat despre aceasta viziune noua de guvernare pentru prima oara. Este cel putin riscant ca aceasta lipsa de informare si de comunicare sa se perpetueze nu numai pentru ca apar riscuri majore privind sansele de reusita ale proiectelor propuse, ci si pentru ca atat cetatenii cat si mediul de afaceri ar putea risca mult neadaptandu-si managementul propriilor actiuni la acest nou climat economic si social.

Este o acuta cerinta de informare, consultare si dezbatere atat in interiorul mediului de afaceri cat si in societate, in ansamblu.
Iata de ce credem ca evenimentul pe care l-au organizat partenerii mai sus mentionati trebuie nu numai analizat pentru extragerea concluziilor si punctelor de vedere, ci si continuat in proiecte specifice grupurilor interesate.
Sub aspect comunicational sunt de semnalat urmatoarele:
- lipsa unei cunoasteri a conceptelor cheie cu care opereaza UE pentru cele mai multe politici majore atat de catre mediul de afaceri cat si de reprezentantii societatii civile.
- lipsa unui cadu de dialog social integrativ care sa permita confruntarea opiniilor, propunerilor pe tema aceleiasi politici sau a aceluiasi segment al cadrului legislativ
- lipsa unei asumari a calitatii de cetatean european la nivelul tuturor categoriilor de cetateni.
- lipsa cunoasterii celor mai importante teme ale lumii contemporane la nivelul celor mai importante grupuri interesate, din perspectiva politicilor guvernului roman si din perspectiva activitatii europene si regionale.
- lipsa unei viziuni la nivel de macro-politici nationale si de politici macro-comunitare sau economice la nivel de industrii si comunitati de afaceri cu privire la o restructurare a politicilor europene si respectiv a pietelor si mediului economic.
- lipsa unei comunicari intre grupuri interesate si a unui plan integrat de actiune.
- lipsa unei bune cooperari bazata pe complementaritate si pe coerenta intre grupurile interesate.
Toate aceste constatari se bazeaza pe analiza prezentarilor facute de participanti si conduc la urmatoarea concluzie: necesitatea initierii unui proces de comunicare coerent si avand ca obiectiv crearea unui nivel de cunoastere necesar implicarii cu sanse de succes in procesele de modernizare si de dezvoltari regionale, comunitare si nationale.
O a doua concluzie decurgand din prima este necesitatea crearii unui plan de actiune ce urmeaza sa includa diferite tipuri de activitati menite sa informeze, sa resusciteze, sa construiasca incredere in mediul economic romanesc, sa sustina politica PPP, sa genereze o sinergie intre mediul de afaceri si autoritatile publice locale, intre mediul de afaceri romanesc si mediul de afaceri din regiune.
Sustinerea IMM-urilor, dar si a posibilelor start-up-uri prin servicii de informare, marketing si promovare.
Sistemul de comunicare ar trebui sa includa si un mecanism deschis de interactiune cu institutii si organizatii internationale care ar putea fi parteneri in procese de crestere a calitatii mediului de afaceri din Romania.
In contextul dezvoltarii pietei interne a UE este important ca toate pietele nationale si locale sa poata actiona pentru o dezvoltare durabila in cele mai bune conditii in scopul de a putea aduce o contributie cat mai mare la dezvoltarea spatiului economic UE.
In contextul dezbaterilor s-a remarcat de catre participanti ca mai functioneaza un mod de operare discriminatoriu si dezavantajos in mediul bancar si in acest sens comunitatea de afaceri este chemata sa formuleze explicit solutii prin care sa fie schimbata aceasta abordare.

O alta concluzie a dezbaterilor a fost aceea de a impulsiona mediul social din Romania sa actioneze in domeniul asistentei sociale prin: - formarea de personal calificat, prin sustinerea initiativei locale pentru formarea de institutii de specialitate si prin incurajarea sistemului de finantare publica, privata si de stat a acestor tipuri de institutii. Aici cadrul legislativ trebuie creat si de asemenea trebuie incurajata formarea de sisteme de asigurari eficiente si sigure.
O alta tema ridicata de participanti a fost necesitatea de a se revizui cadrul legislativ extrem de stufos precum si modalitatile de implementare a acestuia.


Gheorghe NAGHIU – Presedinte
al Confederatiei PATRONATUL ROMAN
Social Media
Vezi toate articolele autorului: Patronatul Roman

Comentarii

Cauta

Categorii populare